Kávovar: Espresso Francis! Francis! X1
Neděle, 06 Květen 2007 00:00

Kávovar: Espresso Francis! Francis! X1 Tak dlouho se chodí s mokka konvičkou pro kávu, až se ucho utrhne. Krkolomné přirovnání mělo za úkol jediné, připravit vás na představení kávovaru značky Francis! Francis! X1. Nicméně nejde zdaleka jen o přístroj samotný. Společně s ním přichází i začátek nekonečného seriálu o přípravě toho nejlepšího domácího espressa a cappucina. Vydatné téma na mnoho dalších týdnů a měsíců startuje právě teď. Kávě zdar a espressu zváště!

 

Francis! Francis! X1

espresso x1 Projekt X a konkrétně model X1 sahá svou historií až do poloviny devadesátých let minulého století. Přesněji řečeno X1 spatřilo světa roku 1995 a i díky designu z pera Luca Trazziho se stalo fenoménem mezi domácími espressy. Kombinace ladných křivek, kvalitních materiálů a široké palety barevných provedení nemůže nezaujmout :-) Kromě plechového korpusu pokračuje kvalita i uvnitř přístroje. Mosazný bojler a ventily, část trubek z mědi, zbytek z kvalitního plastu a hlavně propracovaná kontrola a stabilizace teploty zaručují na svou kategorii špičkové a hlavně konstantní parametry výsledné kávy.


Na půl prvního pohledu

prvni pohledZa těch několik dní, co mám kávovar doma, musím konstatovat, že teplotní stabilizace funguje velmi dobře. Na čele umístěný teploměr je skvělým pomocníkem. Jelikož se jedná o jednobojlerový stroj (výroba vody i páry probíhá v jednom komponentu po přepnutí) má přesná kontrola a řízení teploty zásadní vliv na kvalitu výsledné kávy. Podrobnější představení celého procesu výroby espressa přijde v dalším díle seriálu Domácí škola kávy.

Z kvality z PODů přípraveného espressa jsem byl příjemně překvapen. Ano, je to kompromis, ale v tom nejlepším smyslu slova.


Domácí škola kávy - seriál

skola kavyV následujících týdnech a měsících se můžete těšit na celou řadu článků s tématikou domácí příprava espressa. Začneme technologicko-kávovým základem, přípravou espressa z PODů a budeme pokračovat zrnkovou kávou, jejím správným mletím, zpěňováním mléka a dalšími a dalšími tématy. Protože i v domácích podmínkách si můžete při relativně rozumné investici vychutnat špičkové espresso a z něj vycházející nápoje. Namátkou přidávám několik prvních témat.

  • Francis X1 detailně
  • Základy espressa
  • Začínáme s PODy
  • První cappuccino


Partnerství s Bilezbozi.cz

partner sekce kavaRád bych vám také oznámil, že partnerem sekce káva zde na GurmetKlubu se stal internetový obchod Bilezbozi.cz. Pod názvem evokujícím širokou nabídku „bílého zboží“ se nachází velmi obsáhlé portfolio kávovarů a s tím spojených produktů. Těšit se můžete na testy dalších značek a typů kávovarů. Cena není vždy kritériem určujícím kvalitu a jistě bude zajímavé zjistit, který stroj se vyplatí a který jen klame vzhledem. Na začátek jsme začali s ověřeným Francisem X1, jehož malé vizuální představení proběhne v přiložené fotogalerii :-)

Bilezbozi.cz 

Francis! Francis! X1 – Je to fešák!

Image

Image

Image

Image 

 

Domácí pressovače - anketa

kavaVlastníte stroj na přípravu espressa? Jaký typ a jak jste s ním spokojeni?  Pochlubte se, postěžujte si :-)

 

Škola kávy - přehled článků

Od keře až k espressu - Úvod

Odrůdy, pražení, mletí, extrakce

 

Kávovary

Kávovar: Espresso Francis! Francis! X1

Káva: Na půl cesty k espressu s Bialetti

TEST: Espresso kávovar Bialetti Mokona

 

Káva v kapslích

ESPRESSO: Káva v kapslích – POD, E.S.E. a Senseo

Káva: Nespresso Boutique & Bar – Ochutnávka 

 

