V dnešní recenzi vám představím kladenskou restauraci Nostalgie. Miniaturní podnik s necelými dvaceti místy k sezení představuje koncept malé restaurace s téměř rodinnou atmosférou a kvalitní gastronomií. Příjemná, nenucená, obsluha a útulný interiér společně s dobře navrženými pokrmy si zaslouží velkou pochvalu. I přesto bych v několika směrech uvítal drobná zlepšení: nepodporovat kuřáky a v kuchyni přidat na preciznosti. Více v článku.
Lokalita Nostalgii najdete v Žižkově ulici (u pěší zóny) dvě minuty chůze od kladenského finančního úřadu. Dostupnost je téměř ideální a to jak vozem (v blízkosti je placené parkoviště), tak MHD i pěšky. Mimochodem, v okruhu cca 150m se nacházejí další tři nadprůměrné podniky, takže kdo bude mít zájem pokračovat, může navštívit Zanzi Bar (působiště letošního mistra kávy), restauraci Staré Kladno nebo novou kavárnu CafeKubr (recenze se chystá). Interiér Restaurace je opravdu malinká a vypadá spíše jako širší chodba, než místnost. To ale vůbec nevadí, tento fakt vytváří zcela ojedinělou domácí atmosféru. Od vchodových dveří až k barovému pultu se táhne dlouhý běhoun (koberec). Opticky rozděluje interiér na dvě části a hosta automaticky naviguje k baru. Židle a stoly jsou ze dřeva a na podlaze je ne zrovna vzhledná šedivá dlažba (pozůstatek po předchozím majiteli). Stěny zdobí různé talíře, zrcadla, obrázky v paspartě, historické plakátky a lampičky. Z některého úhlu to na někoho může působit lehce kýčovitě, ale jako celek to funguje a celý prostor činí velmi útulným.   Obsluha K dispozici jsou většinou dva obsluhující. V době naší návštěvy byly přítomny dvě servírky. Obě se nám snažily maximálně vyhovět. Mimochodem to, že první dostane menu žena a potom nejstarší muž, není zdaleka zažitou praxí ani v „lepších“ podnicích. Dodržování společenských pravidel pokračovalo i v průběhu objednávání (doporučování) a servírování pokrmů. To vše probíhalo velmi přirozeně a nenuceně. Účet byl připraven bez prodlev a chyb. Obsluha v Nostalgii si zaslouží velkou pochvalu! Servis V tomto případě je nutné se zmínit o použitých ubrusech a příborech. Ubrusy jsou z kvalitní silné látky, čisté a zářivě bílé. Příbory kvalitní a stylové, sklo a porcelán čistý a nepoškozený. Nabídka Jídelní lístek obsahuje cca 60 položek (včetně dezertů, příloh, salátů apod.). Abych byl konkrétnější, předkrmů je pět (plus polévka). Nicméně stejnou funkci splní i některá hlavní jídla. Dezertů je šest, zcela chybí jakákoli verze zákusku/dortíku. Překvapí citrónový sorbet a šlehané mascarpone s broskví a rumovým karamelem v ceně 59 Kč. Hlavní jídla jsou rozdělena podle druhu použitého masa. Největší výběr je u drůbeže, následuje vepřové, hovězí maso a ryby. Názvy jsou tvořeny logicky a dávají přesnou představu o tom, co se může objevit na talíři. Použité kombinace surovin a úprav si zaslouží pochvalu. Tvůrce receptur si dal záležet! Až na několik výjimek zde nenajdete nic „obyčejného“ a přesto lze z dostupných popisů surovin odhadovat vysokou míru „chuťové harmonie“. Ochutnávám V Nostalgii jsem byl dvakrát a měl možnost ochutnat celkem osm hlavních jídel, dva dezerty a tři předkrmy. Fotoaparátem jsem zdokumentoval druhou návštěvu skládající se ze třech hlavních chodů, jednoho salátu a dvou předkrmů. Hodnotit budu převážně to, co je na fotografiích. Husí játra na křupavém salátu ochuceném balsamicem – 79 Kč Salát i aranž byly v pořádku. To se ale nedalo říct o játrech. Vypadalo to, že se na nich během restování připálil právě jmenovaný balsamicovy ocet nebo něco obdobného. Každopádně játra byla vysušená a nahořklá. Kachní carpaccio s hříbkovým olejem, olivami, salátem a hoblinami parmezánu – 127 Kč Skvostná kombinace chutí a barev. Bez debat excelentní práce. Kombinace jednotlivých ingrediencí mě doslova uhranula. Plátek kachního masa s kouskem salátu a parmezánu se jen rozplýval na jazyku. Doporučuji k vyzkoušení! Tatarský biftek ze svíčkové – 127 Kč Klasický servis s kořením, hořčicí, cibulí, česnekem, topinkami a vajíčkem. Neměl jsem problém. Kdo má rád tatarák, nemá co řešit. Navíc za velmi přístupnou cenu. Salát Caesar – 109 Kč Křupavá zelninová část s restovaným kuřecím masem zalitá dresingem a sypaná parmezánem. Pro mě ideální předkrm. Ale abych si dal salát jako hlavní chod to nestačí.
