Káva: Nespresso Boutique & Bar – Ochutnávka |
Čtvrtek, 23 Srpen 2007 00:00 |
Není tomu tak dlouho, co jsem psal o systémech kávových kapslí určených k přípravě espressa. Na základě doporučení a díky mé nekonečné zvědavosti, jsem navštívil Nespresso Boutique v pražské Pařížské ulici. Tato turisticky exponovaná lokalita je prvním a zároveň jediným místem v ČR, kde můžete Nespresso nejen ochutnat, ale i zakoupit potřebné vybavení k jeho domácí přípravě.
Na kávu do PařížskéPrvní a jediná kamenná prodejna systému Nespresso u nás připomíná unikátní galerii, kde si na rozdíl od zvyklostí, můžete exponáty osahat a přechutnat. Exkluzivní lokalita zajišťuje dostatečný přísun turistů a tomu odpovídají i ceny. Interiér je sestaven z vstupní haly s baristickým zázemím a zvýšeným podlažím s přehlídkou přístrojů, prodejnou kapslí a místy k sezení. Vše čisté, uhlazené a okořeněné velmi pozornou obsluhou (cizinci by asi otrávené, negramotné jedince nepřekousli). Mé první kroky vedly do mezipatra. Po nafocení interiéru došlo na dotazování resp. na aplikaci metody „blank sheet of paper“. Zdrojem informací se stala vedoucí provozovny, od které jsem se kromě toho, že Nespresso je nejlepší systém na přípravu kávy (překvapivě:)), dozvěděl i řadu informací o technickém zázemí systému a sortimentu.
Kávové kapsleKapsle Nespressa připomíná po porcích balenou smetánku do kávy. Její tělo je z hliníku, v dolní části uzavřené tenkou vrstvou s natisknutou informací o typu obsažené kávy. Patrony se vyrábějí ve verzi espresso a lungo. První jmenovaná obsahuje 5-6 gramů kávy, druhá rovných sedm. Rozdíly pokračují v hrubosti mletí. Espresso je vhodné pro přípravu 25 a 40 ml kávy, lungo pro 110 ml. V portfoliu je 12 druhů káv (dvě lungo, tři bezkofeinové a zbytek espresso) a dvě speciální, které se každý rok mění. Objevují se i limitované edice s příchutí. Jednotlivé patrony se od sebe liší barvou. Ke každé kapsli se váže poutavé povídání o složení směsi a jejích senzorických kvalitách. Ruku v ruce s tím, je přítomna stupnice „síly“ kávy od 1-10. Nejnižší stupeň je jednička, nejvyšší desítka (tu jsem ochutnal). Cena jedné porce se pohybuje mezi 11-13 Kč. Zajímavost. Patent na kapsle vyprší za cca 3 roky. Konkurence se Nespresso nebojí, již nyní pracuje na novém systému patron. Že by s implantovaným čipem? ;-)
Kávovary – NespressoCo systému Nespresso nelze upřít, je dokonalé zvládnutí designu přístrojů. Čisté křivky, kvalitní materiály, jednoduché ovládání, to jsou jednoznačné benefity. Mně vadí až přílišná sterilita celého procesu „vaření“. Kapsle se položí širším koncem na plošku s bodáky. Stejný osud čeká i horní část kapsle. Ta je napíchnuta přívodem horké vody, která prochází kávou a vytéká perforovaným dnem do šálků. Použitá kapsle zůstává v přístroji a následně mizí v zásobníku. Kávovary přijdou na 5000 – 12000 Kč. Základní modely ale nemají vývod páry. Specifikace hovoří o tlaku až 19 bar a toto vyzdvihuje jako pozitivum. Vzhledem k faktu, že káva v patroně není nijak extrémně stlačena a je jí více do výšky než do šířky, lze očekávat příslušnou úpravu parametrů přístroje. Abych byl konkrétní, vykuchal jsem dvě kapsle a na Francisovi si udělal 7g espresso. Výsledek byl nepitelný „průtokáč“. Nespresso není espresso dle standardu. Zajímavostí budiž fakt, že veškerá podávaná káva pochází z „obyčejných“ domácích kávovarů. Za barem to vypadá, jako když za hlavní „mašinu“ v servisu zaskakuje vzorek z výlohy.
Espresso – Ristretto (síla 10) - 65 Kč Servis bez vody, do firemního porcelánu. Objem kávy odpovídá 25 ml. Na povrchu je přítomna vcelku bohatá pěna. Její barva by, vzhledem k statutu nejsilnější verze kávy, mohla být tmavší. Co mě zarazilo byla její struktura. Větší bublinky a menší kompaktnost prostě nedosahuje kvalit výstupu z profesionálního stroje. U stupně 10 a kraťoučkých 25 ml bych čekal mohutnější a plnější tělo, ale to už je spíš otázka chuti. Cenu nehodnotím, k ochutnávce jsem přistupoval z pohledu potenciálního domácího uživatele kapslí za 11 Kč.
Cappuccino – Roma (síla 8) – 80 Kč Odpudivě nafocené cappuccino s čepicí z mléčné pěny, se v reálu proměnilo ve velmi pohlednou dámu s povedeným latte-artem. Chválím! Konzistence pěny byla lehce nadprůměrná. Ocenil bych menší bublinky. Její poměrné zastoupení vzhledem k mléku a kávě vypadalo předpisově. Malinko mi vadilo dost horké mléko, které narušovalo přechod mezi již zmíněnou pěnou a zbytkem nápoje. Cena je opět z říše snů. Nicméně vzhledem k lokalitě bych neměl problém s částkou 60 Kč.
Image people, image!Nespresso (nikoliv Nesspreso) těží z dokonalého marketingu. Propagační materiály nešetří superlativy a po jejich letmém prostudování začínáte mít pocit, že říct o Nespressu cokoli negativního, vás automaticky klasifikuje do role kávového ignoranta. Dokonalý servis a pocit exkluzivity, kombinovaný s garancí vyrovnané kvality, určitě na někoho zafunguje. Kávovary ozdobí každou moderní kuchyň, stejně jako barevné kapsle, s kterými můžete po večerech hrát šachy :-) Ne vážně, vypadá „to“ hezky a chutná velmi slušně. Neměl jsem možnost otestovat celou nabídku, ani příležitost se s přístrojem seznámit v ostrém provozu. Ale jedno vím již teď. Vadí mi uzavřený systém a jistota, že sám od sebe nemůžu objevit nic jiného, než to co pro mě připraví centrála. A to už nemluvím o absenci kontaktu s kávou. I u E.S.E. je možnost si POD očuchat. Tady vám, při podrobnějším zkoumání, leda hliníkový obal odrazí prasátko do brýlí.
Škola kávy - přehled článků Odrůdy, pražení, mletí, extrakce
Kávovary Kávovar: Espresso Francis! Francis! X1 Káva: Na půl cesty k espressu s Bialetti TEST: Espresso kávovar Bialetti Mokona
Káva v kapslích ESPRESSO: Káva v kapslích – POD, E.S.E. a Senseo Káva: Nespresso Boutique & Bar – Ochutnávka
Mistr kávy 2006 REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Kvalifikace REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Finále
Líbil se vám článek? Zalinkujte ho kliknutím na ikonku pro další čtenáře :-)
Komentářů (18)
|