TELEVIZE: Kluci v akci – co je moc, to je moc |
Pátek, 01 Září 2006 00:00 |
Souhrou náhod jsem se v dnešních odpoledních hodinách stal svědkem vysílání „kuchařské show“ - Kluci v akci. Jednalo se o reprízu dílu ze dne 27.2.2006 s názvem – Studentská. K pořadu jako takovému mám řadu výhrad. Na jednu stranu si cením snahy vytvořit českou mutaci svěže moderovaného pořadu typu „Duo - Jamie Oliver“, na druhou mě provokuje často až násilná snaha být maximálně free, in a cool. Pohár trapnosti přetekl a GurmetKlub.cz tak obdržel první kritický článek.
Stav Jamie Oliverů v Čechách Proč se pořád oháním Jamie Oliverem? Protože je tvůrcem jednoho ze „standardů“ moderování kuchařských „one-man-show“. Obdiv a slávu si získal nekonvenčním přístupem k vaření jako celku. Kombinace neformálního stylu oblékání, odvážného kombinování surovin a odlehčeného vyjadřování z něj udělala mediální hvězdu číslo jedna. Mnoho lidí říká: „Jamie Olivera lze buď milovat nebo nenávidět.“ V mém případě se jedná o pozitivně laděný respekt. Tenhle člověk jednoduše ví, co dělá. A dělá to kreativně a nanejvýš profesionálně. Kluci... odpusťte si tu „akci“...
To, co Jamie Oliver zvládá s lehkostí sobě vlastní, vypadá v podání „Kluků“ jako trapnost nejvyššího kalibru. Konkrétně zmiňovaný „studentský“ díl překonal mou vysoko umístěnou hranici tolerance a dohnal mě k napsání tohoto článku. První věcí, která mě nadzvedla je rádoby „free“ styl moderování. V tomto díle se protagonistům podařilo předvést cosi ve stylu „já jsem kluk v akci...kdo je víc!“. Natáčení probíhalo v prostorách hotelu Crown Plaza (Internacional v Praze Dejvicích), za přítomnosti studentů – kuchařů. Místo kooperace se studenty a jejich morální podpory se dva „nadKluci“ náramně bavili každým přeřeknutím a neobratných vyjádřením, kterým se vystresovaní studenti logicky neubránili. Vrcholem byla situace, kdy učeň při tvorbě povidlových taštiček použil následující obrat: „..taštičky uděláme tímto udělátkem.“ Zasaženi záchvatem smíchu, se „kluci“ doslova lámali v pase...
Dalším vrcholem bylo představení údajných „studentských receptů“. Lasagne s kečupem a kostkou bylinného bujónu.. NO COMMENT... Tomu rozhodně neříkám osvěta. I student si může udělat omáčku z konzervovaných rajčat.
Oficiální poznámky k dílu naleznete zde. Streamovaný záznam z webu České televize je k vidění zde.
CookingShow aneb vaří celá rodina Původních českých pořadů s tématikou (byť částečnou) vaření je poskrovnu. Kvalitních naprosté minimum. Pokusím se o jejich krátké shrnutí (i v případě jejich zařazení do jiných formátů).
Jak na to – Česká televize
Součástí byl kuchařský koutek – Vaření s Čiřinou. Bez ohledu na zkušenosti a věhlas paní Čiřiny zde nenacházím nic pozitivního a přínosného. Vše je vedeno ve stylu „exkurze do školní jídelny“.
Prima vařečka – TV Prima První pravidelně vysílaný pořad s tématikou vaření. V počátcích příjemný a zajímavý, postupem času „ztratil dech“ a propadl se do šedého podprůměru.
Kluci v akci – Česká televize Viz komentář výše.
Velmi zajímavý pořad moderovaný Vladimírem Poštulkou. Velmi chválím snahu prezentovat kvalitní českou gastronomii. Vystupoval zde Constantin Plesky (nechtěně proslavený pronajmutím louky na policií rozehnaný CzechTek 2005). Úroveň pořadu shazovala šílená střihová skladba :-(
Pod pokličkou je... – Česká televize Neúnavný pracant z ostravského studia. Každý díl je zaměřen na konkrétní surovinu. Ta je do detailu rozebrána s ohledem na její vlastnosti, vliv na lidský organizmus a způsob úpravy.
Rady ptáka loskutáka – TV Nova Kutilský pořad s nesmrtelnou dvojicí „Gondíků“. Pravidelným hostem je stále se zakulacující Ivan Vodochodský (jeden z prvních moderátorů Prima vařečky). Nemohu hodnotit, na „Gondíky“ jsem alergický a pořad nesleduji No.. je to bída :-( V dalším díle se zaměřím na zahraniční produkci.
Další oblíbené články TEST: Jelítkový prejt v plechovce - Jídlo, to stěží! TEST: Čistý alkohol - potravina nebo chemikálie? TEST: Hotová polévka Vitana Selection
Delikatesní recepty RECEPT: Skopové kotletky na česneku RECEPT: Svíčková na smetaně RECEPT: Velejemný květákový krém RECEPT: Sobotní snídaně šampiónů RECEPT: Když se vaří pro dva - Já a pes
Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
Komentářů (94)
|