Zapečený vepřový steak s hranolky – 109 Kč Klasika. Jedna z výjimek představující normální jídlo. Osobně bych si nic takového nedal. Na druhou stranu maso bylo šťavnaté a dobře ochucené a za velmi slušnou porci včetně hranolek zaplatíte pouhých 109 Kč. Smažené kuřecí závitky plněné šunkou, sýrem a lososem a gratinované brambory - 159 Kč Nekonfliktní jídlo, slušná porce a hlavně skvostné gratinované brambory. Na milimetry nakrájené a v lahodném bešamelu zapečené. Tuto přílohu doporučuji k ochutnání. Závitky mě také chutnaly, jen jsem měl malinko pocit, že přidané kousky uzeného lososa trochu strhávaly vůni směrem k „rybě“.  Pečená husí játra ovoněná bylinkami podávaná na zapečeném lilku s mozzarellou - 109 Kč Pravidelní čtenáři už ví, že jsem docela zatížený na všemožné úpravy jater. V tomto případě jsem byl s pokrmem velmi spokojen. Játra byla akorát upravená, opravdu krásně ovoněná bylinkami a v kombinaci s plátky lilku zataveného v mozzarelle dělala v mých ústech úplné chuťové divy:) Dobrá kombinace, skvělá cena. Svíčkové řezy s husími játry servírovaná s karamelovým zelím gratinovanými brambory – 219 Kč Poslední pokrm, o kterém se zmíním. Uprostřed talíře byly servírovány dva svíčkové řezy velmi slušné velikosti. Maso bylo dobře upravené a šťavnaté. Pod ním se nacházelo karamelové zelí a okolo gratinované brambory a restovaná husí játra. Zajímavá úprava zelí se krásně doplňovala s přílohou. Maso bylo lepší sníst samotné resp. s brambory. Silná sladká chuť zelí jemně kořeněné hovězí přebila. K celku nemám výhrad a mohu doporučit k ochutnání. Víno a pivo K dispozici jsou rozlévaná vína z produkce vinných sklepů Lechovice (mé oblíbené). Čtvrt litru za 45 Kč. Výběr je z několika tradičních odrůd – tři červená a tři bílá. Servírováno ve „francouzském stylu“. Náročnější host může zvolit některé z přívlastkových vín stejné provenience. Pivo Prazdroj za 35 Kč / 0,5l zrovna neoslnilo (na rozdíl od vína mu čas rozhodně na kvalitě nepřidává). Káva Káva značky Dallmayr připravená na stroji Faema více než potěšila. Kvalitní crema, servis s mlékem ve stříbrné konvičce (naposledy jsem dostal smetánku v plastu!!.. snad to byl jen omyl) a dobře extrahovaná chuť a aroma - za pouhých 25 Kč.Personál prošel školením a na výsledku to jde znát. Cappuccino jsem nezkoušel, latte ano. Zde už je situace malinko horší než u klasického espressa, ale i tak nadprůměr.  Hodnocení Nostalgie je velmi nadějný podnik s jedinečnou atmosférou. Pochvalu zaslouží kvalitní obsluha, káva, servis a velmi citlivě a kreativně navržený jídelní lístek. Laťka je nastavena hodně vysoko. Jídlům by ale slušela větší péče ze strany kuchaře. Carpaccio z kachních prsíček bylo skvostné, na druhou stranu husí játra na křupavém salátu byly docela propadák. A pocit určité kvalitativní „houpačky“ mám ze všech ochutnaných jídel. I přes to si Nostalgie zaslouží mé doporučení, protože z ní sálá opravdové restauratérské zapálení jejího provozovatele pana Drnce. Až kuchař získá tolik potřebnou virtuozitu, dostane se tato restaurace v hodnocení ještě výrazně výš. Prezentace - Podnik nemá vlastní internetové stránky, což je škoda.
Hodnocení 6,5/10
AKTUALIZACE 1. 10. 2007 Bohužel jsem musel snížit celkové hodnocení podniku. Špičková obsluha zůstala, krásné prostředí též. Nicméně chuťové kvality servírovaných pokrmů jsou v dosti případech pouze průměrné. Škoda. Nostalgie - Restaurant Žižkova 287 Kladno 1 Kontakt: 731281128 Po-So: 10.30 - 22.00 Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|