Olomoucké syrečky, jeden z mála výrobků českého mlékařského průmyslu. V podobném „chuťové“ duchu se nese i produkce zrajících sýrů typu Romadur. Pivní sýr z jarošovské sýrárny Bratří Brunnerů se snaží přebrat to nejlepší z obou obou jmenovaných. Během krátké sobotní exkurze jsem navštívil vyzrávací sklepy a některé části výrobního procesu. Více podrobností v článku.
Zdrojová surovina Surovinový základ si výrobce objednává u externího dodavatele dle požadovaných specifikací. Surová hmota do firmy přichází ve formě cca 13 kg bloků sýrového polotovaru. V Jarošově probíhá porcování, lázeň v roztoku s „zrací kulturou“, zrání a balení. Výsledkem celého procesu je úhledná zelená krabice putující do prodejen po celé České Republice. A jak to všechno začalo? Panu majiteli vadila přilišná „sklovitá“ konzistence olomouckých syrečků a na druhé straně značná „roztékavost“ uzrálého Romaduru. Jako absolvent mlékařské školy s řadou profesních zkušeností se pustil do vlastního, dnes lze bez nadsázky říct, úspěšného produktu. Postup výroby Porcování vstupní suroviny na hranoly požadovaného rozměru a gramáže. Ta v tomto případě činí 90g. Takto naporcovaný sýr putuje na speciální umělohmotné palety. Zde čeká na další výrobní krok. Připravené palety se převezou do další místnosti, kde je sýr „konfrontován“ se „zrací lázní“. Ta je reprezentována speciálními vanami s roztokem, který kromě soli obsahuje i samotné kultury zodpovědné za zrání sýra. „Marinované“ porce sýra rozložené po paletách a naskládané do komínků zbývá jen přesunout o zrací místnosti. Celá výrobna je umístěná ve sklepích se specifickými parametry teplot a vlhkosti. Vstoupit do sálu, kde probíhá zrání, chce určitou dávku „čichové otrlosti“. Povahám se slabším žaludkem by neškodilo před vstupem věnovat malé varování. Představte si pár set kilo Romadurů v „nejlepším“... nebo ještě lépe.. Dejte si na půl hodiny pod nos přezrálý olomoucký tvarůžek :-) Porcování a balení Uzrálé výrobky putují do balící linky a následně do připravených krabic, které se skládají na klasické europalety. Na závěr přikládám záběr na zelené obaly tohoto „smrdutého zlata“ :-) Pivní sýr z Jarošova resp. Sýrárny bratří Brunnerů má nejen obchodní úspěch. Kohokoli jsem se na něj ptal, nešetřil pochvalami. Test se připravuje. Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|