REPORTÁŽ: Jak chutná Německo
Pondělí, 02 Říjen 2006 00:00

REPORTÁŽ:  Jak chutná Německo

Ctění čtenáři GurmetKlubu si jistě všimli určité publikační pauzy. Ta byla způsobena malým víkendovým výletem do země našich západních sousedů. Sběr gastrodat proběhl dle očekávání a tak vám servíruji ještě „horké“ fotografie a povídání na téma „Jak chutná Německo“. Navštívil jsem Chemnitz, Drážďany a Regensburg (Řezno) a v každém z měst něco zajímavého detailně ochutnal. A přestože rozhodně nejsem germanofil, stále platí, že máme oproti „Evropě“ co dohánět.

 

Welcome to Dresden

infoNávštěvu Německa jsme začali v Drážďanech. Krásné město plné historicky cenných památek nás přivítalo slunečným počasím. Trochu na úkor vizuálních „hodů“ zbyl čas jen na letmou ochutnávku zdejších „fast foodů“. Ne nemusíte se bát, nejednalo se o nic ve stylu McDonald. Podniky bych stylem přirovnal k tuzemskému Jarmarku. Z časových důvodů jsme volili rychlý také away snack z rybího řetězce Nordsee. Obložená houska Bremen s rybím filé – 1.49 Eur a bagetka Bismark plněná naloženou sleďovou filetkou – 1.79 Eur. Dále přikládám foto z anonymní kavárny. Jinak s kávou je třeba být na pozoru. Němci mají rádi „Tasse kaffee“ - větší hrnek překapávané kávy. Objednat si „kávu“ rozhodně nestačí, je třeba požadovat espresso.

Image

Image

Image

 

Chemnitz – Alles vom Pferd

salamLekli jste se nadpisu? Podobně překvapeně jsem reagoval i já po příchodu na tržiště v centru Chemnitz. Kromě klasických (v západní Evropě) pojízdných stánků se sýry, uzeninami a rybami byla k dispozici i prodejna výrobků z koňského masa. Poutač s nápisem Alles vom Pferd na mě zapůsobil jako magnet. Famózní sortiment masných výrobků obsahoval – salám, tlačenku, šunku, klobásy, syrové maso, karbanátky, uzené fermentované maso, hotové jídla. Chvíli jsem váhal nad ochutnávkou koňského guláše, ale nakonec vše skončilo objednáním koňského karbanátku1.80 Eur (mimochodem vynikající chuti).

Image

Image

Image

Image 


Houby...houby

Měli tam houby.... Na trhu lze zakoupit široký sortiment čerstvých hub. Klasické lišky a paletu hřibovitých hub doplňovala nabídka černých lanýžůKg za 750 Eur. K dispozici byly cca 4-10g kousky.

Image

Image

 

junkVšudepřítomné klobásky. Typický bratwurst je k dostání na každém rohu. Dokonalou vychytávkou jsou stánky vybavené karmou na ohřev teplé vody pro mytí rukou.

Image

 

Regensburg – to nejlepší nakonec

verdiktPřekrásné univerzitní městečko Regensburg je doslova prošpikované kostely a historickými objekty všech typů. Blížila se desátá hodina (dopolední) a v mém nitru gradovala touha po pořádné kávě. A protože „místní vědí“, coural jsem se starobylým městem tak dlouho, než se před mými zraky v jedné zapadlé uličce vynořila miniaturní kavárnička narvaná k prasknutí „neturisty“. Vcházíme dovnitř a usazujeme se na poslední dvě volná místa u barového pultíku.

Image 

 

kava

Objednávám dvě cappuccina á 1.80 Eur. Paní majitelka a „baristka“ v jedné osobě zkušeně připraví dvě silná espressa a tyto servíruje do nahřátých hrníčků společně s hutnou mléčnou pěnou. Káva byla vynikající! A atmosféra? Dokonalá.. Mám takový sen.. bydlet v činžovním domě, který by měl v přízemí přesně takovou „rodinnou“ minikavárničku, kde se ke kávě zdarma podává úsměv a dobrá nálada.

