RECEPT: Grilovaná medová žebírka
Úterý, 29 Srpen 2006 00:00
RECEPT: Grilovaná medová žebírkaTak tohle je opravdová klasika a mohu ji s klidným svědomím doporučit všem, kteří rádi obírají kosti. Vepřová žebra totiž nejsou panenka a použití horních končetin při konzumaci je nezbytné. Pokud jste ochotni přistoupit na fakt, že po jídle skončíte „po krk“ umatlaní od delikatesní medové marinády, dovoluji si vás pozvat k přečtení dnešního receptu. Varování: tento pokrm není ani v nejmenším vhodné podávat „oficiálním návštěvám“. Lidé se prý pod tíhou této medové slasti přestávají ovládat!

 

Ingredience

Vepřová žebra

nuz2V našich končinách je problém sehnat klasická žebra na „pečení“. Většina řeznictví prodává pouze na kost ořezané „torza“ na polévku. Žebra použitá v tomto receptu jsem vybíral snad z více než dvaceti kusů (děkuji obsluze řeznictví Novák za ochotu).

 

Image

 

Marináda

Med, limetka, česnek, Tandori masala, kremžská hořčice, olej, pepř, sůl, sojová omáčka, worchester (omáčka). Kdo má rád pálivé, může přidat několik chilli papriček.

 

Image

 

Postup přípravy

receptJako první si připravíme marinádu. V hlubší misce rozmíchejte tři vrchovaté polévkové lžíce medu, šťávu z jedné limetky a pět rozmačkaných stroužků česneku. (přesné množství je závislé na stavu jednotlivých surovin).

Do směsi přidáme trochu oleje (stačí slunečnicový) kávovou lžičku kremžské hořčice, lehce zastříkneme sojovou omáčkou a kápneme worchester + osolíme, opepříme.

Poslední ingrediencí je lžička koření Tandori Masalapřesné složení doplním.

Čtenář Silencer mě předhonil :-)

TANDOORI MÁSALA / n. TANDOORI MASALA / a. TANDORI MASALA 
- mírně ostrá indická kořenící směs vhodná při rožnění kuřat a jiných druhů masa na jehle (ryby, kotlety, králík, jehněčí maso atd.) a vůbec na pečená masa. Směs koření dodává pokrmům typickou chuť a načervenalou barvu. Obsahuje - koriandr, římský kmín (cumin), zázvor, česnek, chilli, sůl (5 %). 
 
Zdroj: http://dadala.hyperlinx.cz/lexi/lexirT.html

 

Image

 

Pečeme

plamenŽebra osolíme, opepříme, velmi decentně potřeme marinádou a vložíme do vyhřáté trouby – cca 220 oC. Pečeme přibližně dvacet minut. Když se maso zda „al dente“, vyndáme pekáček a žebra doslova zalijeme zbytkem medové marinády.

Při snížené teplotě 160 oC necháme dopéct – hmota s medem se krásně spojí s masem a lehce zkaramelizuje.

 

Image

 

Ochutnáváme

priborŽebra vyndáme a servírujeme. Porcování není žádná slast ale při troše šikovnosti je za minutku vše připraveno k degustaci :-) Dobrou chuť!

 

