STRANA 106: Jedna hvězda Michelin – Allegro |
Pondělí, 17 Březen 2008 00:00 |
Udělení první české hvězdy Michelin máme úspěšně za sebou. O tom, jestli se tím okamžitě změní ovzduší v tuzemské gastronomii, lehce pochybuji. Nicméně signál je to dobrý, pozitivní a když k tomu přičtu lehce „zmatkoidní“ mediální komunikaci, minimálně dva dny jsem se dobře bavil:) Chcete vidět jak vypadá hvězda Michelin v reálu? Čtěte dál, dozvíte se i o historii průvodce Michelin.
Michelin guideO hvězdě Michelin slyšel asi každý, ale upřímně řečeno, kolik z vás v ruce drželo Michelin guide v tištěné verzi? Knížečka s více než tisícem stránek (Main Cities of Europe) je průvodcem v pravém smyslu slova. Pokud si někdo představuje tenký notýsek se seznamem nejlepších restaurací, je na omylu a pořádně se pronese. Gastronomické informace jsou částí většího celku obsahujícího seznamy hotelů, plánky měst, ale například i poznámku k typu elektrické zásuvky.
Z historie aneb kde se vzal Michelin guideZajímavá je i historie „průvodce (nejen) evropských gurmetů“. První výtisky spatřily světlo světa v roce 1900 a byly nabízeny zdarma (dnes přijde jeden na cca 23 Euro). Za jejich vydáním nestál nikdo jiný než André Michelin s myšlenkou nabídnout seznam ověřených podniků pro řidiče náklaďáků a obchodní cestující. První hvězda byla udělena v roce 1926 a od té doby lze sledovat pozvolný nárůst prestiže a rozšiřování vlivu průvodce i mimo hranice Francie. V padesátých letech se k hvězdičkám přidává označení Bib Gourmand, upozorňující na podniky s dobrým poměrem výkon/cena. Takových je v ČR hned několik a patří mezi ně například i Brasserie M.
Role hvězd Michelin Někdo je přirovnává ke gastronomickým Oskarům. Těžko říct. Pro mě je to hlavně potvrzení schopnosti produkovat skvělé pokrmy, jejichž kvalita je v čase vyrovnaná. A to není málo!
První česká „květinka“ První hvězda Michelin pro ČR a konečně i pro státy střední a východní Evropy byla udělena restauraci Allegro sídlící v hotelu Four Seasons v Praze. Malá blamáž s předčasným únikem informací a zrušením plánované tiskové konference budiž zapomenuta. Zpráva prolétla tuzemskými sdělovacími prostředky a když jsem v tramvaji viděl, jak jeden chytrý pán (kdo jiný si kupuje Blesk:) pilně studuje dvojstranu s titulkem: Ochutnali jsme oběd za 1250 Kč. Došlo mi, že dosah tohoto ocenění nabírá rozměrů osvětové kampaně za uznání nároků na špičkovou gastronomii :-) PS: Cvičně jsem si prošel i diskuze na Novinkách a iDnesu. Hlášky jistého Marka, že byl v Allegru „od firmy“, a že „ty prachy by za takové miniporce nikdy nedal“, načež se musel „dojíst“ u stánku dvěma párky v rohlíku, mě posadily zpět na tu naší českou natvrdlou, hořčicí umatlanou zem...
Strana 106 - nepřipomíná vám spíš květinku než hvězdičku :-)
Ukázky historických vydání Michelin Guide
Oficiální stránky
Komentářů (28)
|