Mistr kávy 2006

REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Kvalifikace

REPORTÁŽ: Fotomedailonek: Mistr kávy 2006 - František Roháček

REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Finále

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

badge = 'Linkuj si !'; document.writeln(badge); pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Jirka  - Automat
    My máme doma automat od firmy saeco. Neni vyloženě špatný a řada lidí oceni (i já v počátcích) přípravu pressa stylem mačkám kouzelné tlačítko.. Teď pokukuji po něčem lepším, manuálním, kde budu mít vše pod kontrolou;)
  • DolceVita  - Jsem zvědavá, jak můj kávovar obstojí :-
    Mám jeden kousek od firmy Saeco. Jsem zvědavá, jak v těžké konkurenci těch ostatních obstojí. Není na pohled žádný velký fešák, ale káva mi z něj chutná pořád moc. I když záleží samozřejmě na kvalitě kávy, tu svou oblíbenou značku už nějaký čas neměním :-)
  • Dali  - Aeg-Electrolux
    Já jsem jako dárek dostal Aeg-Electrolux EA 150 (cca 3k Kč) a je pro mě velkým zklamáním. Výsledný nápoj se ani vzdáleně nepodobá např. pressu z recenzované kavárny na Dejvické, přesto že jsem vyzkoušel všechny možné hrubosti mletí, kávy, tlak upěchování atd. Naštěstí to jistí moka konvička. Jinak přeju hodně štěstí s přípravou domácího pressa.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kavovar
    Jirka: Je to tak. Automat si rada lidi kupuje s predstavou bezstarostneho provozu s dobrou kvalitou vysledne kavy. V mnoha pripadech tomu tak opravdu je. Nicmene dobra kvalita neni to same jako vynikajici.. spickova :-) Takze pokud chcete mit cely proces pod kontrolou a zaroven se nehodlate stat rodinnym baristou (ostatni urcite zvysenou narocnost na pripravu neoceni), kupte si manualni stroj jako druhy:) DolceVita: Spokojena uzivatelka Saeca. Jaky typ presne mate (teda jestli to neni tajne:)? A kdyz jsem u tech zvidavych otazek.. jaka kava Vam tak moc chutna? Dali: Vami popsany model je z nejnizsi espressove kategorie. Kdysi davno jsem mel neco podobneho. Ted nevim, jestli to byl Solac...Aeg ale vim, ze se s nim nedalo udelat nic nez prekapavana kava:( Jestli jste vyzkousel vsemozne hrubosti mleti a pechovani..dodrzel gramaz a 25sec extrakci a porad nic.... pak doporucuji zakoupit neco poradneho :-)
  • Bergman  - Vypadá krásně
    Už se těším na seriál - největším tajemstvím je pro mě zatím zpěňování mléka, tak doufám, že mi pomůže:) Jako svůj první stroj jsem nedávno pořídil DeLonghi EC 400 (http://www.delonghi.cz/obj.php?shw=100152&ssid=137148). Stále ladím postupy a výsledky se zlepšují, časem ale určitě provedu upgrade:) Pro úplnost přehled káv, kterými svůj stroj krmím: - Viva cafe Dolce Vita; kdo navštěvuje kávu.cz, tak ví:) - Lavazza in blu - červené Illy espresso
  • pixy
    Jojo, Francisy, to je velmi stylová lahůdka... Ale těch peněz... :) Já jsem měl původně taky jakési AEG (dárek), ale to bylo "espresso" - jsou dva druhy přístrojů: nízkotlaké, mají tak 3 bary a dělají skutečně spíš překapávanou kávu. To bylo právě tohle AEG (už je někde v kávovařím nebíčku). A pak jsou skutečná espressa, která mají tlak nejméně 15 barů. Mezi oběma kategoriemi zeje i cenová propast, ty první končí cca na 4 tisících, ty druhé začínají tak na osmi... A když jsem poslal to AEG k pánu, už mírně poučen jsem si vybíral, co bude následovat. Původně to mělo být něco s mlýnkem, ale nakonec došlo na rodinný kompromis a mám DeLonghi EC 750 (http://www.delonghi.cz/obj.php?shw=100158&ssid=137211). Důvodem je to jejich IFD, tady "automatický" zpěňovač mléka - nahoru se nalije mlíko, dole z toho teče horká pěna. Ale jinak je to spíš nižší střední třída, řekl bych a z fleku bych ho třeba za toho krásnýho Francise vyměnil :) Co se týče kávy, po několika pokusech jsem skončil u černé Lavazzy. Nahoru na linku jsem odložil už asi 40. prázdnou plechovku. Nechápu se, bůhvíproč je mi líto je vyhazovat... Viva mi nijak extra nechutnala, Illy je hrozně předražené, sem tam koupím nějaké bio či fair trade (http://www.biosfera.cz/index.php/cPath/80_91), ale jinak se držím té Lavazzy (kupuji zde: http://www.kava.cz/index2.php?name=espresso-100-arabica-250-gr-mleta&detail=168)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Serial o kave
    Bergman: Na serial se tesim i ja:) Mam pripravene velke mnozstvi temat technickych, kavovych i praktickych. Jinak vami uvedeny kavovar by mel byt na svou cenu slusnym pristrojem. Znackam kavy nemuzu nic vytnout. Sice se jedna o mainstream (az na Viva cafe), ale velmi dobre provedeny:) pixy: Je to tak. Espresso je definovano nekolika parametry: teplota, tlak, mnozstvi a cas. Vice v samostatnem clanku:) Na ten Vas Lavazzovy hrbitov si moc dobre pamatuji:) Dovozce by Vam uz mel pomalu davat mnozstevni slevu:) Jinak vestaveny cappuccinator neni v teto cenove kategorii bezne vybaveni. Otazka je, jak se ho dari udrzovat v cistote.
  • DolceVita  - Francis je krasavec,
    ale můj stárnoucí kávovar Saeco Royal Digital je pořád ještě ve výborné formě. I po 7mi letech slouží báječně a mojí oblíbenou kávu od firmy Mövenpick vaří neúnavně několikrát denně. 23tis. nebyl levný špás, ale obávám se, že tahle mašinka ještě něco vydrží. Tlak čerpadla má 15 Ba, mlýnek reguluje hrubost mletí a de facto umí plnit všechny mé kávové rozmary. I když jsem se do Francise zamilovala na první pohled, budu si o něm zatím snít :-) Kávu Mövenpick na www.kava.cz inzerují, ale prý momentálně není dostupná. Nakupuji ji ve Švýcarsku. 100% arabica je můj favorit, pochutnám si na ní vždy. Nebráním se zkusit i jinou značku obdobné kávy, ale zatím jsem se nějak netrefila do chuti.
  • pixy
    Ano, na preso jedině stopro arabica, k tomu už jsem dospěl jednoznačně. Kyselost robusty mi nějak nejde přes jazyk (ačkoli jí dávám zase přednost když mám jednou za uherský rok chuť na pořádného vzpružovacího "turka" - takový turek z arabiky, to je téměř nesmysl). Narazím-li na Mövenpick, určitě vyzkouším. Ondřeji: jediný problém čistoty "kapučínátoru" je to, jestli nezapomenete tu nádobku vypláchnout hned po akci. To je velmi snadné a otázka cca 10 vteřin. Ale pokud se zapomene, tak zaschlé, nedejbože nasmrádlé mléko se už odstraňuje hodně blbě. Při mé skleróze se mi to stalo zatím cca dvakrát za rok (pak je nejlepší pořádně odmočit a důkladně vymýt, raději s dopomocí nějakého drbátoru).
