KUCHAŘKA: Počítání nudliček v jarní polévce
Úterý, 06 Únor 2007 21:00

KNIHA: Počítání nudliček v jarní polévceNedávno jsem se dušoval, že nepoužívám žádné kuchařky a vařím zásadně z hlavy. Tak to je sice pravda, ale čas od času se večer u čaje do nějaké té kuchařské knihy začtu. Schválně říkám začtu, protože dávám přednost psanému slovu a špetce představivosti před na odiv se dávajícím „foodstylovaným“ kreacím. Poslední týdny se snažím proniknout do asijské kuchyně. Přesněji řečeno do její čínské odnože. Více v článku.

 

Blízké shledání

setkaniKuchařku jsem vyštrachal předloni v antikvariátu v Nerudově ulici. Za symbolických 20 Kč jsem si odnesl krásnou knížečku čítající rovných 150 receptů čínské kuchyně. V celé publikaci nenarazíte na jediný obrázek či ilustraci s tématem jídlo :-) Jediným zpestřením jsou ilustrace Aleny Jiravové, které oddělují jednotlivé kapitoly. Formát knihy je 17x17 cm.


Kdo, kdy, kde

Autorem sbírky je duo Vladimír Sís a Dana Kalvodová. Kniha vyšla v roce 1967 v nakladatelství Mladá Fronta.

kuchyneJiž při letmém prolistování je zřejmé rozdělení receptů do několika kategorií. V sekci „Dobré rady“ jsou popsány suroviny typické pro čínskou kuchyni. A to i s variantami jejich možného nahrazení v té době dostupnými surovinami. Jsou uvedeny základy zahušťování pokrmů škrobem, výroba karamelu, popis vhodných olejů a další.


Karamel

Kostkový cukr namočíte na okamžik do vody a mícháte nad mírným ohněm na nepolévané pánvi. Jakmile cukr zhnědne, odstavíte z ohně, zalijete několika lžícemi vody a necháte rozpustit.

Destiláty

Rýžová pálenka Mao-tchaj se dá nahradit vodkou, brandy nebo jiným destilátem, ve kterém nepřevládá aromatická příchuť.

Bambusové výhonky

Místo bambusových výhonků můžete použít syrový mladý chřest nebo uvařené mladé kedlubny či celer.


Dlužno říci, že drtivá většina „původních“ ingrediencí je v dnešní době více či méně dosažitelná.

Image


Struktura

strukruraObsah je rozdělen do kategorií dle hlavních ingrediencí. Na rybí sekci navazují recepty na přípravu jídel na bázi vnitřností, hovězího, skopového a dalších mas, vaječných a čistě zeleninových pokrmů.

Každý recept má název a následující strukturu.

Image



Potřebné vybavení

plamenSamotné recepty k přípravě dokonalé číny samozřejmě nestačí. Kromě kvalitních surovin je třeba si osvojit základní principy „čínského vaření“ a zakoupit wok. Mě se osvědčil klasický plechový. Mohutné litinové pánve sice vypadají na první pohled lépe, ale hned z několika důvodů nejsou zcela vhodné.


Akumulují teplo a jsou neohrabané

  • výhoda u méně výkonných sporáků 
  • nevýhoda ve velké „tepelné setrvačnosti“ materiálu 
  • s těžkou litinovou pánví se špatně manipuluje

Ideální kombinace je velký plechový wok s kulatým dnem a sporák s turbo hořákem a wok nástavcem + výkonná digestoř :-))

 

Jak na to aneb Know how

jak na toKdo umí, umí. Příprava jídla ve woku má daná pravidla. Jako ideální zdroj informací uvádím sekci známé stránky - Dadalova kuchařka.


