Škola kávy: Od keře až k espressu - Úvod
Sobota, 12 Květen 2007 00:00
Škola kávy: Od keře až k espressuBaristická maturita značka: rychle. Díky vstřícnosti Roberta Trevisana a Štěpánky Havrlíkové jsem měl možnost nahlédnout pod pokličku školení budoucích baristů. Osmihodinový výukový blok spojující vydatný teoretický základ s pořádnou porcí praxe byl nabitý cennými informacemi, prostoupený vůní kilogramů čerstvě umleté kávy a oparem litrů zpěněného mléka. To nejdůležitější, společně se spoustou fotografií, naleznete v kompletním textu.

 

Skolakavy.cz

skola kavyZa projektem Školy kávy stojí stejní lidé a organizace jako za baristickou soutěží Mistr kávy a zastoupení SCAE pro Českou Republiku. Poselstvím SCAE je sjednotit a standardizovat přístup ke kávě jako celku s důrazem na její kvalitní, zdravotně nezávadnou přípravu. Podrobnosti naleznete na stránkách tuzemského zastoupení SCAE.

 

Mistr kávy 2006

REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Kvalifikace

REPORTÁŽ: Fotomedailonek: Mistr kávy 2006 - František Roháček

REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Finále

 

Poslání i zaměstnání

poslani i zamestnaniO chod SCAE, Školy kávy i soutěže Mistra kávy se stará tým v čele s Robertem Trevisanem a Štěpánkou Havrlíkovou. Mé výhrady k organizaci a průběhu celé soutěže trvají, ale nyní mohu říct, že se na celou věc dívám trochu odlišnou optikou. Cesta za vlastní ideou je vždy dlouhá a plná nejrůznějších překážek. Jedno jsem si ale ujasnil, pořadatelé se rozhodli pro maximální možnou nestrannost. Přítomnost globálního „kávového“ partnera, která by zajistila klidnou a relativně bezstarostnou existenci, byla zamítnuta již v počátku.

To, kromě velké dávky nezávislosti, přineslo i více práce s organizováním soutěže, které se následně zrcadlí do jejího průběhu. Potom, co jsem malinko nakoukl pod povrch, musím všem zainteresovaným na soutěži Mistr kávy popřát hodně energie do příprav nového ročníku. Vážím si, že zůstávají věrní podstatě celé věci – špičkové kávě.


Roberto Trevisan

roberto trevisanKoordinátor SCAE pro Českou Republiku, porotce, barista a lektor. To vše a ještě více v sobě skrývá temperamentní Ital s kouzelnou češtinou, který letos v květnu oslaví své 44 narozeniny. Letité zkušenosti nejen s přípravou kávy a lektorováním, ale i s jejím pražením ho staví do pozice pro tuto problematiku nejpovolanějšího. Z několika společných setkání musím konstatovat, že Roberto se kávou nejen živí, ale i žije. Z každého jeho slova lze cítit obrovské zapálení, okouzlení, fascinaci a lásku ke kávě ve všech jejích podobách. Zeptejte se na drobnost, bude vám do posledního detailu vyložena včetně všech souvislostí a když přijde hovor na kavárenské téma, začne mu jiskřit v očích.


Štěpánka Havrlíková

roberto trevisanPředsedkyně degustační poroty a koordinátorka soutěže Mistr kávy. Další odbornice na kávu, její přípravu, servis a hodnocení chuťových charakteristik. Bohaté zkušenosti a školení jsou kombinovány s překvapivou osobní skromností. Se Štěpánkou se brzy setkáte v recenzích pražských kaváren. První máme úspěšně za sebou a čeká na zpracování :-)

Image


Cesta do “krakonošova”

cesta do krakonosovaMoje cesta na místo školení splňovala všechny parametry dobrodružství kategorie 2B. Mapka s přesnou adresou zůstala doma v tiskárně a já si jako naschvál nevybavil ani název ulice. Napadlo mě jediné, jít se zeptat do domovské kavárny SCAE - Adrie na Jungmanově náměstí. Adresu mám v ruce, ale ač téměř domestikovaný polopražák, o existenci Krkonošské ulice jsem neměl nejmenší tušení. Nebýt několika ochotných taxikářů, ještě dnes bloudím po Žižkově :-)

Malá fotoochutnávka. Roberto předvádí správné pěchování kávy v zásobníku. 