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Espresso
    DolceVita: Francis je krasavec a umi:) Nicmene Vase Saeco take neni orezavatko. Leckdy je automat docela prijemna vec. Nastaveni hrubosti mleti je velmi uzitecne, pri spravnem nastaveni lze z automatu dostat velmi solidni vysledky:) Kavu Movenpick jsem nikdy neochutnal, diky za tip! pixy: Kazda odruda ma sve specifika. I cista robusta muze dat lahodny vysledek. I ja davam prednost arabicam.. jeste zajimavejsi jsou jednodruhove.. tzn. ne smesi. Jinak pri dodrzovani pravidelneho vymyvani je mozne cappuccinator udrzet v cistote. Ale chce to na to porad myslet:)
  • DolceVita  - Velmi návyková záležitost
    http://www.burkhof.cz/index.php?ap=products&ap2=coffee&ap3=movenpick Ondřeji, zde je káva Mövenpick k mání, tak jen pro představu, co v sobě ukrývá (hezky je tam představena a já musím jenom souhlasit). Je to velmi návyková záležitost :-) Přeji dobré ráno se šálkem ranní kávy, na kterou se právě chystám.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Movenpick
    DolceVita: Diky za odkaz! Uz to studuju:) Jeste by me zajimalo, jestli je dostupna i v PODech. Sice si jdu ve stredu pro paku na mletou kavu, ale kdyz bych chtel jen ochutnat, je porcovana kava idealni.
  • DennisCranmer  - Kafe rules
    Nemáte někdo zkušenosti s domácími ručními pákovými kávovary? Narpř. od firmy La Pavoni, ten rituál přípravy si pak člověk musí vychutnat ještě lépe.A prý jsou téměř nezničitelné. Pixy: souhlasim, že jsou "preso" strojky které kávu spíš překapou, ale i ty dobré a drahé stroje nemají tlak 15bar. Jak psal Ondra, espresso se extrahuje při tlaku okolo 9bar. Nevim jak to počítaj, ale i u profi mašiny jakmile tlak překročí 12bar, spustí se pojistý ventil a celá mašina začne pískat a pářit(vlastní zkušenost, nebudu psát kde všude mi stály chlupy hrůzou při představě že bouchne ta 75kg mašina s 10litrovým kotlem) Arabica je všeobecně kyselejší než Robusta a originální "turecká" káva se připravuje buď z čisté Arabiky nebo čisté Robusty(mám od člověka kterému jej připravovali beduíni v poušti).Nechci nijak poučovat, ale já kafe prostě miluju :) Ondrej: to že jsi mě nachytal na KOPI LUWAK z Větnamu za pár stovek, Ti jednou vrátim, jen počkej :-)))
  • DennisCranmer  - Překlep
    pardón, ta kritická hranice pro profi mašiny je 16 barů
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Espresso
    DennisCranmer: La Pavoni je klasika. Krasny design, vyborna kvalita zpracovani. Me desi nerezovy povrch a s tim spojena nutnost casteho a dukladneho "lesteni":) Jinak "odfouknout" si pretlakovany profikavovar jsem jeste neslysel a uprimne.. ani mi to nechybi:) Jinak KOPI LUWAK za par stovek? To leda tak jeden POD ne?:))
  • honza
    mate nekdo zkusenosti s Krupsem?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Krups
    honza: Zalezi na konkretnim modelu. Nicmene z doslechu a diskuzi na internetu k teto znacce moc duvery nechovam. Ja bych se podival po konkurenci:)
  • Guest  - Delonghi EC 400
    Mate nekdo zkusenosti s timto pressovacem? Nebo poradite nekdo lepsi do cca 5000 kc. Diky
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Delonghi EC 400
    Guest: O tomto modelu jsem slysel, ze se za ty penize jedna o relativne kvalitni espresso kavovar. Musite si ujasnit, co od nej chcete a jakou kvalitu kavy ocekavate.
  • Guest  - Delonghi EC 400
    No priznam se, ze bych si nechal nejradsi od nekoho zkuseneho poradit. Jen vim, ze urcite kvalitni pressovac stoji pres 10 tisic. Myslite, ze bych udelal chybu, kdybych koupil tenhle model? Poradite mi jeste jaka kava je do pressovace nejlepsi?
  • gastro-online  - gastro-online
    Dobrý den. Z mé dlouholeté praxe vím, že dobrý kávovar pro domácnost není možné pořídit. Nemůžete chtít, aby stroj do 5-10. 000,- Kč uměl takovou kávu jako kávovar za 100-200.000,-Kč. Rozdíly jsou v jednotlivých komponentech. U profi kávovarů je velký boiler, proto nedochází k výkyvům teploty, které má podíl na kvalitě kávy. Dále stabilní tlak vytvořen výkonným čerpadlem Procon nebo Fluid-o-tech 50-100 galon, velikost průměru sítka v páce, kde káva nezastaví kontinuální průtok vody. Pamatujte si: nezáleží na výši tlaku 15 barů u malých domácích "chrchlíků" u vibračního čerpadla je měřeno proti uzavřenému systému na výstupu, ale my chceme, aby kává tekla a ne aby jsme ji zastavili a aby tekla kontinuálně bez výkyvů tlaku. Další vliv má kvalita kávy a hrubost mletí. Jinak v Česku je snad nejdražší káva na světě. Ve Švýcarsku se dá pořídit 1 kg kávy z cca 8-9 Sf(160-180,-Kč). oproti našim cenám v té samé kvalitě cca 500-600 Kč.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kavovar za 5-10 kKc
    Guest: Neni to jednoduche.. poradit. Zalezi na tom, jake mate chutove preference. Pokud jste zvykly na spickovou espresso kavu, zrejme s takovym kavovarem moc spokojeny nebudete. Dalsi vec je, jaky typ kavy budete chtit pouzivat - mletou, PODy. Pro domaci pouziti doporucuji POD system. Chystam na to samostatny clanek. Gastro: Mate pravdu, ze srovnavat je nelze. Osobne si myslim, ze kvalitni pakovy kavovar v cene 10-15 tis je schopen pri spravne namlete vstupni surovine poskytnout velmi kvalitni extrakci. Problem udrzovani konstantni teploty je resitelny i u mensich kavovaru (viz FrancisX1), horsi je to s kontinualnim a nemennym chodem cerpadla. Sitka jsou u dvouporcovek snad vzdy 1:1 s vystupem vody. Pridal jsem odkazy na dalsi clanky.
  • Guest  - POD system
    Diky za rady. Zaujala me, ale hlavne rada o kavovaru na system POD. O tomhle jsem uvazoval jako prvni, ale nebyl jsem si jisty. Mate vyzkousene nejake kavovary, ktere to umi? A je kava koupena v kapslich a udelana v kavovaru dobra? Muzu se zeptat, kdy se dockame clanku o POD systemu? Diky za odpoved
