RECENZE: Zanzi Bar restaurace - Kladno |
Pátek, 05 Květen 2006 14:59 |
ZanziBar naleznete na Náměstí st. Pavla v Kladně. Kromě restaurace je součástí podniku i stejnojmenný koktejlový bar. Pokud si chcete k jídlu objednat dobré víno, popřípadě jeden z cca 200 koktejlů z přilehlého baru, jste na správném místě. Recenzovaný podnik je dobře dostupný, přímo před vchodem naleznete dostatek parkovacích míst. Jak jsem si pochutnal na špikované vepřové panence na sušených švestkách si přečtete v celém článku. Interiér restaurace je řešen jako jedna velká místnost s prostorem vyčleněným pro otevřenou kuchyni. Místa k sezení jsou situována převážně po obvodu stěn a soukromí zde naleznou jak dvojice, tak větší společnost. Uprostřed prostoru je umístěn stůl s potřebami pro servis. Kovové židle potažené zelenou látkou (původně provedené v pruhovaném vzoru) ladí s napevno umístěnými lavicemi po obvodu místnosti.
Kuchyně Otevřená kuchyně má má své pozitiva i negativa. Umožňuje návštěvníkům restaurace být v kontaktu s „přípravou jídla“. Přenos nežádoucích pachů zabraňuje výkonná digestoř. Pro kuchyni v ZanziBaru jsou limitující jiné parametry. Lépe řečeno jeden parametr - v kuchyni operuje pouze jediný kuchař. Nabídka jídelního lístku tomu je přizpůsobená a nabízí až na polévky výhradně minutková jídla. I tak, když je na kuchyni větší nápor, je patrný úbytek kvality výsledných pokrmů. Dělat dvě jídla a deset jídel je docela rozdíl. A pokud je na to kuchař sám, nutí ho to používat ve větší míře „základy“ a všechny jídla pak chutnají podobně. Popsaný zážitek jsem získal při návštěvě restaurace „ve čtyřech“. Tou dobou si jídlo objednala i společnost osmi lidí a časový „press“ se na chuti jídla dost podepsal. Při sbírání podkladů pro tuto recenzi výše popsaná situace nenastala a jídlo bylo připraveno s dostatečnou péčí.
Obsluha a servis Rozložení příborů, ubrousků a sklenic na stole bylo přiměřené zaměření restaurace. Obsluhující personál byl pohotový až na situaci kdy jsme, po příchodu do restaurace, snad šest minut (od sednutí ke stolu) čekali na donesení jídelního lístku - pan vrchní se zapovídal se známým. Osobně jsem na kvalitu obsluhy velmi náročný. V kapse se mi „otevírá kudla“, když narazím na přehnaně vlezlého, rádoby vtipného číšníka (není případ Zanzi Baru), který jako vrchol svého umění považuje následující..cituji: „Máte ještě nějaké přáníčko, budete přát si kafíčko?“ K tomu snad není třeba komentář :-(
Objednáváme Jídelní lístek Zanzi Baru naštěstí nepřipomíná zlaté stránky. Možnost výběru je dostatečná a zároveň se v nabídce neztrácíte. Pokrmy jsou rozděleny podle způsobu přípravy a typu použitých surovin - mas. První volba padla na: ŠPIKOVANOU VEPŘOVOU PANENKU PLNĚNOU ŠVESTKAMI s omáčkou se sušených švestek. Jako přílohu jsem zvolil šťouchané brambory s česnekem a listovým špenátem. Jako druhé jídlo jsem zvolil: BRAMBOROVÉ NOČKY S BROKOLICÍ , KUŘECÍM MASEM A PARMEZÁNEM. K pití jsem si objednal půl litru piva – Plzeňský Prazdroj 120 a rozlévané bílé víno - Muller Thurgau. Vynechání předkrmu a dezertu bylo opodstatněné - čekala mě recenze vyhlášené kladenské cukrárny s pestrou nabídkou dortů, pečiva a zmrzliny. Její recenze se již chystá.
Ochutnáváme Vizuální úpravu pokrmů nejlépe dokumentují přiložené fotografie. Možná byste řekli, že u nočků se příliš zdobit nedá, ale to je omyl. V restauraci Staré Kladno se moderní aranže nebojí a to jo dobře! Vepřová panenka společně s švestkovou omáčkou byla naservírována standardně. Přiložená obloha pamatuje „staré časy“. Rajče, salát a plátek pomeranče nepředstavují zrovna vrchol kreativity. Určitě by nebylo až tak komplikované předpřipravit si nějakou „zdobivou“ aranž a servírovaný pokrm tím posunout o kus vpřed. Maso bylo šťavnaté, bohatě špikované a dobře upravené. Švestková omáčka nezklamala, hutná, adekvátně kořeněná nasládlá chuť s dominujícím aroma sušených švestek (při jedné z mých minulých návštěv připomínala spíš magi s povidly!). Nočky byly dobře uvařené, „sauce“ vynikal příjemně pikantní chutí, v které se promítala vůně „výpeku“ restovaného kuřecího masa s přidaným kořením, smetanou a parmezánem*. *kolik restaurací používá pravý parmezán? Další detailní fotografie
Káva Co by to bylo za stolování bez závěrečné kávy. Její kvalitou je Zanzi Bar proslulý. Špičkově připravené espresso značky Illy je úžasnou tečkou, která „láme ledy a zlepšuje hodnocení o deset procentních bodů“ :-) Nebojte, nenechal jsem se „opít kávou“. Servis je prostý „kudrlinek“ ve formě čokolád, sušenek a bonbónků...ale upřímně, komu to vadí. Hlavní je, že káva je správně namletá, stroj pravidelně udržovaný, espresso má bohatou krémovou pěnu a vyváženou chuť s krásným jemně hořkým koncem.
Verdikt Restaurace Zanzi Bar má v Kladně své oprávněné místo. Nabízí alternativu k typickým „stravovacím zařízením“. Limitace otevřenou kuchyní s jedním kuchařem je zřejmá, ale když nepřijdete ve špičce, dostanete za své peníze nadstandardní kvalitu. Provedení interiéru je moderní a přitom působí (nejen barevností) uklidňujícím dojmem. Sedí se téměř výlučně po obvodu zdi a člověk tak nemá pocit, že večeří uprostřed odbavovací haly ruzyňského letiště. Velkou výhodou je provázanost s přilehlým barem a tím plynoucí možnost objednat si některý z desítek výtečných koktejlů.
Ceny Finanční náročnost večera stráveného v Zanzi Baru je úměrná počtu zkonzumovaných drinků. Ceny jídel se pohybují od cca 115 Kč za nočky až po více než 250 Kč za pokrmy z kachních prsíček, či telecího a hovězího masa. Mnou recenzovaná vepřová panenka stála 130 Kč, přílohy se pohybují v rozmezí 20-40 Kč. Pivo z Plzně pořídíte za 35 Kč v kvalitě B1**. Káva Illy vás přijde na 27 Kč ve formě espressa a např. 40 Kč ve formě lahodného Latte. Prezentace Internetová prezentace neexistuje!. Základní informace je možné získat na stránkách www.monin.cz.
Lokalita 80 Interiér 80 Obsluha 70 Nabídka 82 Chuť 75 Vzhled 60
Celkem* 75 % Kritéria a pravidla hodnocení naleznete zde. Po - Pá 8:00 - 02:00 hod.
Komentářů (8)
|