SUMÁŘ: Zametám v gurmetí spíži – šest článků v jednom
Pondělí, 17 Září 2007 09:32
SUMÁŘ: Zametám v gurmetí spíži – šest článků v jednomV posledním postu jsem se slavnostně zastavil a z hluboka nadechl. Dnes přišel čas na velký podzimní úklid, vymetání adresářů a objevování ztracených fotografií k neexistujícím článkům. S plnou lopatkou zamýšlím stát se první osobou chlubící se vlastním smetím. Využijte jedinečné možnosti shlédnout kompilaci zapomenutého a zrušeného. Spěchají, začínám navážet čerstvé zboží :-)
 

Když se ztratí fotky

fotkyJe tomu už několik měsíců. Ze schůzky s Fairově.cz odcházím vybaven krabicí plnou fairtraidových omáček, kari past, čokolád a čajů. V následujících týdnech vařím, smažím, marinuji a všechen materiál poctivě ukládám do k tomu určené složky. Níže uvedená fotka je to jediné, co mi zbylo. A to ještě díky tomu, že jsem ji upravoval jako wallpaper a ve finále umístil na jiný disk. To není fair!

Image
 

Když zjistíte, že to nemá cenu

nema cenuNestává se mi to často. Situace, kdy v polovině recenze zjistíte, že nejlepší bude zaplatit a odejít. Intuice, která mě v 90 % případů zachrání od naprostého zklamání, zůstala odpočívat doma ve spíži a já se s vidličkou v ruce vrhám proti neviditelné zdi. Jídelní lístek básní, realita neurvale „pořvává“. Špenátové lůžko připomíná dušený puškvorec, křehoučké marinované maso dostávám vysušené a připálené. Pomyslnou třešničkou na dortu se staly místní smetanové brambory. Čti: Plátky vařených brambor zalité 11% smetanou.

Image
 

Až příliš mnoho Holandska

syrovy trh goudaHolandskému tématu jsem věnoval celou řadu článků. Poslední z nich, reportáž ze sýrových trhů v Goudě, zůstal nepublikovaný. Trochu mě to mrzí, a tak přikládám aspoň jednu ukázkovou fotku.
 
Image
 


Škoda nadávky, která padne vedle

ceske svycarskoNěkolikadenní vycházka po krásách Česko Švýcarska ve mně zanechala řadu vzpomínek. Pozitivních na překrásnou přírodu, rozporuplných na podivné turisty a vyloženě negativních na úroveň místní gastronomie. Středobodem většiny restaurací a bister byl a je stokrát prokletý „smažák s tatarkou“. Nabízí se to, co lze bez újmy skladovat celý den nebo to, co na cestě k hostovi projde fritovacím hrncem. Lidé baští, mlaskají. Konečně i my, donuceni absencí čehokoli akceptovatelnéjo v okolí 15 km, usedáme na zahrádku vývařovny a obědváme produkty místní „vysoké kuchařské“. Smutné, tragické, neodpustitelné, stejně jako tvář Hřenska, jemuž vévodí promenáda stánků s podřadným tovarem a německými nápisy.

Image
 

Zapomenuté poznámky

poznamkyNe vždy zpracovávám reportáž záhy po jejím pořízení. Abych byl schopen zpětně celou akci zrekonstruovat a vytvořit článek, archivuji si krátké poznámky a nejdůležitější body. To jsem udělal i po návštěvě Festivalu vín, která proběhla v Casa Lusitana. Uběhly tři týdny a veledůležitý dvojlist se z nepochopitelných důvodů dostává na listinu pohřešovaných. I to se stává. Jen matně si vybavuji, že pán na fotografii mě provedl degustací několika vzorků zajímavých italských vín. Vybavuji si jediné - biodynamické Tenuta di Valgiano Palistorti 2005.
 