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - POD system
    Guest: Clanek na tema POD system se chysta. Vydrzte do konce cervence :-)
  • Petr K.  - do cervence...
    ... jakého roku? ;)
  • AleAle  - kolik barů a jaká káva
    Přidám Sebrané zkušenosti z profesionálního i domácího používání: Polštářky POD, neboli patrony E.S.E., jsou dobré, komfortní, můžou to skoro bezpečně připravit i děti, u Francise se stává, že to netěsní a horká voda stéká po páce. Patrony jsou totiž na jedné straně vyšší, a když se položí špatně, tak to některé kávovary nedokážou utěsnit. Pokud jde o stroje, je jistá pravda, že mašiny pod 5000kč nejsou nic moc, ale to, o co ve skutečnosti jde, je pumpa. Nejsilnější pumpu prezentuje stroj Granos od Bodumu, 19barů. Ale pozor: profesionální stroje tlačí kávu na 9barů!! Stroj Saeco, model Stratos, jsme dávali do opravy 3x (z toho ale jednou proto, že jedna blondýna nalila vodu do zásobníku na kafe). Na cenu kolem 30tisíc je příliš plastový. Zcela stranou nechávám "hypermarketové" značky, protože skutečně nemám důvěru k mašině od výrobce, který zároveň dělá žehličky a radiační trouby (mikrovlnky). Také německé značky, navzdory proslulé důkladnosti nemají cit pro espresso, a z vestavěného luxusního Miele jsme vyždímali nápoj nedůstojný té ceny. Model Mokona od Bialetti je sice poněkud plastický, ale kafe dělá super a stojí málo, lze použít POD. Velký luxusem je Nespresso, kde se nápoj (nenazývám ho kávou, je to kávový produkt s příchutěmi) lisuje z kovových patron. Znalec kávy toto považuje za mrtvou kávu z plechovky. Káva: jde o zvyk, osobní chutě, ale také: supermarketové kafe je masovka. Malé pražírny, jako Vzpomínky na Afriku, jsou řízeny srdcem, a jejich, byť jednodruhové kávy jsou nádherně nostalgickou cestou do minulosti. Sice to jde proti italskému duchu, neboť Italové jednodruhové kávy nepreferují. Italská pražírna má obvykle několik receptur, a z nich každá je mixem až 13 různých arabik, pokud jsou 100%, nebo naopak přidávají nejvyšší kvalitu robusty v poměru 20%, tím káva získává krémovost, která například komerční kávě Illy chybí, a spíše ji má komerční Lavazza. Pro zajímavost: nejvíce kávy na světě konzumují Finové, a jejich receptury obsahují mix cca.3 druhů kávy.
  • AleAle  - ještě Pavoni
    Chybička: vypadl kávovar Pavoni, na který se někdo ptal: Pavoni s pumpou jsou výborné, ale platí, že je nutno odzkoušet různé značky a různou hrubost, než se chytne to pravé kafčo, někdy až za cenu koupě kvalitního mlýnku. Pavoni bez pumpy je nádherná hračka, pumpu zde nahrazuje ruka a její vychytaný cit. Pro milovníky je to maximum, pro ranní bleskokopanec kafeínem mezi oči to není, protože tato káva se prostě dělá rituálně.
  • Guest  - kolik baru a jaka kava
    Diky za zkusenosti. Zaujal me ten pressovac Bialetti Mokona. Muzes mi prosim te o nem napsat vic. Na netu toho moc neni. Mas s nim vlastni zkusenosti? Funguji v nem jen originalni PODy nebo i jine znacky? http://www.etredl.cz/detail.php?id=830 me to pripada, ze v nem jedou jen originalni. Diky
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Espresso POD - E.S.E.
    Petr K.: Do sesti hodin od napsani tohoto prispevku ho mate k dispozici:) AleAle: Diky za obsahly a prinosny komentar! S Francisem jsem za jedno uz nejaky ten mesic, takze brzy prijde na radu jeho podrobna recenze. Budu rad, kdyz se mi ozvete na email (viz kontakty). Zkusenosti s vetsim poctem pristroju ma malokdo:)
  • Rob  - Pody
    Jsem čerstvým majitelem FF X6.Důvodem proč ne X1 - cena 270E.První dojmy 3,5 hvězdičky z 5.Chuťově dobré ,chybí mi více krémovitosti.Dělají PODY různé značky kávy?Nebo musím používat pouze Illy.Co páka neznáte nějaký fígl,jak přizpůsobit páku na patrony na mletou?Voda z vodovodu?
  • AleAle  - odpovědi
    Guest: S Mokonou mám zkušenost z veletrhu, italské pody by měly fungovat všechny, ale doporučuji si ho prohlédnout v obchodě a na pody se doptat. U všech elektropřístrojů vedle ceny hlídejte VŽDY servis. Špatný servis, a máte po legraci. Tredl není zástupce značky, se servisem to nevidím jistě. Tenhle stroj je docela legrační napodobenina malého moka kávovaru, působí sice dost plastově, ale kafe dělá. Po prázdninách se má objevit nový model černý, a na Vánoce karmínově červený, zdobený krystaly od Swarowského (tajný drb). Ondrej: Trochu zkušeností mám s osobním zkoušením některých strojů, a neskromně: mám kurs baristy v Římě, což je s Neapolí naprostá špička přes espresso. Rob: POD dělají různí výrobci, rozhodně doporučuji kupovat kávu italskou, a to znamená také vyrobenou v Itálii!! Je to velmi důležité. Některé komerční značky praží např. v Rakousku a jinde na severu, i za cenu, že káva prostě nebude stejná. Nejde jen o to, že každá pražírna má svého člověka, který je zasvěcen do přesné receptury a denně kontroluje, zda je káva jaká má být, ale i o vnější prostředí, klima, apod, které na kávu mají vliv. Jednoduchý test: kupte si stejnou kávu u nás a v Itálii a porovnejte výsledek. Na to nemusíte být profesionální ochutnavač. Je to podobné, jako když na Alpské čokoládě je napsáno Made in Poland.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Espresso
    Rob: PODy delaji ruzne znacky. Problem kremovitosti muze byt zpusoben spatnou vodou, kavou.. a jejim mleti. PODy i jednoho vyrobce obsahuji ruzne verze jemnosti mleti kavy. Kdyz narazite na "hrubou", kava bude nepozivatelna a Vy s tim bohuzel nic neudelate:( Ad. voda.. velmi dobre zkusenosti mam s filtrovanou vodou ala Brita a spol. AleAle: Diky za komenty:) Kurz baristy z Rima.. to zni dobre, trochu detailu by nebylo? :)
  • AleAle  - komentář z kurzu
    Robe: komentář ke kurzu? Ale jistě: neskonalá sranda a báječný kafe!! Jinak řečeno, Felliniho kamera by se tam zavařila. Učitel byl z Torína, a tak za každou jeho větou zazněl nějaký boží komentář lidí z římských barů, kteří tam byli vůbec nevím proč, a rozhodně si neříkají baristi ve smyslu nějaké snobárny. V každém takovém baru, kterých je tolik, že v každé ulici je nějaký "spádový" bar se svojí klientelou, a udělají vám kafe, že si z něj sednete na zadek, a nebudou vám kolem toho dělat žádné kino, jako že jsou mistři světa. Takový maličký bar točí denně až 10 kilo kafe!!!! Tak to je ten důvod, proč se takovým kurzem skutečně pyšně pyšním.
