CESTOPIS: Bulharská šopska style aneb jedno rajče
Úterý, 23 Září 2008 07:00
CESTOPIS: Bulharská šopska style aneb jedno rajče prosím I.Aneb.. mé oblíbené slovo. No nic. Dnešní článek nakousne balkánským sluncem prohřáté téma bulharské gastronomie. Slovo vysoké jsem vynechal záměrně a není to kvůli směšně nízkým cenám v drtivé většině tamních gastronomických zařízení. Země de ano znamená ne a korupce pučí jako rajská jablíčka vás vítá.
 

 

Srážka s Bulharem

bulharPlán cesty zněl jasně. Ochutnat Sofii, navštívit vinařské městečko Melnik, Rilsky Monastyr, znovu Sofii a pak se jít vyvalit na městskou pláž do Varny. Řeklo by se klasická studentská sociální revue. Já bych to nazval malým ohlédnutím za mou mládežnickou výpravou před bezmála deseti lety, nyní ve verzi All inclusive. Konečně, vžijte se do situace, kdy se hlasitě smějete nad cenovkami v jídelním lístku a večer před usnutím si v duchu řeknete: „Musím víc utrácet, přece ty leva nepovezu domů.“

 

Sofie.. je nudná

sofieNudné, divné, bez čehokoli, co by stálo za vypíchnutí. Takové je hlavní město Bulharska. Torza tramvají se šnečí rychlostí posunují vyprahlým centrem. Vyhlášená promenáda, bulvár Vitosha, je lemována celou řadou restaurací, v jedné z nichž usedáme k pozdní večeři. Než si objednám pivo (k tomu se ještě vrátím), přichází k našemu stolku žebrající bytost neurčitého pohlaví. Jsem striktní, na její výzvu nesouhlasně kývám hlavou, ale ona ne a ne si dát říct. Až když se dotyčné individuum chystá přisednou, dojde mi, že mé kývání ve skutečnosti působilo jako vřelý souhlas se strastiplným osudem dotyčné(ho). Uff, zpět k jídlu.

Image
 

Vnitřnosti a pizza s balkánem

vnitrnostiNabídka většiny klasických restaurací a bister je velmi podobná. X druhů salátů s nepřehlédnutelným „Šopska style“ doplňují malé do pusy v podobě „kebabčat“, sýra a předkrmů z vnitřností. A to je jedna z věcí, která mě totálně okouzlila. Miluji vnitřnosti a taková kuřecí jatýrka ala balkán v ceně 48 Kč dokázaly rozsvítit úsměv i na mé horkem znavené tváři. Vrcholem luxusu se pak stala návštěva restaurace v městečku Sandanski. Grilovaná kuřecí srdéčka napíchaná na špejli - to nebyla jen vzpomínka na Ambiente v plné palbě za cenu, na kterou mě, při mé nedávné návštěvě Londýna, přišla láhev vody v supermarketu - to byl chuťový orgasmus. Ke gastronomickým kratochvílím patřily i večeře ve společnosti tenoučké pizzy s balkánským sýrem, grilovaných masových kuliček a nakládaných pečených paprik.


Omyl s bulharskou dršťkou vs okurková polévka

drstkaAbych jen nepěl chválu, i já si pořádně naběhl. Stalo se to v malé vesničce se světoznámým klášterem Rilsky Monastyr, kde v jedné z místních restaurací dopadlo mé nena(jedené) oko na popisek jídla s na první pohled děsivým složením: dršťky + jazyk + máslo. Jsem drsňák a tohle přece miluju, tak čeho se bát. Nu, jak začít. Představte si kůži z prasete vrženou do automatického drtiče smíchanou s nakrájenou podrážkou z vyřazených vojenských holinek. To vše přihřáté ve žluklém másle, servírované číšníkopsem, který nás ve finále okradl o několik leva...