Image

 

Škola kávy - přehled článků

Od keře až k espressu - Úvod

Odrůdy, pražení, mletí, extrakce

 

Škola kávy - www.skolakavy.cz

SCAE ČR - www.scae.cz

Mistr kávy - www.mistrkavy.cz

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • matesola
    Zdravím Ondro. Uvedený kurs jsem absolvoval už před čtyřmi lety a byl jsem novinkami naplněn až po okraj. Taky Vám všechno převáděl na auta? :) Kurs jsem měl placen od našeho tehdejšího dodavatele kávy. Podmínkou bylo vzít sebou ještě číšníka, který by potom reprezentoval dovozce kávy na soutěžích. Vzhledem k tomu, že platící klient byl také u kurzu přítomen, probíhalo vše skvěle. Opačnou zkušenost udělal můj bratr, který měl kurs zaplacený od svého zaměstnavatele (placeno z nějakých eurofondů) a stěžoval si mi, že to bylo hodně odfláknuté...Signore Roberto, je v půlce kursu opustil s tím, že se za hodinu vrátí a už nepřišel :)))
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Od kere az espressu
    matesola: I ja Vas zdravim. Do textu jsem to nakonec nedal, ale prirovnani k autum samozrejme probehlo. Ferrari, Fiat i Mercedes si prisli na sve:) Ale me se to libilo, prirovnani sedela, takze no problemo:) Jinak ja jsem byl pritomen take "eurofondove" verzi a vse probehlo v poradku. Robertovi v zilach koluje italska krev a tak je k tomu treba pristupovat. Pro me to je spickovy odbornik, pro ktereho je kava srdecni zalezitost a castecne jiste i smysl zivota.. a toho si moc vazim. Tim ale neomlouvam jeho pripadne "excesy"..
  • Julie  - Už se těším!
    Milý Ondřeji, ještě jednou díky za skvělou společnost při dobré kávě. Hlásím, že šampusky i láhev přežily i cestu po zoo a dalších 800 km po různých sklářských koutech...Jinak upoutávka na "VŠE O DOBRÉ KÁVĚ" z Vašeho pera mě navnadila velice, jen ta libá vůně bohužel chybí...Pěkně zdravím J.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kava a sampanske
    Julie: I ja jsem Vas rad poznal:) A jsem rad, ze vyhra prezila cestu ve zdravi a treba se sklenkou Castellane v ruce oslavite Vase zminene stehovani:) Kavovy serial bude pokracovat.. jen se obavam, abych prilis neotravil mene proKavove ladene ctenare Gurmeta :-)
  • Guest  - Ale vůbec ne :-)
    Jen do nás! Kávičkou alespoň zapijeme ten špargl :-)
  • Guest  - uprimne????
    Clanek ok, jen nemuhu souhlasit s "vysvetlenim" o udajne snaze o nestranost.Kdo vi a zna Roberta a cele jeho podnikani v Čechách se se jen pousmeje....O ceste od kafe Slavie az po rekneme "rozpaky" s Adrii, no o cestnych obchodnich praktikach bych nemluvil...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Roberto
    Guest: Co vam na to mam rict. Nemam rad tento styl prispevku, kde se zamlzi a vyplivne "negativni hodnoceni". Zjistil jsem, ze existuji pouze dve kategorie lidi. 1) Maji Roberta radi. 2) Nemuzou vystat. Ja ho beru jako profesionala a znalce kavy s obrovskym zapalenim pro vec. A tim se radim do kategorie c.1.
Komentářů (7)