  • Sozze  - Jeste Mokona
    Diky za rady na pressovac Bialetti Mokona. Myslis, ze neudelam chybu, kdyz si koupim zrovna tenhle? Nebo poradis mi z vlastnich zkusenosti do zhruba stejne ceny jiny? Asi by mel umet udelat kavu z PODu. Diky
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Espresso
    AleAle: Na komentar jsem se ptal ja:)) Ale to jen tak pro upresneni. A diky za nej! Sozze: Zkuste jeste hledat na zahranicnich serverech. Nekde se urcite Mokonou zabyvali. V Cj je to zatim s uzivatelskymi testy kavovaru dost spatne:(
  • roman
    kolik stojí francis francis
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Francis - cena
    roman: Aktualni cenu ziskate na strankach Bilezbozi - [URL=http://www.bilezbozi.cz/vse-pro-kavu/]Primy odkaz[/URL]
  • Peter  - Kupa espressa
    Chcel by som spítať či nemá niekto skusenosť s Espresso Krups XP402030 (XP 4020) alebo AEG 130. Lebo chcel by som kúpiť ale neviem, aké robia espressa. ICQ:379829474, e-mail:menoivan@yahoo.com
  • papek  - Gaggia
    Ja vlastním Gaggiu Evolution. Ide o prístroj strednej cenovej kategórie (okolo 7 tis. Sk), spokojnosť maximálna. Kávovar má v základnej dodávke masívnu ťažkú páku (vraj v kvalite profi strojov) a dve sitka na jednu kávu/POD a na dve kávy, sitká sú bez napeňovača - čo má za následok dve veci - pokiaľ máte kvalitný mlynček a správne trafíte mletie, dokážete si urobiť skvelú kávu ako v kaviarni. Horšie to však je, ak si kúpite už balenú mletú kávu - všetky sú namleté hrubo a sitkom bez napeňovača to pretečie tak rýchlo, že nebudete stíhať vypínať čerpadlo. Pre tieto prípady našťastie Gaggia ponúka sitko s komerčným napeňovačom (malilinkou dierkou na spodku), ktoré sa dá dokúpiť (240,-Sk). A tu by som asi videl aj problém "malých" kávovarov - v páke a sitkách s napeňovačmi. Kvôli dosiahnutiu vyššieho tlaku sa používajú rôzne "crema disky" a podobne, používa sa hrubo mletá káva a "crema" je vytváraná umelo. Skúšal som to na zrnkovej káve Pellini - použitie sitka s napeňovačom a bez neho dalo naozaj rôzne výsledky. V každom prípade Gaggiu môžem odporúčať - kým si nekúpite poriadny mlynček, môžete "vyrábať" kávu s dokúpeným sitkom, prípadne z E.S.E. kapslí (neskúšal som), ak chcete vyššiu kvalitu, po zakúpení mlynčeka dokáže aj to. Tu však ide aj o experimentovanie s hrúbkou mletia, a to už môže byť pre niekoho príliš veľa práce.
  • papek  - AEG EA 150
    [B]Dali[/B] Datum: 2007-05-06 11:26:04: Ten pressovač som skúšal u známeho - pekný nerezový dizajn, inak klasika ako všetky podobné prístroje. Použitá káva namletá arabica Lavazza (čierna plechovka), výsledok dobrý, žiadna "prekvapkávaná" káva z 3-barového stroja (ako sa spomína niekde inde). Dôležité - prístroj nechať predhriať 5-10 minút, predhriať aj šálky, inak bude káva studená.
  • Domi  - jsem absolutní neznaboh kávy- prosím por
    Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu...maminka bude mít letos 50 a tak jsem se jí rozhodla pořídit espresso...sama kávu vůbec nepiju a o přípravě pressa toho moc nevím. Můžete mi poradit jaký prossovar je kvalitní za rozumnou cenu, uvést nějaké tipy a také napsat čeho si mám při výběru všímat?? Moc děkuji Domi
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Espressso
    Peter: Zarizeni v teto cenove kategorii jsou velmi z hlediska kvality vysledneho napoje velmi podobna. Tezko ocekavat spickove espresso a tuplem ne, pokud budete pouzivat "predmletou" kavu. papek: Diky za obsahly komentar. Na podobne tema chystam dalsi kavovy clanek. Alfou a omegou je bez debat spravne namleta kava. Kvalita cremy pri pouziti "crama disku" je dle mych zkusenosti vyrazne nizzi (nic prekvapiveho), nez pri jeji prirozene tvorbe. E.S.E. kapsle dokazou vyprodukovat nadprumerne kvalitni espresso, ALE ZALEZI NA JEJICH KVALITE. Musi se kupovat produkty urcene pro italsky trh. Jsou spravne namlete! Domi: Kvalitni espresso za rozumnou cenu. Doporucuji neco na E.S.E. kapsle. Vase maminka oceni cistotu celeho procesu vareni a velmi dobrou chut vysledneho napoje. Zalezi na narocnosti Vasi maminky.
  • Dominika  - E.S.E.
    Dobrý den, doporučujete kvalitní E.S.E. kapsle určené pro italský trh....jsem úplný laik, jak poznám, že jsou určeny pro italský trh...nakupovat přes zahraniční obchody....?? jsem v tomto opravdu laik... Jinak bych se chtěla zeptat, jestli znáte pressovače značky Rancilia Silvio? našla jsem na ně vynikající hodnocení...a taky mě zarazila cena...většina presovačů je v zahraničních obchodech i o několik tisíc levnější.....nemáte zkušenost s nákupy ze zahraničí, kolik se platí clo a jestli je to výhodné??
  • Jiří  - čím to je
    Dobrý den, až trochu zbohatnu, koupím si taky nějaký pressovač. Zatím používám elektrickou caffettieru bialetti. Někde zde jsem získal tip i na kávu Morganti. Nevím jestli nejsem nějak vadný, ale ať tam dávám, co tam dávám (Morganti, Lavazza), nejvoňavější kávu uvařím z běžné supermarketové Jacobs Kronung a z té si občas udělám i turka a taky dobrého. Tak nevím, je to jen u mě nebo je to v celé ulici? V Itálii mi káva chutná v každém baru, nejlepší jsem dostal v malém, dost usmoleném baru na Sardinii. Jen je Italovi vždy divné, že piji kávu bez cukru a bez mléka - prostě tak, jak vyteče ze stroje.
  • Majo
    Dobry den! chtel bych se zeptat jestli ma nekdo nejkae zkusenosti z presovačem UFESA CE 7140 PRESTO? po pripade nejaky tip na presovač v cenove relaci 3 az 4 tisice ?
  • Michal Prosek  - X1
