Škola kávy: Od keře až k espressu - Úvod |
Sobota, 12 Květen 2007 00:00 |
Baristická maturita značka: rychle. Díky vstřícnosti Roberta Trevisana a Štěpánky Havrlíkové jsem měl možnost nahlédnout pod pokličku školení budoucích baristů. Osmihodinový výukový blok spojující vydatný teoretický základ s pořádnou porcí praxe byl nabitý cennými informacemi, prostoupený vůní kilogramů čerstvě umleté kávy a oparem litrů zpěněného mléka. To nejdůležitější, společně se spoustou fotografií, naleznete v kompletním textu.
Skolakavy.cz Za projektem Školy kávy stojí stejní lidé a organizace jako za baristickou soutěží Mistr kávy a zastoupení SCAE pro Českou Republiku. Poselstvím SCAE je sjednotit a standardizovat přístup ke kávě jako celku s důrazem na její kvalitní, zdravotně nezávadnou přípravu. Podrobnosti naleznete na stránkách tuzemského zastoupení SCAE.
Mistr kávy 2006 REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Kvalifikace REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Finále
Poslání i zaměstnání O chod SCAE, Školy kávy i soutěže Mistra kávy se stará tým v čele s Robertem Trevisanem a Štěpánkou Havrlíkovou. Mé výhrady k organizaci a průběhu celé soutěže trvají, ale nyní mohu říct, že se na celou věc dívám trochu odlišnou optikou. Cesta za vlastní ideou je vždy dlouhá a plná nejrůznějších překážek. Jedno jsem si ale ujasnil, pořadatelé se rozhodli pro maximální možnou nestrannost. Přítomnost globálního „kávového“ partnera, která by zajistila klidnou a relativně bezstarostnou existenci, byla zamítnuta již v počátku. To, kromě velké dávky nezávislosti, přineslo i více práce s organizováním soutěže, které se následně zrcadlí do jejího průběhu. Potom, co jsem malinko nakoukl pod povrch, musím všem zainteresovaným na soutěži Mistr kávy popřát hodně energie do příprav nového ročníku. Vážím si, že zůstávají věrní podstatě celé věci – špičkové kávě.
Roberto Trevisan Koordinátor SCAE pro Českou Republiku, porotce, barista a lektor. To vše a ještě více v sobě skrývá temperamentní Ital s kouzelnou češtinou, který letos v květnu oslaví své 44 narozeniny. Letité zkušenosti nejen s přípravou kávy a lektorováním, ale i s jejím pražením ho staví do pozice pro tuto problematiku nejpovolanějšího. Z několika společných setkání musím konstatovat, že Roberto se kávou nejen živí, ale i žije. Z každého jeho slova lze cítit obrovské zapálení, okouzlení, fascinaci a lásku ke kávě ve všech jejích podobách. Zeptejte se na drobnost, bude vám do posledního detailu vyložena včetně všech souvislostí a když přijde hovor na kavárenské téma, začne mu jiskřit v očích.
Štěpánka Havrlíková Předsedkyně degustační poroty a koordinátorka soutěže Mistr kávy. Další odbornice na kávu, její přípravu, servis a hodnocení chuťových charakteristik. Bohaté zkušenosti a školení jsou kombinovány s překvapivou osobní skromností. Se Štěpánkou se brzy setkáte v recenzích pražských kaváren. První máme úspěšně za sebou a čeká na zpracování :-)
Cesta do “krakonošova” Moje cesta na místo školení splňovala všechny parametry dobrodružství kategorie 2B. Mapka s přesnou adresou zůstala doma v tiskárně a já si jako naschvál nevybavil ani název ulice. Napadlo mě jediné, jít se zeptat do domovské kavárny SCAE - Adrie na Jungmanově náměstí. Adresu mám v ruce, ale ač téměř domestikovaný polopražák, o existenci Krkonošské ulice jsem neměl nejmenší tušení. Nebýt několika ochotných taxikářů, ještě dnes bloudím po Žižkově :-) Malá fotoochutnávka. Roberto předvádí správné pěchování kávy v zásobníku.
Škola kávy - přehled článků Odrůdy, pražení, mletí, extrakce
Škola kávy - www.skolakavy.cz SCAE ČR - www.scae.cz Mistr kávy - www.mistrkavy.cz
Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
Komentářů (7)
|