Image

Image

Image

Image

 

Bonusové foto..

hmm co se asi honí nevěstě v hlavě?? Netuším.. Jedno vím jistě, že je sobota oblíbený svatební den, platí i Regensburgu :-)

Image 

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

Přidat komentář
  • Vita  - Bonus
    Je-li skutečně ta bonusová fotka momentka z procházky po Regensburgu, pak klobouk dolů.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pouha momentka
    Je to tak.. jsem dost zvedavy clovek.. kdyz jsem uvidel nevestu v takove poloze.. nemel jsem jinou moznost, nez si udelat par fotek. Podobny postoj se moc casto nevidi :-)
  • huk
    až se ti ten sen splní, prosím o zveřejnění tajné adresy, protože o tomtéž sním od své první návštěvy Francie...mimochodem ta závěrečná fotka je brilantní! Tleskám:)
  • Petr K.  - díky!
    díky moc za další skvělý článek! ty fotky jsou úžasné...
  • winar  - Pěkná fotoreportáž.
    Podobná gastroturistika musí vždy zaujmout. Přiznávám se ale, že koňské speciality mě nemagnetizují, v našem kraji se koně pěstují pro jejich krásu a rychlost. Podobné pocity musí mít chovatel psů v Číně u kulinářských delikates ze psího masa. ;-) Proběhla i degustace německých vín? [URL=http://winar.bloguje.cz]Vinařův deník[/URL]
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Konske delikatesy
    Tak to je zase pohled z druhe strany.. Psa jsem jeste nejedl:) Ale nikdy nerikej nikdy.. Na vino resp. pivo nebyl "cas na strizliveni".. Za dva dny jsme urazili cca 800 Km :-(
  • pan Cuketka  - moc pěkné
    pár poznámek: ad nordsee: chain rybích fástfoodů NORDSEE můžete vyzkoušet i u nás v ČR, např. v pražském paláci Flora, nabídka je docela široká, ale ceny jsou dost vysoké, na to že se jedná v podstatě o rybího mekáče. ad koňské speciality: nemám nic proti. osobně když vidím něco podobného taky nedolám, viz např. (Tatarský klobouk s šesti druhy masa) milovníkům koní to ožná nebude po chuti, mně zase naopak nejsou po chuti některé jejich "sportovní" akce. myslím, že tady je na místě určitá vzájemná tolerance ;) ad kavárnička: nemám slov! ta mašinka na konci, to je dávkovač cukru? jak to funguje?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Nordsee na Flore.. hmm:)
    O tom, ze je Nordsee k dispozici i u nas jsem nemel tuseni. Pujdu se tam mrknout. Podivny strojek je skutecne zasobnik na cukr s davkovacem ve tvaru kormidla :-) TOLERANCE.. to je to kouzelne slovo.. nejen v gastronomii...
  • winar  - koníci
    Mám přítele řezníka, dováží maso z celého světa. V Argentině prý pěstují speciální koňské plemeno určené výhradně k produkci masa. Prý velmi kvalitní maso. Co dodat. :-) [URL=http://winar.bloguje.cz]Vinařův deník[/URL]
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Maso jako maso .... nebo ne ? :-)
    Jiste se da vsechno... dobre.. pecinku z "primata" bych asi nemohl.. ale cokoli z nizsich "trid"..co neni vyslovene na vymreni (nebo jinak ohrozeno na existeci), lze brat jako cil kulinarskych experimentu :-)
  • Guest  - pro milovníky koniny:
    Hubený, světle hnědý kůň ještě jednou klátí nohama na vykachličkované podlaze, jakoby chtěl utéci. Probodnutí krku ukončí jeho krátký život. Stejně jako ostatní zvířata i hříbata na jatkách umírají vykrvácením. Na jatka přijelo hříbě s klisnou, protože samotné mladé zvíře by šlo těžko. Mladý hřebeček se ještě pokouší sát od matky, ale je vytahován ven a zůstává sám s řezníkem. Zařehtá, je nervózní. Klisna na voze se k němu snaží dostat. "Někdy hledá své hříbě několik dnů," říká majite
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - To plati pro vsechny zvirata
    Vami popsana situace je stejne tryzniva pro kone jako pro skot.. dalsi timto zpusobem usmrcovana zvirata. Zkuste se oprostit od "konske preference" a uvidite, ze stejne trpi telatko... vepr.. kure... :-(
Komentářů (12)