O řád lepší zkušenost mám se studenou okurkovou polévkou. Na kostičku nakrájená okurka zalitá čímsi s konzistencí řidšího jogurtu famózně osvěžila, a to při minimálním příjmu kalorií. Což je pro mě zásadní... :Mělo by být, že má drahá? :-)

Image

Image

Image 

Něco malého do pusy

slane a tucneÚplným opakem kalorické úspornosti okurkové polévky je slané pečivo, jehož jméno si bohužel nepamatuji (doplňte mě). Na plechu pečené slané koláče z listového těsta plněné balkánským sýrem jsou tučné, opravdu nehezky mastné, ale faktem budiž, že za jedno leva (12 Kč) se touto dobrotou zaplácnete na půl dne. Místní to vědí a pravidelně si tuto tradiční pochoutku dopřávají se skleničkou kyselého mléka. Jestli mi v Čechách něco chybí, tak je to vystání fronty v malém lokálním pekařství a poklidná snídaně na stinné lavičce.

Párek v rohlíku?

parek v rohlikuDalším „fastfood positive“ zážitkem byl hod dog na nádraží v Blagoevgradu. Stánek okupovala opravdu divná, ale velmi ochotná paní neurčitého věku a neuvěřitelné tělesné konstituce. Nicméně když vzala 30cm bagetu, strčila ji na minutku do panini „žehličky“, vnitřek následně vymazala domácí paprikovo-rajčatovou pastou, co připomínala vazelínu na žigula, a celý servis zakončila zasunutím opravdu velmi obdařeného křupavého párečku, musel jsem smeknout. Což mě připomíná, že je tu konec prvního dílu bulharského putování, které zakončím autentickým, fonetickým a gramatiky prostým přepisem objednávky výše zmíněné delikatesy.

Přepis konverzace z vlakového nádraží Blagoevgrad

Dva hoddogy, merci. Da, reaguje paní. Dva a ukazuji pro jistotu na prstech. Dva? opakuje a souhlasně kývne hlavou. To si piš, řeknu si tak pod fousy. Načež paní vyndá se slovy da, da papírový pytlík a začne počítat útratu. Věřte nebo ne, od té doby jsem si dával, minimálně před starší generací, pozor na každé slovo :-))

Pokračování příště. Povíme si něco o kávové kultuře, bulharském pivu, melnickém víně a putování nočním vlakem.

