Další recenzetní nášup jsem pro vás vytvořil v pražské restauraci Pravěk. Přesněji řečeno v jedné z jejích filiálek v ulici Milady Horákové. Restaurace se honosí přívlastkem „jeskynní“ a snaha o stylizaci se odráží nejen v interiéru, ale i v názvech pokrmů. Pravěk jsem si vybral hned z několika důvodů. Zaujalo mě atypické zpracování interiérů, relativně dobré reference na kvalitu pokrmů a perfektně fungující "pravěké" internetové stránky.
Lokalita Hovořit o lokalitě může být v případě Pravěku relativně zavádějící, vzhledem k tomu že, se po Praze a v jejím blízkém okolí nachází už pět podniků stejného jména a „zaměření“. S trochou nadsázky lze říct, že se jedná o pravěký „foodchain“ :-)) Dostupnost recenzované pobočky je bezproblémová pouze v případě, že přijdete po svých resp. tramvají. Ulice Milady Horákové není zrovna ideálním místem pro parkování. Nejlepší spojení je tramvají do stanice Letenské náměstí a dále 20m pěšky. Interiér Jedna z věcí, která činí Pravěk výjimečným je zpracování interiéru. I zde je třeba připomenout, že každá z filiálek je trošku jiná. V testovaném podniku je míra stylizace o něco menší než například na Smíchově se zdejší krápníkovou výzdobou. Zaujmou mohutné „rustikální“ dřevěné stoly a židle v „pravěkém designu“. Mně si získal „chlupatý“ bar, jehož dolní část je obložena kožešinou:) Velmi kvalitně je oddělen prostor pro kuřáky a nekuřáky. Jedná se o dvě samostatné místnosti s vlastní vzduchotechnikou (nekuřácká „cimra“ je umístěna jaksi na hanbě – až za záchody). Toalety byly čisté, stejně tak prostírání a ostatní „příslušenství“. Restaurace není vhodná pro jedince se sníženou mobilitou – jediná přístupová cesta vede po točitém schodišti.    Pochvalu zaslouží i vhodně vybraná reprodukovaná hudba. Vyloženě mě potěšila absence „druhohorního rozhlasu“. Nabídka Pravěká stylizace proniká i do jídelního lístku. Názvy pokrmů jsem dobře vymyšleny a rozhodně z nich neční prostá prvoplanovost. Na své si přijdou především vyznavači masité stravy. V Pravěku narazíte na velmi širokou nabídku typů mas. Kromě „tuzemských klasik“ a divočiny si lze objednat steak z pštrosa (velmi dobré maso) popřípadě klokana. Názvy jako steak 300g Mamut (testovací pokrm), Pangea, Allosaurus doplňují přílohy typu Rozšlápnutá brambora a Pazourkovic vypečený kuba. Zajímavostí jsou takzvané „Pravěké hostiny“ - jídla pro dvě osoby servírovaná s kompletní přílohou a několika omáčkami. Kdo se nespokojí s pivem Staropramen, může si vybrat „společnost“ v pečlivě sestaveném vinném lístku. Detailní představu získáte na stránkách www.pravek.cz. Obsluha Mladý číšník nás po testu „kuřáckosti“ usadil do nekuřácké místnosti. Kromě toho, že byl velmi příjemný (neznamená vtíravý a podlézavý), dokázal velmi dobře reagovat na můj již klasický dotaz: „Co byste mi doporučil?“. Nejprve se zeptal, jestli mám zájem o „kus“ masa nebo „směs“. A když jsem zvolil maso, nabídl mi hned několik typů úprav a zdrojových surovin – kuřecí, vepřové, hovězí, klokaní, pštrosí. Po celou dobu našeho pobytu v restauraci pravidelně a velmi nenápadně kontroloval jestli jsme spokojeni a nic nám nechybí. Špičková obsluha – gratuluji! Miska z pralesa – 55 Kč Polévka nepatří k nejlevnějším, ale svou cenu se jí podařilo obhájit. Smetanový základ s houbami, hovězím masem a listovým špenátem. Delikatesní záležitost! Z mé strany došlo k naplnění představy o „pravěké zárodečné polévce“. Bílá barva připomínala rozbouřené kalné moře, listový špenát řasy a houby společně s kousky hovězího masa vnikající zárodky budoucí fauny. Krása:) 300g Steak MAMUT - 168 Kč Skvělá polévka nasadila pomyslnou „laťku chuti“ dost vysoko. Steak z vepřové krkovice nezapřel svou nadstandardní gramáž a zabral většinu místa na talíři. Tím ale vyčerpal všechna svá pozitiva. Vyšší partie byly nedostatečně propečené. Ostrůvky syrového masa sice evokovaly pocit v pravěkých podmínkách připravené pečeně, ale to není důvod maso nepropéct. Největším zklamáním byla barbecue omáčka. Dost zásadním způsobem mě připomínala „hotovou směs na špagety“. Celému jídlu chyběla preciznost... Snad mi rozumíte, jídlo sice cca odpovídalo názvu v jídelním lístku, ALE šlo připravit o řád lépe.  Syrové maso nemusím..  Tajemství pravěku – 158 Kč I druhý testovaný pokrm ve mně nezanechal příliš pozitivní pocit. Velmi zajímavý název a podstata pokrmu – kuřecí plátky v těstíčku přelité teryiaki omáčkou. Krásně slizké medailonky byly dobře upravené a měkké. Nezachutnala mi zdejší teryiaki omáčka. Originální recept sice obsahuje majoritní podíl sojové omáčky, ale v tomto případě z „hmoty sojovka přímo trčela“. A opět stačilo málo, dotáhnout pokrm do finále a výrazné sojové aroma zredukovat například přidáním sherry.. resp. dezertního vína. Takový je můj názor na tajemství Pravěku. Káva Zmoženého zklamáním mě opustila i myšlenka ochutnat zdejší kávu. Jen náhodou, během focení interiéru, padlo mé oko na kávovar Epoca. Od pohledu nebylo k daleko k dotazu – jakou značku kávy vaříte? Odpověď - Musetti společně se slovy servírky „máme pravidelně seřizovaný stroj a mlýnek + lidé chválí naší kávu“ dala vzniknout následující fotografii a ochutnávce. Espresso (33 Kč) s bohatou pěnou nebylo přepálené ani jinak citelně „poškozené“. Nebýt kávovaru použitého jako servírovací vozík, neměl bych si na co stěžovat:)   Hodnocení Z Pravěku mám snad nejrozporuplnější pocit za posledních několik recenzí. Na jedné straně vysoká kvalita služeb – obsluha, delikatesní polévka a dobrá káva, na druhé nedotažené pokrmy, které bych si znovu rozhodně nedal. Zcela jinak by mohla dopadnout návštěva v některé z ostatních filiálek, ale tak už to v životě chodí... Výsledný dojem je většinou ovlivněn „nejslabším článkem řetězce“. Do Pravěku v ulici Milady Horákové zřejmě znova nepůjdu, ale časem zkusím štěstí třeba v pobočce na Smíchově. Velké plus si zaslouží špičkově zpracované internetové stránky na adrese www.pravek.cz. Lokalita dobrá Interiér vynikající Obsluha vynikající Nabídka vynikající Vzhled velmi dobrý Chuť dobrá - velmi dobrá* * záleží na tom, co si objednáte. Celkové hodnocení - velmi dobré Restaurant Pravěk Milady Horákové 52, Praha 7 Tel.: 233 310 884 Otevřeno: Po-So od 11.00 do 23.00 Ne od 12.00 do 23.00 Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-) 
|