RECEPT: Štedrovečerní rybí polévka - Vánoce
Středa, 19 Prosinec 2007 00:00

RECEPT: Štedrovečerní rybí polévka - VánoceVánoce jsou za dveřmi a s nimi i Štědrý den s tradiční rodinnou večeří. Již dlouhá léta se scházíme u časem ověřeného i naučeného menu. Jedním z jeho chodů je i rybí polévka. Pro mě osobně dominující chuťovka okořeněná celou řadou krásných zážitků. Chutná mi vždy. V posledních letech ji připravuji v rodinném kruhu za babiččina dozoru:) A co vy?

 

Vánoční (skoro) nezájem

vanoceNa to, že se blíží Vánoce, registruji úplné minimum adekvátně laděných receptů. Kromě Šárky se do tohoto tématu nikomu nechce. Ač si v poslední době na recepty příliš nepotrpím, od loňských Vánoc si pro vás šetřím záznam přípravy „pravé“ štědrovečerní rybí polévky. Jistě nebudu daleko od pravdy, když hodnotící kritéria tohoto pokrmu rozprostřená mezi široké spoluobčanstvo, vygenerují milión a jednu představu o „pravosti“ mnou předložené verze. To respektuji. Ale pokud dotyční jedinci letos touží konečně ochutnat tu „jedinou, nejchutnější a opravdovou“ rybí polévku, mají možnost ;-)


Buď klasikkapříci připluli

receptRecept je klasický a s minimálními obměnami používaný téměř 50 let. Přesná množství jednotlivých ingrediencí ode mě neočekávejte, na to jsou tu jiní specialisté :-) Jdeme na věc.

Kapr – Na vývar a masový základ využijeme očištěné hlavy, ocasní části apod. Další důležitou ingrediencí jsou důkladně proprané vnitřnosti (jejich součástí jsou i jikry a mlíčí).

Zelenina – Mrkev, petržel, celer a květák

Jíška – Máslo a mouka

Koření – Sůl a „něco jako“ Vegeta (dobrý sluha, zlý pán) a muškátový květ.

Bižu – Opečené kostičky z bílého pečiva (rohlík + máslo)



Pár kroků než „to“ zavoní :-)


U nás se vaří cca 5,5 litrů polévky. Pro tento objem je dobré zpracovat vývar z minimálně třech hlav a dalších zbytkových součástí. Jíška se připravuje z celého másla (250 g) a adekvátního množství mouky.

receptOčištěné hlavy a díly (kromě vnitřností) vložte do hrnce se studenou vodou a dejte vařit. Ve stejnou dobu si připravíme světlou jíšku. Zde je třeba dát pozor, stačí středně dlouhé zaváhání a zůstanou vám leda „spálené oči pro pláč“.

receptDalším krokem je příprava zeleninového základu. Mrkev, petržel i celer si nakrájíme na malé kostičky a tyto orestujeme na másle (až do zhnědnutí krajů). Tímto jednoduchým krokem podtrhneme a zvýrazníme jejich aroma a chuť (hlavně u celeru).

receptJedeme dál. Z uvařených hlav a dílů obereme opatrně maso - pozor na kosti. Vývar procedíme přes sítko a zalijeme s ním orestovanou zeleninu a dolijeme vodou na požadovaný objem. Do této tekutiny začneme přidávat postupně předem připravenou jíšku. Dáváme si pozor na „cucky“, proto mícháme rychle a systematicky celý objem hrnce.

receptPřidáme na malé růžičky naporcovaný květák (pouze přiměřeně, není to květáková polévka) a špetku muškátového květu. Povaříme a pokračujeme vložením naporcovaných a omytých vnitřností a obraného masa. Ještě chvíli vaříme, dochutíme (petrželovou natí resp. kudrnkou), hotovou polévku odstavíme a necháme odpočívat. Při správném načasování je hotová okolo třinácté hodiny :-)

Teď je čas si na másle osmahnout kostičky z bílého pečiva (ideálně starší rohlík).
 
Image
 
Image 
 
Image 
 
 

Vaječno-strouhankový bonus

Když už jsme u toho vánočního hodování, přiložím i několik fotek z obalovacího procesu. Nečekejte automatizovanou linku značky Fuji, realita je mnohem prozaištější. Mouka, vajíčko, strouhanka a... A dál už to asi znáte. Z důvodů ochrany soukromí chybí i fotka servisu jak polévky, tak hlavního chodu :-)
 
Image
 
 
Pokus o umění máte úspěšně za sebou. Jdeme na samotné obalování :-)
 
Image 
 


 
Článek s podobným tématem
  
 
 

Vánoční (lehce zvídavé) dotazování

Jíte resp. vaříte rybí polévku?