 Image

Přidat komentář
  • Jarda
    mno to jsi mne moc nepotěšil, BG je jednou se zemí kam já se chystat ( pracovně ) čili pro mne neexperimanta .. doporučuješ malé fastfoody ? tech par dní snad přežiju ...
  • Mandarinka  - Burek?
    Slanému koláči z listového těsta plněnému sýrem (nebo mletým masem) říkají v Chorvatsku BUREK. Jak se to ale zove v Bulharsku, to tedy nevím. Je to mastné, je to tučné, nutně tedy kalorické a zcela určitě nezdravé, ale je to dobrota a je fakt, že člověk se tím zaplácne na půl dne, ne-li na celý den. Bulharská kuchyně mě hodně oslovil, je výtečná. Nebyla jsem u moře, ale v horách (Rila a Pirin), navíc po letní sezóně, což byl asi plus, protože se tam nesnaží až tolik rejžovat na turistech. Fakt vynikající jídlo, milá a vstřícná obsluha, nízké ceny. Naopak zklamáním byl pro mě Melnik - vše předražené, jídlo v restauraci ošizené, obsluha (jindy perfektní) tady naprosto hrozná. Moc se těším na další vyprávění o melnickém vínu a zároveň jsem dost zvědavá, jak to dopadne s hodnocením, protože jsme byli v tamním muzeu, kde probíhala i ochutnávka zdejšího vína - a všichni degustátoři jsme se shodli, že bylo naprosto příšerné. Takže i když jsem předtím četla samé chvalozpěvy na tamní víno, už jsem nenašla odvahu si nějaké koupit. Bude pokračování už zítra? :-)
  • Stefan
    V Bulharsku se tomu říka banica.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Bulharsko
    Mandarinka: Burek! Vite ja to v te poloazbuce nepoznam.. domlouval jsem se zasadne cesky a rukama:) Jinak na Rile jsme byli tez, konkretne jsem si dopral takovy maly navrat na Ribni jezera po 8 letech a tamni cockova polevka za dve leva ctyricet:)) Ale o tom v dalsim dilu, ktery nebude zitra, ale... ale nebudu ho zbytecne natahovat:) Jarda: Ono to tam zase tak zle neni.. vlastne v BG se ji docela dobre a levne. Jen ty lide jsou obcas takovi divni:)
  • rachad  - Bjurek
    Podle provedení se může v Bulharsku jmenovat tutmanik, kašnik, pita, banica, krastatki, nebo burma (bjurek)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Bjurek
    rachad: Diky za fundovane rozkryti nazvoslovi te delikatne mastne dobroty:)
  • Mandarinka
    Fazolovo-čočkovou polévku jsme si dali v chatě u sedmi rilských jezer, nepamatuju si teda už kolik stála, ale byl to taky pakatel. Byla mlha, zima, foukal vítr, pršelo a ta polévka byla tak dobrá, že mi dalo velké přemáhání, abych talíř nevymetla jazykem. Zajímavé na tom bylo, že správkyně chaty tuhle luštěninovou polévku nazvala v angličtině jako "salátovou". Do přinesení talířů jsme netušili, co nás to vlastně čeká za pokrm :-)
  • rachad  - rozkrytí
    Nemám pocit, že bych to moc rozkryl :-D Ale nejčastěji se dá setkat s bjurek ( prodává se ve fastfoodech i u nás ), nejde o listové těsto, i když princip je podobný. Ráda osvětlí Makedonka, která ho připravuje v Holešovické tržnici. tenounké listy těsta jako na tažený štrůdl se promazávají olejem. Je to pěkně mastné, ale hezky to lístkuje. Plněné sýrem, nebo mletým masem, vydrží tížit v žaludku hezky dlouho. Banica a pita jsou jen " obyčejná" těsta.
  • Stefan
    Jde o Banicu, se syrem rozhodne. Pita je chleb neboli placka (z arabstiny). Prevzali to i italove na svoji pizzu, co jineho je pizza nez placka? Banica rozhodne neni "jen testo", dela se hlavne se syrem (+jogurt, vejce) a sype cukrem. Nejlepsi je takzvana "vita banica", ktera se dela z tazeneho testa, ktere narozdil od listoveho neobsahuje maslo. Z jednodzucheho testa (mouka, jedla soda, ocet) se za pomoci oleje vytahaji temer prusvitne "plachty", do kterych se nasype smes syru s jogurtem a vejcem. Ty se pak sroluji do rukavu, ktere se spiralovite zatoci do kulateho pekace zvaneho tava. V poulicnich pekarnickach se pak delaji jednodussi varianty nebot priprava tazeneho testa je narocna (spise jde o tutmanik). Moje ceska babicka delala i tazeny strudl, takze ani v cechcach to neni nic neznameho. Rozdil je jen v naplni. Apropos, dela se i banica plnena tykvi a orechy, ovsem na tu uz jen tak nenarazite.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Bulharsko z ruky do ust
    Mandarinka: Sedm jezer.. to bylo cestou na Musalu ne? Jinak musim potvrdit zmatek v anglickem znaceni pokrmu. A dvojnasob v horach:) I na R.jezerech byl docela zmatek v tom, co kdo dostane. Sopska salat.. to byla snad jedina jistota. Jinak zkousel jsem i drstkovou polevku a fazolovou s klobaskami. Oboje skvele. No a vice v dalsi clanku:) rachad: No minimalne z hlediska nazvoslovi jo:)) Ad Holesovicka trznice.. kam presne mam zajit na ochutnavku? Mam to z prace kousicek:)
  • rachad  - tržnice
    Dlouho jsem tam nebyl, tak doufám, že tam paní ještě je. Kousek od hlavní brány jsou stánky s občerstvením. Uvnitř visí ( jak jinak :-) obrázek Tita). Připravují tam slušnou pljeskavici, bjurek masový i sýrový. Bjurek se dá jinak pořídit i na Národní třídě, přímo na rohu se Spálenou ve stánku, nebo na Vltavský, či u Masarykova nádraží.
  • Hydraulik  - Tak Bulharsko!
    No nevím jestli jste pane Gurmetklub přispěl k utužení česko-bulharskému přátelství. Ale čte se to hezky.Konečně někdo má styl. Zdraví Hy
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Bulgaria
    rachad: Poslusne hlasim, ze dotycnou jsem dosud neidentifikoval.. Hydraulik: Diplomaticky se chovam pouze v pripadech, ze jde o zajmy ekonomickeho razu:) Tady jsem si doslova pustil pusu na spacir.. PS: Ja se na tu Bulovku snad nedostanu:(
  • roman
    Určitě jde o banicu,takový štrudlík se slaným sýrem, no fantazie...
Komentářů (14)