Image 

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

Přidat komentář
  • Silencer  - Tandoori Masala
    TANDOORI MÁSALA / n. TANDOORI MASALA / a. TANDORI MASALA - mírně ostrá indická kořenící směs vhodná při rožnění kuřat a jiných druhů masa na jehle (ryby, kotlety, králík, jehněčí maso atd.) a vůbec na pečená masa. Směs koření dodává pokrmům typickou chuť a načervenalou barvu. Obsahuje - koriandr, římský kmín (cumin), zázvor, česnek, chilli, sůl (5 %). zdroj: http://dadala.hyperlinx.cz/lexi/lexirT.html
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Tomu rikam rychlost:)
    Diky za slozeni koreni! Nechtel jsem v noci chodit do spize pro pytlik.. takze DIKY!
  • mag  - pravopis
    mate tam chybu "Do směs[B]i[/B]" jinak diky
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Opraveno
    Smes bez smesi jako kost bez kosti.. Diky za opravu! Obcas neco utece a pak to mrzi:(
  • Silencer  - neni zac. ;-)
    Google je nas kamarad. BTW, pozitri budou zebra na obed, doufam, ze to s tim ovladanim se bude jak pises - pozval jsem slecnu... :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Slecna a zebra..
    Ouha:)) No zebra nejsou zrovna spolecenske jidlo :-)) Ale budiz.. jinak doporucuji pred pecenim naporcovat. Nebo minimalne nechat v masne naseknout na mensi dily.
  • Kocour  - Tandoori? TANDOORI !!
    Nase oblibena indicka korenici smes - je ovsem vyrazne lepsi, pokud pouzivate tandoori pastu ve sklenicce (doporucuji Tandoori pastu anglicke firmy Rajah, cca 90Kc za sklenicku, ktera vydrzi aspon na pul roku obcasneho vareni). Jinac, vetsinou se pouziva ve forme marinady : 0,5l prirodniho bileho jogurtu (nejblizsi indickemu jogurtu "curd" je Hollandia, kremove jogurty se na to moc nehodi) min 2 lzicky Tandoori pasty stava z 1 citronu nebo limetky trochu oleje sul dle chuti Kureci porce nariznu napric az ke kosti a necham marinovat nejlepe pres noc, min. 4 hodiny. Posleze ugriluji nebo upecu naprudko (i s jogurtem), hmmm, ta chut a vune, prominte ze v praci slintam do klavesnice....:-)) Podavam na pakistanskem nebo indickem trzisti na spinavem otlucenem nadobi se zpevem muezzina a kosilatymi rozesmatymi detmi jako komparsem.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pikantni komentar
    Nebezpecne delikatne napsany komentar:) A tuplem takhle "k obedu". Po paste se podivam a Vas recept vyzkousim:) Nez zacnu hledat po obchodech, nemate nejaky konkretni typ, kde Tandoori pastu koupit?
  • Kocour  - Tandoori
    No, ja su Brnak, a u nas ve statlu to dostanem v Globusu, Tesku, Delvite a mozna i nekde jinde - myslim, ze v Praze uz to vubec nemuze byt problem. Jinak, co se tyce davkovani, je nutno vyzkouset - dve lzicky na 1 jogurt dava spise jemnou chut, ale osobne davam mnohem vic - originalni neredena indicka kuchyne je totiz velmi chutove intenzivni, pro evropana az nesnesitelne. Byl jsem pacientem v indicke nemocnici, kde i dietni strava byla pro zaludek bileho sáhiba zofale prekorenena :-) Par linku: http://www.gourmondo.de/shop/56907-rajah-tandoori-wuerzmischung.html http://en.wikipedia.org/wiki/Tandoori
  • Ondrej - GurmetKlub.cz
    Nasel jsem primo stranky dovoze: [URL=http://www.fwtandoori.cz]www.fwtandoori.cz[/URL] Do ukolnicku si pridavam obsahlejsi clanek o indicke kuchyni:)
  • Guest  - pepe
    Je to klasika, ale doma jsme ji neměli snad století! A proto tento víkend umastíme huby.
  • Guest
    Nepíšete na jaké asi mnžství těch žeber je ta marináda . Díky
  • Guest
    je to výborné
  • Guest
    Suprovy recept, na chate jsem to udelal v pynove troube, peceni bylo trochu delsi ale nakonec to bylo vyborny :-) dal jsem si to s chlebem a příšerně jsem se precpal :-)
  • Alena
    Je to SKVĚLÉ, ale na "tandoori másala" se musí opatrně. To, co se běžně prodává obsahuje skořici, pískavici, muškátový ořech a další přísady, které chuť "přeřvou" (speciálně skořice). Dělám obvykle 2 dávky marinády a dávám max. 1 rovnou kávovou lžičku. A ještě poznámka k žebrům. Nespoléhám se na to, co nabízí v prodejnách. Obvykle koupím krkovici (nebo pečeni) s kostí v celku, maso "opatrně" vyříznu a žebra jsou skvělá. A ještě jednou DÍK za recept - patří k našim nejoblíbenějším jídlům!
  • Khoorl  - Zebirka - tested
    Nejlepsi zebirka ktere sem kdy mel , dyby to delali v hospodach jak ja doma , tak snad nic jinyho ani nejim :o)
  • Anonymní  - mnozstvo
    Viete prosim niekto upresnit mnozstva soli, worc. a sojovej omacky?
  • Heicker  - Dotaz
    Jak dlouho necháme dopect při těch 160 oC?Děkuji
  • Patrino Webino  - Medová žebírka
    Docela dobrá medová žebírka dělají ve Výtopně (neobvyklý název hodpody, ne, není to výtopna :)) na Václaváku. My žebírka občas děláme doma, receptů je spousta, často hledáme na http://www.najdurecept.cz, kde je jich zrovna na žebírka docela hodně. Tady mě překvapilo množství česneku - no, vyzkoušíme!
  • Raybeck  - Mana
    Včera jsem tento recept z nedostatku jiné činnosti vyzkoušel. Příprava kila žeber mi trvala cca 15 minut. Neměl jsem kremžskou hořčici, tak jsem použil Bautziner mittel scharf (středně kořeněná hořčice z Německa). Doporučuji nařezat blanku na vnitřní straně žeber a teprve potom je pořádně nasypat solí a pepřem. Použil jsem barevný pepř z mlýnku a mořskou sůl z mlýnku a do masa jsem to vše po zasypání vetřel. Výsledek byl fantastický. Pekl jsem zhruba 20 minut v horkovzduchu při 220C a po natření zbytkem marinády při 160C zhruba 15 minut. Řídil jsem se spíše okem, takže jsem čekal na tu správnou barvu. Výborný recept!!! Nestyděl bych se ho připravovat v lepší restauraci. Kilo žebírek mě bratru přišlo v Globusu v Liberci na 39,- Kč. Takže večeře a la aristokracie za babku.
  • Anonymní  - žebírka
    výborná???
  • Anonymní
    Epesní! Děkuji
  • Gregorian
    Zkousela sem a moc dobre, sice sem nemela tu korenenou smes, ale diky slozeni sem to nak dala dohromady a neco nahradila, ale vysledek byl vynikajici! Dnes je budu delat po druhe, tak jsem zvedava zda se mi vyvedou jako ty prvni :-)
  • Pavel  - NE-Grilovaná žebra
    Recept skutečně vypadá úžasně, nicméně nechápu, proč je nadepsaný "Grilovaná...", když je autor nakonec peče v troubě :(.
  • grilovací pánev  - grilování
    Já za sebe mohu doporučit grilovací pánev. Celkem fajn recenze je na http://grilovaci-panev.cz/
  • Jana  - Jehněží žebírka
    Zkusila jsem s tímto receptem udělat jehněčí žebírka..a teda musím říct...to bylo žrádlo! Fakt super recept!
  • Matylda  - žebra
    Vynikající, peču často ! Používám i jiná masa - od kuřecích paliček, po vepřovou krkovici bez kosti - fakt luxus !
Komentářů (27)