Image
 
 

Jedna fotka nestačí

jedna fotkaA na závěr ukázková demonstrace „vizualizační nouze“. Z měsíčního putování mé babičky transsibiřskou magistrálou po krásách Ruska, s odbočkou do Mongolska, mám jednu jedinou gastrofotografii. Během zastávky vlaku zakoupení vaření raci dávají jistou představu o tom, co lze ochutnat na ruském nádraží (jeden kus přišel po přepočtu na cca 20 Kč). Záběry z veřejné jídelny v centru Ulánbátaru zůstávají bohužel pouze na pásce. Ochutnané menu prý bylo „výrazně skopové“. Nicméně o gastronomický výlet za hranice ČR vás neochudím. Očekávám bohatou, nejen fotografickou, zásilku až z dalekého Japonska :-)

 
Image
 
 
 
 
 Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • J.Č.
    Zajímavé provětrání šuplíku :) Jen k degustacím Casa Lusitana... asi se mi nedaří, ale ze tří návštěv tam byla jedna absolutně tragická jak provedením tak víny, druhá jen víny a třetí veskrze průměrná ve všem. A přitom ostatní tam chodí rádi. Fakt nevím, kde je chyba %-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Casa Lusinata
    J.C.: Ja tam byl pouze jednou. Vina zajimava (nejsem az tak dusledny), ale naprosto tragicke bylo slozeni navstevniku. A to se jednalo o den pro "odbornou verejnost". Cast prezentujicich jsem navstivil na V&D s mnohem lepsim pocitem. Jinak vyvetrat je treba:) Vsechno zde uverejnene uz pekne zasmradalo:))
  • pan c.  - pochopeni... ;)
    tak tenhle post presne chapu, sam mam ve spizirne takovej brodel ze to je az po strop, taky s tim budu muset neco delat... :) ale co pak s letnimi vecmi na podzim ze? asi pockat az do leta ;)) ad lusitana, naposledy jsem byl před měsícem - 1) víno s korkem + následná ne zrovna hladká debata o této vadě s obsluhou 2) sklenička se rtěnkou 3) na závěr si obsluha sama automaticky vypočetla dýško v hodnotě 100,- ... jinak na té akci jsem byl a bylo to moc fajn... i když vzorečky byly pěkně mastné ;)))
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Plne supliky
    pan C.: :)) bohuzel casu neni neomezene.. Presto mam v PC jeste jednoho kostlivce a tim je druhy dil reportaze z V&D07. Konecne i tve portugalske zapisky skoncily clankem o kave.. a dost lidi by urcite uvitalo dalsi pokracovani;)
  • Kocour  - ještě k česko-saskému švýcarsku
    Při svých toulkách Č-S CH jsem si většinou vařil na primusu takovou tu českou vandráckou stravu, ale dvakrát jsem se výborně najedl v hospodách a stáncích na německé straně (za nějakých 10-15 €, úroveň jídla nesrovnatelná, Bauernsalat se skutečnou řeckou fetou, bylinkami a olivovým olejem). Na české straně to nebylo úplně špatné v chatě Na Tokáni, zato dole v Jetřichovicích atd. naprosto tragické. Ach jo. Takže až tam budete, jeďte radši na oběd k sousedům, nebudete zklamaní.
  • DolceVita  - Taky bych měla vygruntovat
    Trochu je mi líto vymetat ty zástupy ležáků (jídel, která dávno vychladla a míjí se sezónou), ale určitě to dopadne tak, že za mě vymete ty staré zásoby skleróza :-) Když vařím, velmi málo je to podle receptu a nově vzniklý receptík si nepíši, pokud to nestihnu v přijatelném časovém limitu rovnou na web. Tak počkám na tu madam sklerózu a ve dvou nám ten úklid báječně půjde :-) Přeji Ondro do gurmetí spíže samé chutné a čerstvé dobroty! A hlavně čas na jejich literární tvorbu a konzumaci :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Podzimni uklid
    Kocour: My vyrazili bez kotliku i varice. Chtel jsem si uzit mistni stravy.. a "uzil". Verim, ze na nemecke strane je situace o rad lepsi. Priste se mrknu za hranice:) DolceVita: Pamatujete tu reklamu na Staropramen? DOBRY LEZAK NESPECHA :-)) Madam skleroza je v urcitem smeru velmi dulezita.. co bych dal za to, vymazat si z hlavy vsechny sve oblibene audio-vizualni dila.. a uzit si to vsechno znova :-) S recepty je to trochu jine.. Jja uz vetsinou varim vyhradne bez pritomnosti fotaku. Je to vic "do klidu" a nemusim tolik dbat na vyslednou "vizualni kvalitu":)) Za prani casu dekuji, bude aplikovano:)
Komentářů (7)