Jakému typu dáváte přednost?

Jaké menu chystáte na letošní Vánoce? (to by mě zajímalo snad nejvíc :-)
 
 
Přidat komentář
  • Jednorožec
    Zbožňuji rybí polévky všeho druhu. Vyrůstal jsem v Čechách a tak kapří polévka tvoří první , silný a trvalý dojem. Maminka sama ryby nejedla, ale připravovala je pro zbytek rodiny s láskou a výborně. Zde v UK se kapři moc na trhu nevidí. Párkrát se tu kolem Vánoc objevili, z dovozu (nikoliv ČR), a nestálo to za nic. Vařím tedy polévky z ryb místních, mořských. Přísady by asi většině čtenářů moc neříkaly (a česká jména ryb moc neznám) a tak jen obecně: Nepoužívám olejnaté ryby, jako makrela, herinek. Beru tedy pouze tzv. bílé ryby: treska, různé lacinější druhy ryb, také ráčky, prostě co má prodejce na výběr a co vypadá dobře. Co moře dalo. Od každého kousek. Mám-li štěstí, prodejce má ve kbelíku kostry a odřezky z vysoce kvalitních ryb jako Dover Sole, které si fajnoví zákazníci nechali od něho očistit a filetovat. Ty dostanu zadarmo a je z nich naprosto báječný vývar. Pozor: Rybí kostry nevařit víc než 20 minut. Chuť pak upadá. K výše uvedené zelenině bych přidal fenykl (angl fennel, italsky finochio), který do polévky / vývaru pasuje jako příslovečná *poklička* na hrnec. Je-li pak jeden vybaven těmito nádhernými surovinami, je pak možno cestovat několika směry. To už přesahuje rámec tohoto příspěvku. Šafrán, pomerančová šťáva, paprička, bílé víno, creme fraiche, se všichni tlačí v zákulisí a rádi by si zahráli svoji, jakkoli podružnou, roli. První housle však náleží čudlám!
  • Bara  - Vanoce
    Ja miluju rybi polevku a varime ji doma stejne uz asi tricet let, bez rybi polevky by to nebyly vanoce, je dost podobna tehle az na to ze my do teto polivky nedavame kvetak, mnam uz se moc tesim na letosni:).....jelikoz vsichni doma mame radi kapra, nase menu je velice standartni a to kazdy rok, tzn. letosni menu bude rybi polevka, kapri rizek s bramborovou kasi ( mame ji radsi ) trochu bramboroveho salatu delame vzdy, ale malokdo ho ji.....
  • BUBU  - stedrovecerni menu
    Jak uz jsem jednou psala (viz. prosba o radu), jako predkrm udelam stavnaty roastbeef (sehnala jsem i krajec, hec:)) s horcicovo-medovou omackou, salatem a jemne cesnekovym toastikem, potom pecena panenka nalozena v horcici a cervenem vine s celymi malinkymi pecenymi cesnekovymi bramburkami a cervenou repou a jako dezert domaci vanilkova zmrzlina s cerstvym ovocem.... A na salat se muzu vy...:)))
  • Julie  - Tradiční rybí
    Rybí polévka se mnou nic moc nedělá - doma jako malí jsme na Štědrý den měli jiné menu, tak jsem neměla příležitost si k ní vytvořit tu silnou osobní vazbu. Ale Ondrova babička ji vaří určitě par excellence :) Fotky mluví samy za sebe! Ale to co píše Jednorožec zní také velice lákavě. Že bych letos něco takového vyzkoušela? Zeptám se v rybárně, jakou mají nabídku... Ondro, a ty fotky u mě probudily chuť na kapra už dnes...vyměním plech právě upečených vanilkových rohlíčků za kousek opečeného kapra :)))
  • DolceVita  - Rybí polévka létos méně tradičně
    Přikláním se k jednorožcovi a tak nějak podobně polévku připravuji taky. Dnes raději kvalitní kusy ryb v krémové rybí polévce s créme fraiche, kapkou vína a jemným kořením. Tradiční českou kapří polévku dělat nebudu, protože nebudou suroviny. K večeři nejspíš budou kapří filety, které není v této rybníkářské krajině problém čerstvé sehnat (u nás). Jinak osobně jsem ji dělávala podobně jako Ondrova babička. Sice bez květáku, ale zelenina osmažená na másle je základ, do vývaru trochu dobrého bílého vína, špetka muškátového květu a k tomu krutony z bílé