    Mám X1 už pět let.Dvakrát byla v servisu, protože měla konstrukční vadu (vyhoření spirály) pokud je stroj dlouho odstavený. Po dvou naprosto hladce proběhnuvších reklamacích (ochotný personál, schopný servis) jsem prostě i nadále milovníkem tohoto stroje. Nevím jestli to dělá i současný model. Servisák mi poradil, ať před delší odstávkou pustím nejprve vodu do trubek za nízké teploty (propláchnout hlavu).To je stejně dobré pro kvalitu kávy, takže to prostě dělám a od té doby žádný problém.Dostal jsem je jako svatební dar (ale bylo to moje výslovné přání).Celá rodina nám nutila ledničky, sporáky, fény a tak ,odolal jsem a nelituju. Jezdím ož 20 let do Itálie a to dvakrát ročně a tenhle přístroj je pro mě vždy pojítkem mezi tam a tady. Jen kávu si musím dovážet na půl roku dopředu, protože ceny italské kávy u nás jsou nemravné. Takže těch 35 kč za Pellini za 250g ,to se už vyplatí si jí přivézt z jihu.No tak tolik k našemu X1. Mám ho rád.
  • Guest  - Michal
    Dobrý den přidával jsem včera příspěvek a dosud se nezobrazil.Je nějaký problém? Byl zcela bezproblémový , zdá se mi.Díky michal.prosek@seznam.cz
  • Guest
    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je Francis srovnatelný se Singer Ariete Café Red 1385. Design mají stejný, ale kvalita kávy je srovnatelná? Děkuji dana
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kavovary
    Dominika: Rancilia Silvia je velmi kvalitni kavovar pro domaci pouziti pri zachovani profi zpracovani a kvality. Ceny u nas jsou diskriminacni.. Doporucuji ho zakoupit v zahranici. Pokud bydlite v dostupnosti hranic, neni co resit:) Kvalitni E.S.E. se shaneji tezko. Doporucuji se informovat na Guest:[URL=http://svetkavy.cz]Svetkavy.cz[/URL]. Jiri: Test espressa Bialetti najdete [URL=http://gurmetklub.cz/test-espresso-kavovar-bialetti-mokona.html]zde[/URL] . Jinak sam pouzivam i moka konvicku a kavu kupuji cerstve prazenou od fi. Ebel:) Kavu jedine bez mleka a cukru (pokud se bavime o espressu). I kdyz nekdo muze lehce sladit.
  • Jarda
    Dobry den, toto je velmi zajimave tema, ale na delsi diskuzi. Kazdopadne vsem potencionanim zajemcum o domaci espresso masinku radim, aby investovali predevsim do KVALITNIHO mlynku a CERSTVE kavy! To je pro vyslednou kvalitu mnohem dulezitejsi, nez nesmyslne hledani stroju s nejvetsim tlakem. Pro priklad mam doma Gaggia Evolution s mlynkem Gaggia MDF, tato kombinace me v CR stala 10tis Kc, na ebay bez problemu za 7tis Kc. Pouzivam upraveny 'nahaty' portafilter a Weissovu distribucni techniku (viz zde [URL=http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique.html]WDT[/URL] ). Kvalita espressa se da se zavrenym okem prirovnat ke kave delane v praci na profi masinach od Dalla Corte. Pro perfektni mikropenu staci sundat dodavany plastikovy 'milkfrother' (stejny i u jinyh masin jako Saeco apod!) a zakoupit maly 350ml pitcher na mleko a pri spravnem postupu delate rosetty za mesic jak nic:) Jinak pro domaci pouziti doporucuji tyto masinky: do 10tis Kc: Rancilia Silvia, Gaggia Baby, pakova Gaggia Factory nad 10tis Kc: Expobar Office, Isomac Venus, Vibieme Domobar a pro ty co si chteji otevrit doma kavarnu treba Dalla Corte Super Mini a La Marzocco G3 mlynky: cokoliv s mlecimi kameny a nastavenim na espresso... Mazzer, Macap, Mahlkoenig...ceny se pohybuji od 5tis Kc az do 70tis za programovatelne mlynky...
  • Standa6
    Dobrý den, pokud někdo touží po opravdovém "fešákovi" doporučuji-ELEKTRA - Micro casa semi automatica - Ježíšek mi ho nadělil k letošním Vánocům, a ještě sem z něj nespustil oči.
  • Jarda
    Elektra je a bude vzdy srdecni zalezitost...klasicka pakova Micro casa je samozrejme nadherna a da se nyni sehnat za hodne slusne penize...Jak jste spokojeny s espressem na semiautomatu? Podle me jsou profi kavovary z rady Elektra Classic a Belle Epoque asi ty nejhezci na trhu!
  • Standa6
    S espressem z Elektry jsem spokojen moc, i když musím přiznat, že kvalitou se dle mého odhadu pohybuji tak někde kolem 50bodů ze 100. Právě začínám pokukovat po mlýnku - doposud jsem kávu připravoval pouze z mletého Illy. Jeho cena je u nás dost vysoko, ale vozím si ho občas z Itálie za cca 150,- za 250gr. Tak že další cestu ke zlepšování vidím v mlýnku a surovině. Tak to snad na těch 90 bodů dotáhnu :-)) Jinak prada je taková, že na první italské benzínce vám vystřihnou takovou kávu, kterou u nás jen tak v leckteré "kavárně" nepotkáte ani náhodou. Neví proč, ale je to tak.
  • Jarda
    [B]Standa6[/B]: pokud mate tak kvalitni masinu tak na mlynku rozhodne nesetrete, kouknete po Rancillio Rocky a Mazzer Mini...pak uz staci dojit do mistni prazirny pro [U]cerstvou kavu[/U] a budete mit espresso lepsi nez kdekoliv v italii...v CR je to jeste na dlouhou osvetu, ale pracuje se na tom:)
  • Lada  - Elektra x KitchenAid
    Rozhoduji se mezi Elektra Nivola a KitchenAid Artisan Espresso. Má s nimi někdo prosím zkušenost? Díky
  • Jarda
    [B]Lada[/B] bohuzel jsem mel moznost videt jen Elektru Nivola, design je uchvatny, ale jako espresso masinu bych si ji nekoupil (vice treba zde: http://coffeegeek.com/proreviews/detailed/nivola). Kitchen Aid bude podle me ve stejne kategorii, platite hodne za design ale ta funkcnost chybi...(stejne jako u vyse recenzovaneho Francise) ... kdyz ponechame design stranou, za stejne penize (cca 900USD) muzete mit Nuova Simonelli Oskar nebo Expobar Office Lever, to uz je uplne jina liga!
  • Guest  - Nemám koláč, ale kaši
    Ahoj kávoví odborníci, mám jednu vrásku. Espressovač mi v poslední době nedělá v páce kompaktní koláč kávového zbytku, nýbrž rozbředlou kaši plnou vody až po vrch. Mám levnější domácí espesso DéLonghi EC 400. Co teď?
  • Marek  - automaticke presovace
    Mate nekdo doporuceni na automaticky presovac? Tedy tzv. super-automatic, ktery si i sam namele? Co treba takova rada GAGGIA Platinium? Jde mi o konkretni zkusenosti :) Diky.
  • Guest  - Rancilio Rocky
    Zdravim, tatovi jsem k jeho narozeninam koupil rancilio silvia masinu a mlynek Rocky. Jde mi o to, ze sem nam nedari udelat tu spravnou kavu, neco tomu proste chybi (nema dostatecnou penu a kava tece bud pomalu nebo rychle) myslim si ze nejvetsi problem nejspis bude, ze mame spatne nastavenou hrubost mleti kavy. Mate nekdo nekdo nejakou zkusenost s timto mlynkem nebo esspreso masinou?diky
  • Jarda
