RECEPT: Grilovaná medová žebírka |
Úterý, 29 Srpen 2006 00:00 |
Tak tohle je opravdová klasika a mohu ji s klidným svědomím doporučit všem, kteří rádi obírají kosti. Vepřová žebra totiž nejsou panenka a použití horních končetin při konzumaci je nezbytné. Pokud jste ochotni přistoupit na fakt, že po jídle skončíte „po krk“ umatlaní od delikatesní medové marinády, dovoluji si vás pozvat k přečtení dnešního receptu. Varování: tento pokrm není ani v nejmenším vhodné podávat „oficiálním návštěvám“. Lidé se prý pod tíhou této medové slasti přestávají ovládat!
Ingredience Vepřová žebra V našich končinách je problém sehnat klasická žebra na „pečení“. Většina řeznictví prodává pouze na kost ořezané „torza“ na polévku. Žebra použitá v tomto receptu jsem vybíral snad z více než dvaceti kusů (děkuji obsluze řeznictví Novák za ochotu).
Marináda Med, limetka, česnek, Tandori masala, kremžská hořčice, olej, pepř, sůl, sojová omáčka, worchester (omáčka). Kdo má rád pálivé, může přidat několik chilli papriček.
Postup přípravy
Jako první si připravíme marinádu. V hlubší misce rozmíchejte tři vrchovaté polévkové lžíce medu, šťávu z jedné limetky a pět rozmačkaných stroužků česneku. (přesné množství je závislé na stavu jednotlivých surovin). Do směsi přidáme trochu oleje (stačí slunečnicový) kávovou lžičku kremžské hořčice, lehce zastříkneme sojovou omáčkou a kápneme worchester + osolíme, opepříme. Poslední ingrediencí je lžička koření Tandori Masala – přesné složení doplním. Čtenář Silencer mě předhonil :-) TANDOORI MÁSALA / n. TANDOORI MASALA / a. TANDORI MASALA
Pečeme Žebra osolíme, opepříme, velmi decentně potřeme marinádou a vložíme do vyhřáté trouby – cca 220 oC. Pečeme přibližně dvacet minut. Když se maso zda „al dente“, vyndáme pekáček a žebra doslova zalijeme zbytkem medové marinády. Při snížené teplotě 160 oC necháme dopéct – hmota s medem se krásně spojí s masem a lehce zkaramelizuje.
Ochutnáváme Žebra vyndáme a servírujeme. Porcování není žádná slast ale při troše šikovnosti je za minutku vše připraveno k degustaci :-) Dobrou chuť!
Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
Komentářů (27)
|