Reportáž: Den Francie - Veletrh Víno a Destiláty 2007 |
Pátek, 06 Duben 2007 00:00 |
Kdo to ještě nezaregistroval, za necelých šest týdnů proběhne na pražském holešovickém výstavišti jubilejní 10. ročník odborného gastronomického veletrhu Víno & Destiláty. Pro tuzemské milovníky vína a ušlechtilého alkoholu je to akce s „povinnou“ účastí. Loni jsem byl premiérově přítomen za GurmetKlub a po letošních „veletržních katastrofách“ se nemohu dočkat poloviny května a zahájení Vína & Destiláty 2007.
Víno & Destiláty a GurmetKlub.cz Rád bych vám oznámil, že GurmetKlub.cz se stal mediálním partnerem veletrhu a pokud nenastane nějaká výjimečná situace, bude se ve spolupráci pokračovat i v dalších směrech. Veletrh proběhne 15. - 17.5. 2007 na výstavišti v Praze Holešovicích. Další informace naleznete na stránkách pořadatele www.vegoprag.cz. Podrobnosti se dozvíte v dalších článcích. Nebude chybět ani soutěž o volné vstupenky! Soutěž o volné vstupenky Mediální podpora veletrhu se skládá ze tří tiskových konferencí a dalších několika doprovodných akcí, o kterých se zmíním v dnešním článku. Den vín z Francie 16. května 2007 – tisková konference V rámci Vín & Destilátů bude, jako každoročně, každý veletržní den věnován jedné národní vinařské expozici. Jmenovaný den Francie proběhne ve středu 16.5.2007 a k této příležitosti se 20.3. konala tisková konference, kde byl za přítomnosti zástupců francouzské ambasády a zastoupení Burgundska v Praze, podrobně představen program dne. Nechyběla ani prezentace Burgundska jako takového.
Brasserie M Akce proběhla v Brasserii M nově uvedené ve slavném gastronomickém průvodci Michelin jako držitelka ocenění - Bib Gourmand (kvalitní gastronomie za výhodnou cenu). Šéfkuchařem je Jean-Paul Manzac (na fotografii). O podávaném menu a dalších podrobnostech se zmíním po víkendu v malém „Brasserie M preview“. Organizace TK Tisková konference byla perfektně zorganizovaná a nikde nic nevázlo. „Prezence“ proběhla odevzdáním vizitky oproti získání oficiální tiskové zprávy. Úvodní slovo se sklenkou skvělého Crémant de Bourgogne Brut millésmé 2006 si vzalo za úkol představit přítomné hosty a přichystaný program.
Prezentace na veletrhu Francie ke své propagaci využije plných 300 m2 výstavní plochy. Z toho celá třetina bude pod taktovkou Burgundských producentů. Prezentovat se bude 25 francouzských firem a 30 dovozců. Oficiální zahájení dne Francie proběhne za asistence velvyslance Francouzské republiky J.E. Charlese. Patronát nad celým dnem převzal známý herec Gérard Dépardieu, jehož vína budou moci návštěvníci veletrhu dokonce i ochutnat (nepočítám ale s tím, že bych ochutnal víno z hroznu, kterého by se dotkla mistrova ruka:) Na jaké speciality se můžeme těšit? K prohlédnutí bude celá řada vín kategorie Grand Cru. Vedle toho budeme moci ochutnat i francouzská BIO vína (na které jsem obzvláště zvědavý). Degustace vína a krajových specialit doplní nevšední povívaná – pasování nových členů cechu milovníků šneků. Na tiskové konferenci se prezentujícímu podařilo místo milovníci šneků, použít dvakrát obrat: Cech milovníků ČECHŮ :-) Lepší odlehčení atmosféry se povést nemohlo a to myslím jen v tom nejlepším smyslu slova. Confrérie de l'escargot de Bourgogne (cca 700 členů po celém světě) Cech milovníků burgundských šneků byl založen v roce 1975 a má následující organizační strukturu. Nejvyšší post zastává cechmistr, následují ho dva nejvyšší komoří, dvanáct „standardních“ komoří a řada tovaryšů a tovaryšek. Takže jedince s menší „surovinovou flexibilitou“ varuji před hlasitým rozmlouváním o nevhodnosti konzumace šnečího masa. Brugundské vinařství v kostce Určitý čas byl věnován i Burgundsku a detailní analýze jeho vinařského potenciálu. K tomuto účelu byla vytvořena powerpointová prezentace, kterou vám doporučuji si stáhnout. Kromě několika zajímavých grafů zde naleznete detailní popis celé oblasti a kompletního průvodce vinnou etiketou. Prezentaci stáhnete kliknutím zde. Víno a jídlo Takto jednoduše jsem pojmenoval poslední kapitolu tohoto textu. Kromě veletržních informací a vinařských faktů bylo pro přítomné připraveno obědové menu a pět vzorků vín. O jídle se zmíním v samostatném článku věnovaném Brasserii M. Jen krátce se zmíním o velmi pozorné obsluze a kvalitě služeb, která si právem zaslouží umístění v průvodci Michelin. Podnik si po preview zaslouží podrobnou recenzi. Servírované menu Crémant de Bourgogne Brut millésmé 2006 Feuilleté d'Escargots a la Bourguignonne Šneci v listovém těstě po Burgudnsku Saint Véran 2005, Rives de Longsault, Domaine des deux roches Chablis 1er Cru Vaucoupin 2006, Alain Gautheron Boeuf Bourguignon Hovězí po Burgundsku Pernenad Vergelesses 1er Cru les Fichots 2005, Pierre Marey et Fils Morey Saint Denis 2005, Vieilles Vignes, Domaine Alain Jeanniard Tarte aux myrtilles Borůvkový koláč Espresso Illy
Jak je vidět, prezentovaná vína byla špičkové kvality. Kombinace dokonale připravených šneků s Chablis kategorie 1er Cru je snad ta nejlepší možná. Dalo by se říci „snoubení jako z učebnice“. K hlavnímu chodu mě více vyhovovalo Morey Saint Denis 2005, což neznamená (a těžko by si to mohl někdo myslet), že prezentované Pernand-Vergelesses 1er Cru 2005 bylo horší. V mém případě se jednalo o pocit, nic víc, nic míň.
V dalším článku se podíváme podrobněji na letošní ročník veletrhu Vína & Destiláty 2007. Články s tématikou Víno destiláty 2006 Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
Komentářů (2)
|