Úvod do čínské kuchynědoporučuji pečlivě pročíst



Recept na závěr

Image

Image
 
Image 



Diskuze: Máte rádi čínskou kuchyni? Jak ji připravujete a kam na ni rádi chodíte? :-)

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • pixy
    Copak texty, copak recepty - ale ta typografie 60. let, ta mě hned bouchla do očí. Jak příjemné pohlazení ve srovnání s tou dnešní bezduchou sterilní knižní produkcí... Hmmm...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Typografie
    Je to tak. Ac vytvoreno v temer "minimalistickem duchu", vse je krasne prehledne. Teda aspon pro me:)
  • pan Cuketka  - typo+wok
    souhlas s pixym, ta typografie mě majzla přes oči ihned. dokonalé! k WOKu mám jedinou poznámku (určitě to už je v těch textech ale rád to vypíchnu ještě jednou). je strašně obtížné udržet ve woku správnou teplotu na klasickém sporáku. někdy mám dojem že mi prostě nestačí plamen :) i při dodržování rady, že nepřidáváme hodně zeleniny najednou (nebo že děláme vždy jen jednu porci) tak někdy i po přidání té jedné malé dávky olej dost schladne a nepodaří se udržet ten "smažící režim" a na chvilku to sklouzne do dušení - zelenina pustí vodu a je to v tahu. (provádět to samé s mraženou zeleninou je pak téměř naprosto vyloučeno) to mi vadí! nejraději bych na to měl vždykcy takový ten jejich komín, na kterém celá dolní třetina woku mizí v plameni... jednou jsem to viděl v akci a od té doby mi přijde wok na sporáku dost ftipný :))) tady pár fotek pro ilustraci, co mám na mysli: [URL=http://flickr.com/photos/94297172@N00/140071117/]wok 1[/URL] [URL=http://flickr.com/photos/michaeeel/232918400/]wok 2[/URL] [URL=http://flickr.com/photos/alverson/305827910/]wok 3[/URL] [URL=http://flickr.com/photos/worldunfurled/259184919/]wok 4[/URL]
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - WOK III.
    Jj.. udrzet teplotu.. to je problem. Nekdy muze pomoct ten litinovej wok.. ale zase to ma sve negativa.. Jinak souhlasim, ze v domacich podminkach na standardnim vybaveni nelze OPRAVDOVE WOK kuchteni realizovat. Problem neni jen ve vykonu horaku (lze sehnat cca 3,6 kW verze). Ale i ve zpusobu, jakym horak rozvadi plamen. Jinak ja zpracovavam zasadne cerstvou zeleninu a casto i na nekolik "etap". Clovek se musi otacet.. ale vysledek je slusnej. Snazim se trenovat ono "prehazovani" obsahu panve ve vzduchu.. ale no:)) U masa je to uz docela v pohode.. az na jeden pripad vzdy zustalo v prostoru jemu vymezenem - wok:)) Navic kdyz se maso prehodi nad plamenem.. dostane malinko takovou tu "kourovou" prichut:)
  • Hydraulik  - Wok
    Ohledně vaření ve woku.Stačí se podívat do jakékoliv čínsko-vietnamsko-česko-evropské kuchyně.Myslím fyzicky.Na plynový sporák přijde nepříliš vysoký plechový nástavec do kterého teprve přijde wok.Smyslem nástavce je právě soustředění plamene pod wok.Plechový límec Vám udělá zkušený klempíř za 1h.V ceně kolem 100kč. Souhlasím s pixym.Typografie té útloučké knihy je ve své podstatě dokonalá.V době svého vydání to byl hit a nedostatkové zboží.Kdo neměl počítání a vařil čínu byl podezřelý.Navíc je to jedna z prvních kuchařek která se zabývala čínskou kuchyní.Móda čínské kuchyně má základ právě na této knížce a ne na Klímově Čínské kuchyni ať si Aftic říká co chce.Přínos této knihy byl právě ve způsobu popsání receptů a v zaujetí pro věc.Je z ní znát poučení,radost i prožitek z jídla.Klímova kuchařka byla už prostě jen kuchařka profesionála,byť čínská.Uf zapotil jsem se.Zdraví Hy
  • mag  - pánev Wok
    Zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi pánví Wok a obyčejnou nerezovou pánví. Mám něco jako tohle: http://www.hrnce.cz/produkt/panev-praktik-22-cm/ a nevím, jestli mám být in a pořídit si i wok, nebo na plynovém sporáku v paneláku (bez povolených ohňostrojů) docílím totéž s tou plechovkou? Děkuji za rady...
  • Johnny  - ...nástavec
    - jak píše Hydraulik je skutečně dobrá věc, dokonce mám někde odkaz přímo na výrobce, teď bohužel nejsem na svém kompu, takže pokud bude zájem, mohu postnout později... Přesto si dovoluji tvdit, že ani ten nástavec není uplně "samospasitelný"... Vypadá to, jako by ten plyn měl čím dál menší "grády"... ;-) Ale poměrně dobrého výsledku jsem dosáhl na kulatém litinovém grilu - není to úplně dokonalé, navíc hodně omezené počasím, samozřejmě, přesto je výsledek neporovnatelný. A ta knížečka - to je poklad, nabízí totiž recepty nezatížené "současnými evropskými trendy"... :-D
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Wok
    mag: Panev na odkazu je normalni panev. Wok ma zuzujici se tvar (vznikaji tak rozdilne tepelne zony). Oproti sve celkove sirce ma malinkate rovne dno (idealne zadne - wok je zakulacen). Spravny wok je vyroben prosty vsech "teflonovych" uprav a jedinou vyrobni surovinou je tlustsi ocelovy plech. K sehnani je na trznicich.. Na netu jsem nasel odkazy: [URL=http://www.spars.cz/DetailPage.asp?CatID=527&DPG=78775]WOK 1[/URL] [URL=http://www.spars.cz/detailpage.asp?dpg=78774]WOK 2[/URL] [URL=http://www.sklenicka.cz/katalogdetail.php?prod=990]WOK 3[/URL] Luxusni plynova deska Baumatic s 4,5 kW trojitym horakem + moznost prikoupeni wok nastavce - [URL=http://www.elektromedia.cz/zbozi/bile_zbozi/varne_desky/baumatic/pf75ss]ZDE[/URL] To uz je dostatecny vykon pro temer libovolnou aplikaci woku :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Nudlicky = poklad
    Hy + Johny: Knizka je opravdu skvostna.. vizualne i obsahove. A me nezbyva nez pouzit tuto citaci: "Je z ní znát poučení,radost i prožitek z jídla".. Jen co si "cinu" malinko natrenuju, pripravim nejaky zajimavy recept:)
  • mag  - wok
    diky za informaci. tvar je podstata vseho :-)
  • Hedvika
    Typografii 60tých let bohužel nemohu posoudit,mám vydání r.1991. Ale vždycky,když otevřu skříňku s kořeníčkama,vzpomenu si, jak vařili Velký a Malý a Malému spadla polička s kořením do polévky a na rybu.A vznikl z toho originál-ryba spadlá s poličky koření...A ten úspěch!...I já tak někdy vařím,bez úspěchu..:-))))
  • Lukas  - Typo
    Vsadím se o pytel čínských nudlí, že tuhle úpravu má na svědomí Oldřich Hlavsa - prostě paráda.
  • Duko  - WOK nástavec
    Johnny, prosím o odkaz na nástavec, na WOK pánev s oblým dnem, pro plynový sporák, níže to zmiňoval Hydraulik. Mám výkonný plynový sporák, tak jsem se rozhodl pro pravou pánev WOK s oblým dnem, nebo snad udělá stejnou službu wok s plochým dnem ? Co říkáte na tuhle: http://www.susi.cz/?patro=7&produkt=28236
  • Guest
    Je dobré sundat litinové víčko z hořáku plynových kamen. Nejni to uplně vono, ale... jenom pozor ať Vam tam nic nespadne, popř. nenateče, blbě se to potom vyndavá. Jinak to chce klasika kamna na dřevo, upřímně lituji lidí z paneláku. Neni nad zkrocenej oheň v domě(: Hezký den(:
  • Ondras  - poděkování
    Při mém brouzdání po webu jsem narazil na teneto článek. Musím ho pochválit a zároveň velice mi polichotilo doporučení mých stránek "Úvod do čínské kuchyně". Děkuji
  • Alice  - http://panev-wok.cz/
    Klikala a klikala, až jsem se doklikala sem:) Velmi hezký článek . Já osobně využívám pánev wok Skeppshult a jsem spokojená a tudíž i doporučuji.
Komentářů (16)