    to Guest: Kombinace kterou jste tatovi koupil je vic nez dobra na velice kvalitni espresso. Nepisete jakou kavu pouzivate, coz muze byt hlavni pricina problemu. Pokud Vam anglictina nedela problemy tak rady treba tady: http://www.coffeegeek.com/forums/espresso/machines/350459 ... pokud ano tak zkusim poradit ja:)
  • papek  - ......
    Jarda má kombináciu za 10 tisíc (používaná v dobrom stave sa dá zohnať aj za polovicu) a espresso má ako z najlepšiej kaviarne. Niekto vyhodí peniaze za Elektru, potom ďalej vyhadzuje peniaze za predražené a zle mleté Illy a káva biedna. Detto Rancilio... Odporúčam stránky primacafe.cz, nielen že tam nájdete širokú ponuku dobrej a čerstvej kávy, ale aj celkom slušné fórum, s fotkami, videami.
  • Guest  - ....
    To Jarda: dekuju za odpoved, anglictinu celkem zvladam, minule jsem nenapsal jakou kavu pouzivame a je to vetsinou kava Illy, cagliary, grand rossa, atd. vicemene v kave by nemel byt problem,. Namleti kavy jsem zkouseli na nekolik stupnu hrubosti, co jsem se slysel by mela byt hrubost nastavena cca na 6ku, kazdopadne esspreso ma tect 20-25 vterin pokud vim, jenze nam se stane ze bud tece moc rychle nebo pomalu. Asi nejdulezitejsi vec je ta, ze kava tece celkem pruhledna, neni tak kremova a hutna jak by mela byt. Ja sam jsem pracoval v americe v jedne z vyhlasenych kavaren a meli jsme masinu take rancilio a delal jsme kavu jedna basen:) a doma se nejak nedari..zkuste kdyztak doporucit nejakou kavu, nebo zpusob jak docilit, aby kava delala lepsi penu
  • Jarda
    to guest: napiste mi na muj email (tucek zavinac karneval.cz), poslu vam slevovy kupon na vyzkouseni nasi espresso smesi...(nerad davam do diskuzi primy linky...)
  • Guest  - uz se neprodava
    uz se neda nikde sehnat :(
  • Guest
    Ahoj všem, chválí se tu presovače GAGGIA, líbí se mi tento: http://www.gastrohit.cz/katalog/domaci-kavovary/pakovy-kavovar-new-espresso-colour.php. Co myslíte? Děkuji za odpověď
  • Honzik
    Z vlastních bohatých zkušeností :-) mohu jako kávovar pro domácí použití doporučit výhradně kávovar na principu POD, e.s.e, nespreso apod, ostatní nemá smysl a je lepší si zajít na kávičku do kavárny, veškeré automatické kávovary dávají připravované kávě zvláštní pachuť... je jedno jestli si pořídíte saeco, gaggia, aeg za 10tis, 20tis. sice cena jednoporcových káv je vyšší ale opravdu to stojí za to...
  • Jarda
    pane Honziku, pokud nekdo dokaze ocenit dobrou kavu tak PODy jsou to posledni co bych doporucil...mozna tak do kancelare, kde potrebujete rychle udelat "neco s kofeinem a hlavne aby kolem nebyl bordel" ... jinak je v PODech obvykle ta nejmene kvalitni a stara kava...Mate-li zajem si doma udelat stejne kvalitni (ba kvalitnejsi) kavu nez v obvykle kavarne, kupte si kvalitni mlynek, pakovy kavovar a objednejte si cerstve naprazenou kavu...pak jen trosku chuti se ucit a experimentovat a budete urcite spokojeni (do te doby nez zacnou pravidelne chodit sousedi na kafe:) ...
  • Honzik
    Jardo, nemyslím že by v PODech byla míň kvalitní káva než je zrnková, naopak je tam káva přesně navážená, umletá tak aby bylo možné udělat co nejlepší 99% espresso, myslím že pokud se jedná o přípravu 5 káv denně je kávovar na PODy optimální řešení, pákový kávovar je sice super ale až při větší produkci káv.....
  • papek  - Re: Honzik
    Ja už som pár E.S.E. podov vo svojom kávovare vyskúšal, no bola to dosť veľká bieda, navyše za také prachy. Jediná výhoda je čistý a jednoduchý spôsob prípravy, ale to je všetko. Za takú cenu si môžem kúpiť špičkovú čerstvo vypraženú kávu a výsledok bude 10 krát lepší. Pritom neviem, ako súvisí počet káv so spôsobom prípravy, ja robím denne 3-5 porcií (iba návštevy ten počet zvýšia) a nevidím dôvod, prečo by som si nemal robiť kávu na pákovom pressovači. Skôr naopak, pri väčšj produkcii by mi možno už začala pracnosť prípravy prekážať. Asi ste ešte nepili dobré espresso pripravené v domácich podmienkach, pretože by ste ľudí neposielali do kaviarne, kde v 95% dostanete horšiu kávu (niekedy sa to kávou ani nedá nazvať) za 5-10 násobne vyššiu cenu, ako espresso pripravené doma. Ako tu už Jarda spomínal, mlynček a pákový kávovar v dostatočnej kvalite sa dá zohnať od 7 tisíc Kč (ja som zohnal ešte lacnejšie), pri priemernej dennej spotrebe (spolu s manželkou) 5 šálok denne je návratnosť tejto investície veľmi rýchla.
  • woyen
    přikláním se k přípravě espressa z čerstvě mleté kávy. Jak řekl Jarda, POD sytem je vhodný do kanclu, já si doma raději udělám "rituál" s pěchováním kávy do gruppy.
  • Honzik
    Zůstávám nepochopen, myslel jsem kávovar pouze na PODy, ne že použijete pod do kávovaru místo mleté kávy, pak je to opravdu nic moc.... malý pákový kávovar doma nemá tlak, změkčovač a ostatní věci které jsou potřeba na super espresso
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - PODy
    POD - E.S.E obecne: Ja bych PODy rozhodne nezatracoval. Ano, cerstvost neni jejich benefitem.. resp. dovozci a vyrobci hresi na trvanlivost takto balene kavy. Nicmene... Kava z dobreho PODu (spravne namleta) dava temer predpisove espresso "na pockani". Jak na vyse uvedenem Francisovi, tak na profi PODove masine lze timto zpusobem pripravovat velmi prijemne extrakce. Definitivne bych tento zpusob vyroby kavy nezatracoval. Jiste.. cerstva kava, dobre namleta.. dava o rad(y) lepsi vysledky. Ale pro mnoho lidi je POD nejprimejsi cestou k velmi akceptovatelnemu espressu.
  • Jarda
    ja Pody (a hlavne system Nespressa) vubec nezatracuji, urcite ma budoucnost a pro lidi, co si chtej doma nebo v kanclu udelat rano jedno rychly espresso je to super (az na tu cenu, pokud pocitam spravne tak single shot z Nespresso kapsle=12,5 Kc, single shot z espresso smesi 7g (800Kc/1kg)=5,5Kc), ale pro cloveka co ma kavu rad je to nesmysl...to je jako kdybych byl milovnikem morskych potvor a ohrival si lososa v mikrovlnce:) Masiny na Pody jsou drahe, ciste a udelaji fajn pitelnou kavu. Domaci pakove masiny v kombinaci s mlynkem (ktere samozrejme v pohode dosahnou tlaku 9 baru) jsou levnejsi, mate moznost vyberu kavy (!), narocnejsi na udrzbu a samotnou pripravu, ale kava je ve vysledku mnohem lepsi a hlavne z toho mate trochu radost. Navsteve bych espresso z Podu nikdy nedal...:)