housky a rybí petrželkové knedlíčky jako bonus. Pokud jde o štědrovečerní menu, tak tento den u nás na stole žádná velká exotika nebude a opravdu to budou jen české tradiční věci & krémová polévka z mořských ryb. Tu servírujeme nějaký ten čas před hlavní večeří a potom se už každý těší na smaženého kapra a salát. Zpravidla nic jiného nezvládneme :-) Komplikovanější menu vařím de facto během roku při různých příležitostech a vánoční tabule u nás zůstává česky nekomplikovaná. Mám ráda tradice, možná i toho houbového kubu letos udělám. Kdo by se do něčeho takového pouštěl taky, recept na stránkách mám :-) Díky za hezkou kapří poezii - ať už je to polévka nebo smažený kousek kapra ... na talíři by měl alespoň kousek být. Docela se těším, lovit ho půjdu zítra :-))) Podle starého zvyku si dejte jednu šupinu pod talíř ... pro štěstí *
  • Vita  - Ach, vánoční rybí polífka ...
    Dovolím si pár připomínek : Suroviny používám v podstatě shodné, jen květák nedávám. Tři hlavy a pár dalších součástí je podle mne na 5,5 litru polévky žalostně málo, slušelo by tomu alespoň dvojnásobné množství. Máslová jíška samozřejmě, u nás ale z krupice - výborné. Schází mi tam jikry - bez těch je vánoční rybí polévka "kulhavá". Vařím zvlášť v osolené a trochu okyselené vodě, pak opatrně promnu, aby se co nejvíc rozdělily od sebe. Polévku vařím den dopředu, aby se proležela přes noc. Uvařit v poledne a do večeře nechat nezchlazenou - já bych měl docela obavy.
  • Mandarinka
    Ta ovařená kapří hlava vypadá značně odpudivě, ale fotečka hotové polévky ve mně vyvolává nutkání olíznout monitor. :) U nás se na Štědrý den vaří již tradičně hrachová polévka, moje tchýně zase dělá falešnou "rybí" z dětské krupičky. Jinak klasika, nudná klasika, ale rodina mě vždycky přehlasuje, musím se podřídit ostatním konzervativcům.
  • Milos Kolacek  - Falesna rybi polevka.
    Prosba pro Mandarinka. Prosim Vas nemohla byste me poslat recept od Vasi pani tchyne na falesnou rybi polevku. Zijeme v USA a kapry zde nejsou k dostani.Predem dekuji prejem Vam stastne a vesle proziti svatku Vanocnich a vesele vkroceni do noveho roku. Milos K.
  • Vita
    No jo sakra, na muškátový květ jsem zapomněl! U nás doma si někteří do talíře ještě přistrouhávají muškátového oříšku.
  • DolceVita  - Recept na polévku!
    Vota: Recept je dokonalý! Tak nějak tu polévku vařívala a vaří moje mamina. Tak ten recept znám. Když nebyly jikry, tak krupička, ale ten dojem polévky i s jikrami tam musel být. Osobně do kapří bych nedala jenom zbytky z kapra, ale klidně ji navařila z pořádných kousků kapřího masa. Když už se polévka vaří z hlavy, je dobré tu hlävu rozříznout, neboť se lépe vyvaří :-) Nakonec se do té kapří polévky pustím taky!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - RECEPT: Štedrovečerní rybí polévka
    Jednorozec: Vas recept bych si nechal libit. Pouziti morskych ryb a dalsich uvedenych postupu a ingredienci musi dat skvely vysledek. Ja jsem v experimentech malinko limitovan "rodinnou tradici":( Bara: Diky za insider informaci z Vaseho vanocniho stolu:) Kvetak je takove "lokalni" specialita. Asi stejne jako kase u smazeneho kapra (coz nemyslim nijak osklive). BUBU: Aaaa tady se vari "fish-free-menu":)) Na Stedry den bych to asi bez ryby nevydrzel, ale jinak... co pokrm do velka radost:) Julie: U tebe me to docela prekvapilo.. Jednorozcova varianta z morskych ryb s patricnym vysperkovanim dava zajiste jiny vysledek nez "jiskovo-kaprova-hustotka":) Rikas rohlicky? Vanilkove?:) DolceVita: Hmm takze morskou rybi polevku si definitivne pripravim temer v tesnem zavesu za kapri:) Uz