TEST: Souboj rybích polévek - Třeboň
Čtvrtek, 20 Červenec 2006 00:00

TEST: Souboj rybích polévek - TřeboňOdhaduji, že pro většinu populace je rybí polévka „téma“ čistě vánoční. Ne však pro GurmetKlub.cz. Během návštěvy Třeboně jsem se rozhodl udělat minitest rybích polévek. Jako etalon jsem si stanovil babiččinu „Vánoční rybí polévku“. Bohužel musím konstatovat, že žádná ze soutěžících se v celkovém srovnání nedostala výš, než na hranici pomyslných 65% „etalonu“. Více v článku.

NOVINKA

RECEPT: Štedrovečerní rybí polévka - Vánoce 

 

Pravidla soutěže

pravidlaPravidla soutěže jsou triviální. Hlavní hodnotící kritérium je chuť, potom chuť, následně úroveň servisu ruku v ruce s cenou za porci. Prostředí restaurací ani kvalita obsluhy nehraje ve výsledku žádnou roli.


Restaurace Šupina - 35 Kč

Vzhled  - standardní

Polévka je servírovaná v tmavě hnědé misce a zdobena petrželovou natí a krutónky z bílého pečiva.

Chuť - podprůměrná

Jedním slovem zklamání. Polévce kraloval zeleninový základ a rybí podstatu nepouštěl téměř vůbec „ke slovu“. Vytknout musím i nepříjemnou kyselost na konci sousta. Takhle si rybí polévku rozhodně nepředstavuji. Kladně hodnotím krutónky z bílého pečiva. Na rozdíl od konkurence byly rovnoměrně nakrájené a slušně osmažené.

Konzistence - středně řídká

Porce - velká

 

Image

 

Restaurace Na Rožmberské baště - 30 Kč

Vzhled - standardní

V Rožmberské baště zvolili světle hnědou misku a zdobení téměř totožné s polévkou z restaurace Šupina. Jediným rozdílem je přítomnost zdobení šlehačkou (na obrázku téměř rozpuštěná).

Chuť - lehce nadprůměrná

Od rybí polévky bych očekával, že bude obsahovat výraznou rybí chuťovou složku. Přesněji řečeno dominující rybí složku s „podporou“ kořenové zeleniny. V porovnání s konkurencí ze Šupiny byla polévka z Rožmberské bašty řádově víc rybí a i přes její relativní nevýraznost korespondovala hlavní chuťová linka s názvem pokrmu.

Konzistence - středně řídká

Porcestřední

 

Image

 

Verdikt

verdiktAni jedna z polévek mě nenadchla. Relativně slušně lze hodnotit soutěžící z Rožmberské bašty. Dle mého názoru by základem každé správné polévky měl být silný rybí vývar, kořenová zelenina a jíška. Uznávám, že receptů na rybí polévku je mnoho a každý má jiné chuťové nároky. „Moje“ rybí polévka voní a chutná po rybách. Na každé druhé ponoření lžíce narazíte na kus masa, mlíčí, jiker (v celku). Obě soutěžící vypadaly, že se snaží o to samé. Bohužel bez většího úspěchu.

Diskuze: Objednáváte si v restauraci rybí polévku?  

 

 

Přidat komentář
  • Hydraulik  - Rybí polévka
    Vypomohu si příměrem:Jestli něco vypadá jako žralok,má to zuby jako žralok a kouše to jako žralok tak to asi bude žralok. Rybí polévka která nechutná po rybách není rybí polévka. Moje rybí polévka chutná po rybách,protže je z ryb a ne z rybího fondu nebo podobných sušených přípravků,které se v kuchyních běžně používají.Zdraví Hy
  • GurmetKlub.cz  - PRESNE!!
    Co dodat.. o tom to je.. Zklamanim pro me byla prave polevka z Supiny, "vyhlasene" rybi restaurace. Jednalo se o naprosty "fujtajbl" :-(
  • Honza
    Rozemberskou bastu nemuzu doporucit z duvodu lonskeho okradeni na uctu za 800 kc nesedela castka o 160 kc. :)
  • GurmetKlub.cz  - Spatny ucet
    Do Rozmberske basty jsem zaskocil pouze na testovanou polenku s 30Kc v ruce :-) Takze zde nemuzu slouzit s jakoukoli zkusenosti. Ale diky za koment!
  • aida  - Rybí polévka v Třeboni
    Doporučuju zajít do Motorestu Petra Voka kousek za Třeboní směrem na Suchdol n.L, na jejich "polévku třeboňských rybářů" se stavujeme pravidelně; špatnou nemají ani v malém bistru (U Karla??) u velkého parkoviště před hradbami.
  • GurmetKlub.cz  - Diky za tipy!
    Dekuji za tip na "opravdovou" rybi polevku! Do Trebone se chystam jeste na konci srpna a urcite se ve jmenovanych podnicich zastavim :-)
  • Schwarz Vlastimil - majitel  - Rožmberská bašta
    [B]Dobrý den, [/B] chtěl bych se vyjádřit ke zmíněnému problému, který údajně nastal na Rožmberské baště v Třeboni. Jako majiteli restaurace je mi velmi líto, jestliže při jakýchjoliv potížích jenž vyvstanou po dobu návštěvy na Rožmberské baště, dotyčný nekontaktuje majitele, ale na místo toho se svěřuje široké veřejnosti. Jako majitel při tomto postupu ztrácím možnost účinně odstraňovat nedostatky a problémy. Přeji všem našim zákazníkům spokojenost a příjemně ztrávené chvíle v restauraci Rožmberská bašta a zároveň žádám zákazníky, aby se vždy s důvěrou obrátili na majitele, vyvstanou-li jakékoliv problémy, či nedostatky. Děkuji nashledanou
  • Petr
    To je slovo clapa ! Petr
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Zadne zavazne nedostatky
    Dobry den pane Schwarzi, dekuji Vam za komentar. Bohuzel nevim, jestli reagujete na test rybich polevek nebo na nize uvedene komentare. O tom, ze polevka nebyla dle mych predstav zrejme nebudu informovat pana majitele. Naopak v pripade "nesediciho uctu" bych to povazoval za nutnost.
  • Schwarz Vlastimil - majitel
    Ne, na test rybích polévek nereaguji, jelikož má každý z nás jinou chuť a na naší polévku nedám dopustit. Ale zpět. Reagoval jsem na "nesedící účet".
  • Haanja  - haanja@centrum.cz
    Zajímala by mě recenze rybí polévky v hotelu Bohemia v Třeboni (patří do stálé nabídky), budete tam mít cestu?
  • Jana  - Rožmberská bašta
    Polévku v této restauraci bych doporučovala, výborná :-)
Komentářů (12)