  • Honzik  - PODy
    nejlepší káva by měla být vždycky v dobré kavárně, to že u nás jsou některé kavárny tragické nutí lidi laborovat doma s mletou kávou a snažit se vyrábět espresso doma, já říkám na dobrou kávu do kavárny a espresso doma s podů :-))
  • Charliequatro  - espresso mania
    kávu musím mít, splňuje u mne znaky návykové látky. Espresso TUR MIX TX 10 Swiss made splňovalo moje choutky do čtvrtka, kdy přestalo ohřívat. Po rozebrání jsem zjjistil, že odešla ohřívací deska, pátrám po pomoci, TUR je zřejmě neznámá značka, i když UMÍ výborně! Pmúžete mi prosím někdo?
  • Petr  - Jura
    Kávovary Francis Francis znam velice dobre. Prodval jsem je. Kvalitne provedeny byl akorat X1. A spolehlivý byl akorat stary model, který měl v budíčku holku s vypláznutým jazykem. Zbytek byl poměrně dost poruchový. A co se týče inovovaného modelu X1 trio, který je pouze na PODy a otočením páky do správné polohy si zvolíte ristretto, espresso, nebo espresso lungo se mi vůbec nezamlouval rychloszí průtoku kávy. Nejnovější model je Francis Francis X6 trio. Sice má plastové tělo, ale uvnitř je osazen opět mosazným boilerem. Ten už se jim povedl! Ale když sem se dostal ke švýcarským kávovarům Jura Impressa, tak jsem zjistil, že si doma mohu udělat espresso jako v kavárně. Švýcaři holt uměj.
  • Janub  - Ascaso Dream
    Pokud se Vám líbí (designově) X1čka doporučuji také designově vyvedený kávovar Ascaso Dream. Co se týká přípravy rychlé a přitom dobré kávy je jedinečný. Je tedy pravdou, že nejsem asi až tak velký gurmán jako vy.:( Pro moje kancelářské potřeby to ale stačí.
  • Mara  - Francis
    ja jelikož jse v kavovarech vyznam pač obchoduji se švýcarskou firmou www.Kavarep.ch tak ten Francis neni špatnej ale ty gumičky těsníci odchazej docela rychle a často jse musej vymnenovat jinak ho doporučuji...
  • Michal  - automaty na kavu
    Souhlasim s tim co tu už někdo řekl. Automatické kávovary když jsou kvalitní jsou domů asi lepší než pákovky. Pokud zohledním pohodlnost, náročnost na údržbu, tak si myslím že kvalitní automat může udělat lepší presso než neudržovaná pákovka v leckteré kavárně. Z kvalitních automatů jich na výběr ale moc není. Buď již zmíněná Jura nebo Saeco. Jinak rozdíl v espressu připraveném z čerstvé kávy a kávy třeba půl roku staré je asi taaaaaaaakovýhle. Fakt stojí za to zkusit čerstvou kávu.
  • Denisa  - Jo káva tu já ráda
    Takřka si nedovedu představit, že bych ráno vstala a nedala si raní kafe. Mam doma malý presovač a jsem velmi spokojená. Dokonce jsem přemluvila kolegy v kanceláři a společně jsme si koupili kávovar velmi podobný tomu ve Vašem článku. Pravidelně testujeme různé značky kávy, zatím nejlepší se nám zdá Tre Forze kafe, které jsem objevila v internetovém obchodě www.kavovnik.cz a vřele doporučuji.D
  • Guest  - FF X1x kapsle
    Do sveho FF X1 jsem pouzila kapsle Vergnano. Bohuzel pakou mi proteka voda. Je to vada vyrobku, nebo jsem uplne mimo ja? Diky za radu.
  • ondra S  - Náhradní těsnění ?
    My máme francise už asi 5 let, a musim říct, že jsem s ním pořád mimořádně spokojen. Jen bych měl dotaz:, (stejně jako psal Mara 16.5. 2008) poměrně často odcházejí gumičky (těsnění), nevíte někdo kde sehnat náhradní? Díky za radu, mějte se, kávě zdar. O
  • jiribo
    Dobrý den, prosím nemáte někdo zkušenosti s presovačem značky Kitchenaid?
  • ondra S  - Náhradní těsnění !
    Aktualizace: Tak zmíněné těsnění se dá bez problémů koupit v Twin café(obchod potten & pannen) v centru Nový smíchov (bývalý Carrefour na Andělu).
  • michala  - francis x1
    mam taky mensi problem s x1, neviem ako spravne nadavkovat, alebo nieco robim zle kdyz mi netece husta pena . neumite nekdo poradit
  • Martin  - rada
    Caute, mam zaujem o kvalitnu pakovku, co ma nesklame. Na rovasi mam tieto kusky, medzi kt. sa neviem rozhodnut: 1. gaggioa baby twin 2. saeco via venezia 3. FF X1 Dik za rady PS: ak mate lepsi typ v tejto cenovej skupine, uvitam!
  • Martin
    Chystam sa zakupit X1-ku, po tom co mi manzelka ohrnula nosom nad gagiou baby twin. Nema niekto nejaky dobry typ, kde ju najlepsie kupit? Dik
  • Martin  - FF X1
    Neni toto na obrazkoch nahodou verzia TRIO, co je uz len na PODy? Lebo ta paka vyzera byt len na pody, ale podla ciferniku je to uz novy model, ale asi nie ten, co je len na mletu kavu..
  • Martina  - prosím o radu
    ahojte, ráda bych koupila pro manžela k 50tce nějaké kafovátko. jelikož kafe nepiji, tak těmto věcem vůbec nerozumím. mohl byste mi někdo poradit, co by asi tak bylo lepší, zda plně automatický kávovar, nebo na kapsličky a který přístroj je kvalitní? díky cca 3 kávy denně
  • zuza  - crema
    Ahoj, pořídila jsem si Francis X1 trio z druhé ruky, leč málo použitý a k němu pody Izzo Premium. Káva je výborná, pokud se dodrží čas do 30 sec, pokud se to přetáhne, dostane skutečně kyselou pachuť. Izzo v ceně 20porcí/150 kč mi přijde ok, navíc jsou jednotlivě vakuově balené a nádherně voní. Jen ta crema mi dělá starosti, použila jsem balenou Dobrou vodu a těšila jsem se na hustou vrstvu, a ono to do chvilky spadlo :( Ale káva je silná a mnohem lepší než z našeho 7let starého Ciambelli (nebojaksetojmenuje) za 250tis, co máme v práci. Ten má sice cremu "na prst" ale káva vůbec nevoní a nechutná, a to je u nás servisák co 14dní. Takže pro vyznavače kávového rituálu je FF, pro ostatní je Dolce Gusto :-D
  • Anonymní  - Bugatti Diva
    Ahoj, ma nekdo zkusenosti s kávovarem Bugatti Diva? Tom
  • Gabriel  - servis
    Vlastním již dlouhá léta kavovar Francis Frranci X6 TRIO. Jsem s ním velmi spokojený, ale nejde mi nyní ukazatel tlaku(ručička budíku se nehne), takže natlakování zjišťuji na světelných znameních. Prosím o radu, kam bych ho mohla dát do servisu. Díky Gabriel
  • edas  - Francis Francis X1 -rok 2004
    prosím kde se dá koupit páka na mletou kávu na Francis Francis X1 - r.v.2004 s logem dětské tváře
Komentářů (93)