se mi v hlave generuje jeji chut.. Ad muskatovy kvet.. na ten jsem v popisku zapomnel. Vino nedavame, ALE jsem si jisty, ze by ve vysledku odvedlo dobrou praci:) Karpi filety jsem videl snad jen v Makru.. jinak nedostatkove zbozi cislo jedna:( Vita: Ono zalezi, jak jsou velci kapri. Tri megaHlavy doplnujeme nejen ocasnimi dily, ale i nekolika "podkovami" normalniho masa. Ale kdyz budou letos mali kaprici.. hlav pribude. Mam na ne zdroj.. stejne jako na vnitrnosti:)) Jikry a mlici je jejich soucasti (pro poradek jsem to doplnil k vypisu ingredienci). Ulezeni polevky je docela zasadni vec, souhlasim. Nicmene u nas je to tradice... byt v kuchyni a varit polevku. Resim to tak, ze do jedne musi byt hotova.. pak se (v ramci moznosti schladi). Kazdopadne nejlepsi je i tak az druhy den (dan za tradici:)). Muskatovy kvet.. jak jsem psal u odpovedi Sarce, ten davam.. uz je dopsany. Mandarinka: Noo ta hlava vypada na fotce jeste o rad lepe nez ve skutecnosti:)) Vysledek stoji za tu obiraci namahu... uz uz uuuuz aby to tu bylo:)
  • Guest
    Re BUBU: Není nad původnost, každý po ní touží, lidé chodí přes most, tož já půjdu louží (KHB). Tradice je tradice. Nic proti roast beef, ale na Štědrý večer byl bezmasý půst. Proto ten černý kuba, hrachová polévka a ryba (ta se za maso nepočítala). Re ostatní: Jíška z krupičky a jikry! To mě v mých vzpomínkách chybělo, ta specifická textůra! Díky!
  • Mandarinka
    Jo, zapomněla jsem pochválit tu fotku vidličky v rozšlehaném vajíčku. Musela jsem teda chvíli přemýšlet, co to vlastně je (nó, já jsem holt taková tupější) :-) A tím chci i vyzdvihnout obrázkový materiál v Kuchařce pro dceru. Už ji mám doma a dostane ji k Vánocům syn. Blbý, co? :-)
  • Guest
    Vařím ji skoro stejně, ovšem na 3 l tekutiny mám 3- 4 hlavy podle velikosti+ vnitřnosti ( nejraději mlíčí a jikry půl na půl ) +kousek masa před ocasem, bez květáku a 1 den dopředu. Krutonky dělám z chleba i z housky, ať si každý vebere. :-) po Vánočních svátcích při tradičním "přednovoročním" setkání s přáteli u vínka se už několik let vášnivě přeme, zda do rybího vývaru patří ploutve a oči. S maželem patříme do většinové skupiny, že neeeee! :-)))))) Hezké svátky ať s ploutvemi či bez. :-)
  • Bali
    krása a voní to až sem ;-) My polévku neděláme, už jen proto, že manžel nemá rád kapra. Tak dostanu od kamarádky, ta vaří opravdu skvost. Už se moc těším na kapra a salát, i když kolem bude plno specialit, které si vychutná hlavně manžel. Neumím si vánoce bez kapra představit. I v Singapuru jsem si obalila kus ryby a udělala salát ;-) I pod palmou chutnal jako doma.
  • Julie  - Rybí polévka
    Ondro, s tou polévkou si nemůžu pomoct, ale zkusím to letos překonat :) Je sranda číst, jak celý rok tu všichni vaříme specialitky a na Štědrý den všichni usedneme ke stolu s klasickým kaprem a salátem :) Ta tradice je opravdu silná... i u nás. Ani nikdo žádný předkrm? U nás jsou mušle (bohužel mám pouze mražené), které zapeču s petrželkou a sýrem v lasturách, v poledne houbový kuba. Líbí se mi menu Bubu (napiš potom, jak všem chutnalo a jak se povedl roastbeef...) Nikdo nevaří šneky? Ondro, nevím nevím, jak tak koukám na ten plech s těma rohlíčkama, ten kapr by už musel být fakt pidi kapřík, někdo mi to tady asi tajně ujídá :)
  • Vedma
    Tak to u nas zasadne jen falesna rybi polevka .. uz pri pohledu na jikry a mlici se mi dela mirne nevolno .. kapra stejne nejime kvuli kostem .. ale vetsina lidi na nasi polivcicce nepozna, ze rybu nevidela ani z letadla .. recept mame uz od prapra babicky, ktera byla farskou kucharkou :)
  • Vita
