Ctění čtenáři GurmetKlubu si jistě všimli určité publikační pauzy. Ta byla způsobena malým víkendovým výletem do země našich západních sousedů. Sběr gastrodat proběhl dle očekávání a tak vám servíruji ještě „horké“ fotografie a povídání na téma „Jak chutná Německo“. Navštívil jsem Chemnitz, Drážďany a Regensburg (Řezno) a v každém z měst něco zajímavého detailně ochutnal. A přestože rozhodně nejsem germanofil, stále platí, že máme oproti „Evropě“ co dohánět.
Welcome to Dresden Návštěvu Německa jsme začali v Drážďanech. Krásné město plné historicky cenných památek nás přivítalo slunečným počasím. Trochu na úkor vizuálních „hodů“ zbyl čas jen na letmou ochutnávku zdejších „fast foodů“. Ne nemusíte se bát, nejednalo se o nic ve stylu McDonald. Podniky bych stylem přirovnal k tuzemskému Jarmarku. Z časových důvodů jsme volili rychlý také away snack z rybího řetězce Nordsee. Obložená houska Bremen s rybím filé – 1.49 Eur a bagetka Bismark plněná naloženou sleďovou filetkou – 1.79 Eur. Dále přikládám foto z anonymní kavárny. Jinak s kávou je třeba být na pozoru. Němci mají rádi „Tasse kaffee“ - větší hrnek překapávané kávy. Objednat si „kávu“ rozhodně nestačí, je třeba požadovat espresso. Chemnitz – Alles vom Pferd Lekli jste se nadpisu? Podobně překvapeně jsem reagoval i já po příchodu na tržiště v centru Chemnitz. Kromě klasických (v západní Evropě) pojízdných stánků se sýry, uzeninami a rybami byla k dispozici i prodejna výrobků z koňského masa. Poutač s nápisem Alles vom Pferd na mě zapůsobil jako magnet. Famózní sortiment masných výrobků obsahoval – salám, tlačenku, šunku, klobásy, syrové maso, karbanátky, uzené fermentované maso, hotové jídla. Chvíli jsem váhal nad ochutnávkou koňského guláše, ale nakonec vše skončilo objednáním koňského karbanátku – 1.80 Eur (mimochodem vynikající chuti). Houby...houby Měli tam houby.... Na trhu lze zakoupit široký sortiment čerstvých hub. Klasické lišky a paletu hřibovitých hub doplňovala nabídka černých lanýžů – Kg za 750 Eur. K dispozici byly cca 4-10g kousky. Všudepřítomné klobásky. Typický bratwurst je k dostání na každém rohu. Dokonalou vychytávkou jsou stánky vybavené karmou na ohřev teplé vody pro mytí rukou. Regensburg – to nejlepší nakonec Překrásné univerzitní městečko Regensburg je doslova prošpikované kostely a historickými objekty všech typů. Blížila se desátá hodina (dopolední) a v mém nitru gradovala touha po pořádné kávě. A protože „místní vědí“, coural jsem se starobylým městem tak dlouho, než se před mými zraky v jedné zapadlé uličce vynořila miniaturní kavárnička narvaná k prasknutí „neturisty“. Vcházíme dovnitř a usazujeme se na poslední dvě volná místa u barového pultíku. Objednávám dvě cappuccina á 1.80 Eur. Paní majitelka a „baristka“ v jedné osobě zkušeně připraví dvě silná espressa a tyto servíruje do nahřátých hrníčků společně s hutnou mléčnou pěnou. Káva byla vynikající! A atmosféra? Dokonalá.. Mám takový sen.. bydlet v činžovním domě, který by měl v přízemí přesně takovou „rodinnou“ minikavárničku, kde se ke kávě zdarma podává úsměv a dobrá nálada. Bonusové foto.. hmm co se asi honí nevěstě v hlavě?? Netuším.. Jedno vím jistě, že je sobota oblíbený svatební den, platí i Regensburgu :-)
Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|