Zbožňuji rybí polévky všeho druhu.
Vyrůstal jsem v Čechách a tak kapří polévka tvoří první , silný a trvalý dojem. Maminka sama ryby nejedla, ale připravovala je pro zbytek rodiny s láskou a výborně.
Zde v UK se kapři moc na trhu nevidí. Párkrát se tu kolem Vánoc objevili, z dovozu (nikoliv ČR), a nestálo to za nic.
Vařím tedy polévky z ryb místních, mořských. Přísady by asi většině čtenářů moc neříkaly (a česká jména ryb moc neznám) a tak jen obecně: Nepoužívám olejnaté ryby, jako makrela, herinek.
Beru tedy pouze tzv. bílé ryby: treska, různé lacinější druhy ryb, také ráčky, prostě co má prodejce na výběr a co vypadá dobře. Co moře dalo. Od každého kousek.
Mám-li štěstí, prodejce má ve kbelíku kostry a odřezky z vysoce kvalitních ryb jako Dover Sole, které si fajnoví zákazníci nechali od něho očistit a filetovat. Ty dostanu zadarmo a je z nich naprosto báječný vývar. Pozor: Rybí kostry nevařit víc než 20 minut. Chuť pak upadá.
K výše uvedené zelenině bych přidal fenykl (angl fennel, italsky finochio), který do polévky / vývaru pasuje jako příslovečná *poklička* na hrnec.
Je-li pak jeden vybaven těmito nádhernými surovinami, je pak možno cestovat několika směry. To už přesahuje rámec tohoto příspěvku.
Šafrán, pomerančová šťáva, paprička, bílé víno, creme fraiche, se všichni tlačí v zákulisí a rádi by si zahráli svoji, jakkoli podružnou, roli.
První housle však náleží čudlám!
RECEPT: Štedrovečerní rybí polévka - Vánoce |
Středa, 19 Prosinec 2007 00:00 |
Vánoce jsou za dveřmi a s nimi i Štědrý den s tradiční rodinnou večeří. Již dlouhá léta se scházíme u časem ověřeného i naučeného menu. Jedním z jeho chodů je i rybí polévka. Pro mě osobně dominující chuťovka okořeněná celou řadou krásných zážitků. Chutná mi vždy. V posledních letech ji připravuji v rodinném kruhu za babiččina dozoru:) A co vy? Vánoční (skoro) nezájemNa to, že se blíží Vánoce, registruji úplné minimum adekvátně laděných receptů. Kromě Šárky se do tohoto tématu nikomu nechce. Ač si v poslední době na recepty příliš nepotrpím, od loňských Vánoc si pro vás šetřím záznam přípravy „pravé“ štědrovečerní rybí polévky. Jistě nebudu daleko od pravdy, když hodnotící kritéria tohoto pokrmu rozprostřená mezi široké spoluobčanstvo, vygenerují milión a jednu představu o „pravosti“ mnou předložené verze. To respektuji. Ale pokud dotyční jedinci letos touží konečně ochutnat tu „jedinou, nejchutnější a opravdovou“ rybí polévku, mají možnost ;-) Buď klasik – kapříci připluli Recept je klasický a s minimálními obměnami používaný téměř 50 let. Přesná množství jednotlivých ingrediencí ode mě neočekávejte, na to jsou tu jiní specialisté :-) Jdeme na věc. Kapr – Na vývar a masový základ využijeme očištěné hlavy, ocasní části apod. Další důležitou ingrediencí jsou důkladně proprané vnitřnosti (jejich součástí jsou i jikry a mlíčí). Zelenina – Mrkev, petržel, celer a květák Jíška – Máslo a mouka Koření – Sůl a „něco jako“ Vegeta (dobrý sluha, zlý pán) Bižu – Opečené kostičky z bílého pečiva (rohlík + máslo) Pár kroků než „to“ zavoní :-) U nás se vaří cca 5,5 litrů polévky. Pro tento objem je dobré zpracovat vývar z minimálně třech hlav a dalších zbytkových součástí. Jíška se připravuje z celého másla (250 g) a adekvátního množství mouky. Očištěné hlavy a díly (kromě vnitřností) vložte do hrnce se studenou vodou a dejte vařit. Ve stejnou dobu si připravíme světlou jíšku. Zde je třeba dát pozor, stačí středně dlouhé zaváhání a zůstanou vám leda „spálené oči pro pláč“. Dalším krokem je příprava zeleninového základu. Mrkev, petržel i celer si nakrájíme na malé kostičky a tyto orestujeme na másle (až do zhnědnutí krajů). Tímto jednoduchým krokem podtrhneme a zvýrazníme jejich aroma a chuť (hlavně u celeru). Jedeme dál. Z uvařených hlav a dílů obereme opatrně maso - pozor na kosti. Vývar procedíme přes sítko a zalijeme s ním orestovanou zeleninu a dolijeme vodou na požadovaný objem. Do této tekutiny začneme přidávat postupně předem připravenou jíšku. Dáváme si pozor na „cucky“, proto mícháme rychle a systematicky celý objem hrnce. Přidáme na malé růžičky naporcovaný květák (pouze přiměřeně, není to květáková polévka) Teď je čas si na másle osmahnout kostičky z bílého pečiva (ideálně starší rohlík). Vaječno-strouhankový bonusKdyž už jsme u toho vánočního hodování, přiložím i několik fotek z obalovacího procesu. Nečekejte automatizovanou linku značky Fuji, realita je mnohem prozaištější. Mouka, vajíčko, strouhanka a... A dál už to asi znáte. Z důvodů ochrany soukromí chybí i fotka servisu jak polévky, tak hlavního chodu :-) Pokus o umění máte úspěšně za sebou. Jdeme na samotné obalování :-) Článek s podobným tématem Vánoční (lehce zvídavé) dotazování Jíte resp. vaříte rybí polévku? Jakému typu dáváte přednost? Jaké menu chystáte na letošní Vánoce? (to by mě zajímalo snad nejvíc :-)
Komentářů (29)
|