    Bali > Já zas dávám trochu polévky kamarádovi, u nich ryby nikdo jiný nejí. A když si přijde s kastrůlkem, tak mu září oči víc než dětem u stromečku :-))
  • Bali  - menu
    na večeři budeme u rodičů, bude tam i babička a ségra s přítelem. Ten nejí to a ten zas tamto! Tak musíme menu přizpůsobit. Kapr a salát BUDE v každém případě! Předkrm bych udělala šneky, ale ty mají u nás všichni docela často během roku. Ústřice budou, ale nejí je každý. Krevety s domácí majonézou si dají všichni. A udělám plněné avokádo, jako mám na svých www. To chutná všem. Manža nevím co si uvaří. Ale určitě něco z moře. Asi prý kus ďasa, hřebenatky a určitě bude kupovat foie gras, langustu a nebo humra. Všichni mu s tím určitě trochu pomůžeme, ale netvrdím, že všechno bude 24.12. Recept na foie gras terinku jsem dala na své www. Včera navařil a napekl paštiky a to semůžete kouknout sem: http://olivovakucharka.webgarden.cz/image/5328443 no,hlady neumřeme :-))
  • Jednorožec
    [I]Já zas dávám trochu polévky kamarádovi... A když si přijde s kastrůlkem, tak mu září oči víc než dětem u stromečku[/I] Nádherný příklad, o čem tyto nadcházející svátky jsou. O [B]dávání[/B] , nejlépe vlastnoručně připravených věcí. Kdyby mezi námi nebyl The Channel, též zvaný La Manche, přišel bych taky s kastrůlkem... :-)
  • Jednorožec
    Fotostudie jsou hezké. Trochu připomínají skicáky študentů nižších ročníků uměleckých škol: Helejte, pane profesore, jak snažně jsem vsával atmosféru. Méně dokáže být někdy více?
  • Pleva  - pěkná tradice
    kterou vařím také a to stejně jako Vita. Bez květáku a nešetřím celerem (ten jinak nerad) Protože dělám z kapra filety, zbyde mi kostra s kusem ocasu a na ní je spousta masa, takže taky šup do polévky (lepší řezník má kostru bez masa :-( ). Oči a žábry vyndavám, táta mi dodnes s hrůzou vypráví, jak na něj v 50tých letech juklo z talíře oko :-) PS: a navíc se obalené filety lépe propečou a jsou bez kostí.
  • burmajones  - já bych to do huby nedal :-)
    z rybích hlav se mi natahuje. já dělám rybí polívku ze zeleninového vývaru,který zahustím kousky na pánvi opečeného filé a opečenou houskou.pepř,česnek. a páč děti nesnáší bramborový salaát,tak děláme štědrovečerního pstruha s bramborovou kaší
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Rybi polevka
    TO ALL: Doufam, ze jste si sve verzi polevky pochutnali. Zpetne jsem udelal korekci.. puvodne doplneny muskatovy kvet do polevky opravdu nepatri. Preji Vam hezky zbytek roku! :) Jednorozec: Ted jsem polknul jednu velmi jizlivou poznamku.. kdyz mame ten skoroSvatecni cas:)
  • myšpulinka  - receptování
    Pošlu recept na email na cokoli co se týče gastronomie stačí jen napsat jakej nebo jakou představu by jste měli př. chtěla bych sladký recept na oběd ale nenáročný apod. pár receptů najdete i na mém webu web - www.cook.blog.cz email - s.o.s.cook@seznam.cz a vše samozřejmně za dáčo dělám to jen plotože mně to baví.
  • Guest  - Cukroví
    Hezké obrázky. Máte tu i nějaké recepty na cukroví? Nějaké zajímavé na cukroví recepty mají na [URL=http://www.vasevanoce.cz]VašeVánoce.cz[/URL] (konkrétně ty kuličky)
  • Resi  - Rybí polévka
    Rybí polévku dělám stejně - kromě květáku, ten nedávám. Muškátový květ do rybí polévky opravdu nepatří, ale trošku nastrouhaného muškátového oříšku určitě ano.
  • Petr
    Souhlasím v podstatě s uvedeným receptem, ale místo květáku používám růžičkovou kapustu.
  • Pája
    tak ji mám taky hotovou a vypadá ještě líp než nafotce a asi taky líp chutná. :-) super recept ikdyž dodržet něco přesně stejně nikdy nevyjde a člověk to vždy nějak vylepší....
Komentářů (29)