RECENZE: Café Savoy aneb snídaně jako s milenkou |
Pondělí, 05 Květen 2008 01:04 |
Ruku na srdce, kdo z nás v dnešní době kvalitně a dlouze snídá. Nedostatek času a z televize emitované vločkové lobby plní zažívací trakt vlákninou. Ti otrlejší šáhnou po jablku, drzouni a hazardéři po smetanovém jogurtu. Pro všechny zneužité zdravým životním stylem mám dobrou zprávu: Snídejte v Café Savoy. I když i tam se dám zhřešit na ovesných vločkách a kukuřičných lupíncích :-)
Snídám (s) n í (m) Nemám rád rána a usnutí před půlnocí považuji za prohřešek proti bontonu. Řeknete si, to asi hošánek není ideální partner pro společné snídaně. Inu není. Teda pokud se nemá ranní příjem hodnotných kalorií změnit v příjemné ztrávené dopolední hodování. Říkejte mi bruchMan:)) Tolik k časovým parametrům snídaňového procesu. Další, zdaleka ne nedůležitou, drobností je HR a LOG plánování nákupu surovin a jejich úprava do servírovatelného stavu. Den předem si zajistit vše potřebné a s klidem v duši nastavit budík na osmou ranní. V tomto bodě exceluji, pokud jsem víc nadšený přípravou než následnou konzumací. Ale co člověkem, v devět nula nula, stále uvelebeným ve vyhřáté posteli? No přeci ho vyhnat ven, na pastvu:)
Kam s ním? Do Café Savoy! Hoďte na sebe uno nuovo model Milán 008 - poslední štace čtyřprocentního kreativce, do tašky od Luie vražte Vizu z České a polyproylenový doggybag. Snídání v Café Savoy má styl a víkendové pozdně ranní debužírování dokonce tradici. A není se čemu divit, krásný interiér s vysokými stropy a velkými okny láká k klidnému rozjímání nad dobrou kávou a domácím croissantem. Milenci, kamarádi, přátelé i celé rodiny zasedají k naleštěným stolům s jediným cílem – jíst spolu, být spolu. Usměvavé slečny noří antikóro do svých třech vejcí ve skle. Omladina pokrývá čerstvě opečené tousty domácí malinovou marmeládou a ostřílení pardálové koketují s choresterolem nabitou anglickou. Já uvelebený, čekající na obsluhu, prohlížím sobotní Lidové noviny, kde Laura Baranik pucuje (oprávněně) sesterský podnik Pizza Nuova a říkám si – není Ambi jako Ambi.
Rychle a kvalitně, dobrou chuť Na place panuje pořádek, obsluha je usměvavá a hlavně všímavá - profesionální. Přinesený jídelní lístek ale nakonec ani neotvírám a rovnou objednávám Francouzskou snídani - jedno z šesti speciálně sestavených snídaňových menu. Kromě názvu nechybí u každé z variant přesný výčet všeho, co se vám v příštích cca 20 minutách objeví na stole. Detaily si můžete najít na internetu, ale pro základní představu se jedná o následující varianty:
Nejvýhodnější a nejluxusnější je právě francouzská varianta. Možná se vám může zdát cena 242 Kč za snídani přemrštěná, ale to jen zdání. Za své peníze dostanete delikátní protihodnotu a ještě něco navíc. Moje občasné domácí snídaňové soboty jsou minulostí. Od teď to mám rád po francouzsku. Na druhou stranu rychlým výpočtem jsem se v Savoy dostal k celkem hrozivé hodnotě energetické hodnoty všech servírovaných pokrmů. Odhadovaná energetická hodnota Francouzské snídaně je: 11000 kJ
Debužíruji, rozjímám, fotím Focení jsem v tomto případě uvítal jako šanci odtrhnout se od plných talířů a na celou tu baštu se podívat z ohniskové vzdálenosti 75 mm :-) Pomerančový fresh, výběr pečiva, domácí marmeláda a máslo Následující větu zřejmě zopakuji ještě několikrát, ale nemohu si pomoci. Jen kombinace několika druhů toustů, bagety a chleba doplěná výběrem skvělé malinové a meruňkové marmelády by bohatě pokryla potřeby delikátní snídaně. Café au lait a croissant Zde bych podotkl, že chutnější croissant jsem zatím neochutnal a to ani opakovaných návštěvách Francie. Budete překvapeni jeho skvělou jemnou a neošizenou chutí až s nádechem buchtovosti (v tom nejlepším smyslu slova). Jen Café au lait s croissantem by stačilo na slušnou snídani.
Smažený sladký toast s javorovým sirupem Toustík prošlý mléko-vajíčkovou koupelí a decentně osmažený. Servis na talířku společně s javorovým sirupem v nerezové konvičce. Tak javorový sirup už jsem chutnal kvalitnější, ale v kombinaci s toustem... Neodolal jsem a i přes strategické rozhodnutí - nedojídat tento "chod" před klobáskou marguezi - byl ve finále zpracován do poslední dropko-kapičky. Grilované marguezi s hranolkami Klobáska, v jejíž chuti lze zaznamenat jisté lehounké "jehněčinky". Osobně takový projev vítám, ale někomu nemusí vyhovovat, takže pozor. Nevýhoda tohoto "chodu" je jeho tepelná nestabilita. Servíruje se cca 15-20 minut po objednání a pokud nechcete skákat od sladkého k slanému a zpět, hranolky vám vystydnou.
Salát, vajíčko, šunka, sýr + bonus Na talíři, společně s klobáskou, dostanete ještě plátek Pražské šunky, kus sýra s modrou plísní, vajíčko a jako extra bonus obdržíte pomeranč. (či jiné ovoce).
Vyhoví i tím, že vyhoví Kouzlo snídání v Café Savoy je i v časové tolerantnosti celého systému. Snídani vám na žádost připraví i v deset večer. Jistě, možná s náznaky otazníků a niterným kroucením hlavy, ale v rámci pravidla: Náš zákazník, náš pán, vám bude vyhověno. Vstříc se vychází i rodinám s dětmi. Navíc jistá sociální inteligence klientely naštěstí minimalizuje případy řvoucích batolat či hyperaktivních předškoláků - tito nachází útočiště v McD nebo si zajistí hlídání. Tak jako tak, nezapomeňte si své snídaňové místo včas rezervovat!
Skupinové snídání Sobotní a nedělní dopoledne mají ještě další kouzlo. Všichni přítomní jsou na jedné lodi. Snídate-li sami, s přáteli, snídáte i s celým zbytkem hostů. Společný prožitek, atmosféra rozečtených sobotních sloupků, polovypitých káv, nakousnutých croissantů, klínů plných drobků z pečiva a kmitající obsluhy, to je to co dělá ze skvělé snídaně dokonalý zážitek. Jako jednu z mála věcí z poslední doby si Café Savoy řadím do kategorie: Skvělé, nutné opakovat, spokojenost zaručena. Hodnocení je postavené hlavně na ochutnáce Francouské snídaně. Celkové hodnocení 8,8/10
Co vy a snídaně? Ať už s milenkou/milencem nebo s přáteli a rodinou :-) Snídáte taky občas "venku"?
Komentářů (21)
|