HOLANDSKO: Návštěva tradičních rybích trhů
Úterý, 24 Červenec 2007 00:00

HOLANDSKO: Návštěva rybích trhůSliboval jsem rybí trhy, tady je máte. Díky enormnímu množství fotomateriálu bude sýrovým, zeleninovým a květinovým trhům věnovaný samostatný článek. Záběry byly pořízeny na dvou místech: v obci Putten a městě Gouda. Pestrost nabídky odpovídá cílové skupině zákazníků, mezi které patří obyčejní občané zajišťující si potraviny na několik dní dopředu.

 

Tradice trhů

tradice trhuNeodbytné nutkání hodnotit náturu obyvatel Nizozemí ve srovnání s tuzemskou potlačuji a téma přesouvám do samostatného článku. Čtení to bude bouřlivé a nekompromisní. Dnešek patří jen a pouze rybám, tak hurá na věc. Prodej rybích produktů probíhá v rámci pravidelných trhů. Ty se konají typicky jednou týdně v pevně stanovený den. Na jednom místě si tak můžete nakoupit nekonečný sortiment nejen potravin, ale i oblečení a (a to se mi píše obzvláště těžko) výrobků ala Horst Fuchs. Pečivo, sýry, sladkosti, to vše je k dispozici za ceny nižší než v klasických supermarketech.

Na vyhrazených prostranstvích (v Puttenu v centru hned vedle kostela) najdete dva až tři stánky s rybími produkty. Každý patří jiné společnosti, ale přitom nabízí téměř totožný sortiment. 


Nabídka ryb

nabidka rybSortiment není „dechberoucí“, desítky druhů čerstvých ryb rozhodně nečekejte. Většinou se jedná o čerstvé ryby položené klasicky na ledu. K dispozici jsou jak filety a díly, tak celé ryby. Obligátní filety z lososa najdete na každém rohu. Cena 12 Eur za kilogram je akceptovatelná. Mnohem lákavěji ale působí do šiku seřazené pražmy a makrely. I když zrovna makrela nepatří k mým oblíbeným, vizuální dojem z několika desítek čerstvostí čišících kusů dělá své :-) K dalším hojně nabízeným rybám patří treska, štítník, úhoř a pstruh. Občas narazíte i na chobotničky, krevety a sepie.

Obsluha je vždy milá a maximálně ochotná. To poznáte už během focení, nikdo na vás nekouká jako na obtížný hmyz, maximálně jako na „bláznivého turistu“ :-) Škoda, že jsme přebývali v hotelu, domácí příprava nakoupených ryb by rozhodně stála za to.


Smažené království

smazene kralovstviKlasický stánek je rozdělen do třech částí. V první jsou vystaveny čerstvé syrové ryby, v druhé smažené speciality a třetí poskytuje útočiště vrchnímu „kuchači“ sleďů. Hollandse nieuwe (první sleď v sezóně) je dle mého názoru absolutní delikatesou. Ale o tom se zmíním podrobněji v samostatném článku společně s ochutnávkou.

Některé kousky byly až podezřele levné, následně jsem zjistil, že jde o zmražené a následně obalené filé. Celkově vzato je nabídka velmi pestrá a vybere si opravdu každý. Chvílemi jsem měl dojem, že osmažit ve strouhance lze prakticky cokoli. Je libo smaženého platýze? Není problém, tři kusy jsou vaše za pouhé 3 Euro. Stejně jednoduše a levně pořídíte makrelu či sardinky.

Kibbeling

Kousky rybího masa obalené a osmažené, následně podávané s rozličnými majonézami (podrobnosti v dalším článku).

Gebakken bokking:

Minisledi krátce naložení v slaném nálevu, následně zauzení studeným kouřem a smažení v těstíčku.


Fotogalerie

fotogalerieÚvodní text máme za sebou a jdeme rovnou na fotografie. Od čističů sleďů a prodavačů smažených makrel se v detailu podíváme na některé nabízené rybí produkty.

Image

Image

Image 

Image

 

Nabídka smažených ryb 

Image

 

Pestrý výběr čerstvých ryb 

Image

Image

Image

Image

Bonusové chobotničky

 Image

 

Příští článek: Sýrové trhy v Goudě, zeleninové trhy v Puttenu

 

Otázka na čtenáře

Kupujete čerstvé ryby? Jaké a kde? Podělte se o vaše zkušenosti a ověřené tipy.

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • mn
    Ach jo, a co máme dělat my tady u nás? Nezbývá než jeden obchůdek, nebo jezdit do Makra :(
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - U nas..
    mn: U nas je to spatenka:( Lepe receno..sehnat se da vsechno, ale kdo to ma financovat.. Na druhou stranu sladkovodni ryby lze sehnat na sadkach.. Jen v okoli Kladna jich je nekolik. Cerstvy pstruh, okoun.. kapr neni nic nedostupneho :-)
  • Magda
    Čerstvé ryby kupiji jen občas. Přiznám se, že většinou sáhnu po filetáz z lososa. Tím mám jistotu, že bude chutnat celé rodině:)
  • dyžon  - čerstvé ryby
    s jistotou v rybářství v Liběchově u Mělníka (jsou mnohem čerstvější, než pstruzi z akvária v Tescu, ti z Tesca vypadají, že už se na konec těší), , jinak v Makru si nejsem jistý, jestli chlazené mořské ryby jsou doslova čerstvé? Nadšeně jsme zkoušeli grilovat několik druhů ryb za dovolených v Chorvatsku a v Toskánsku a dodnes mi vrtá hlavou, jak je možné, že mořský pstruh stojí v rybárně u přístavu v Itálii 10 Euro, když 1300 kilometrů odtud v Makru stojí jen 170 Kč? Možná pracují italští obchodníci s větší marží? Těším se na text o holandské povaze...
  • ptiger  - dotaz
    naléhavý dotaz na Ondřeje: již delší dobu mi v hlavě klokotá reklama na prodej ryb v Libušíně- dole, nevíte jak to tam vypadá? Já tedy vždy kupoval s velkou spokojeností na Podkozí...
  • mn
    Nechci tady dělat takové hyperkrabici reklamu, ale podle informací od zdroje by měly být čerstvé, mají na to nějaké směrnice a postupy. Samozřejmě, jako na rybím trhu u moře to asi nebude. Jak to je s těma cenama netuším. Dík za tip na rybárnu u Mělníka, až budu mít cestu vyzkouším. Musím říct, že mi to tu fakt chybí. U těch mořských bych to ještě trochu chápal, ale proč nejsou více k dostání běžné sladkovodní ryby? Asi to lidi nejedí.
  • Julie  - Sladkovodní nabídka
    To mn: Odkud jste? V Brně je skvělá nabídka čerstvých sladkovodních ryb v Králově Poli na Božetěchové v rybárně...doporučuju! a na Hrčířské je rybí restaurace, ale asi nejste z Brna, co? Jinak díky Ondro za super report z Holandska, dozvíme se, co se Ti podařilo v hotelové restauraci ochutnat?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Rybi trhy
    Magda: Losos je klasika a temer nikoho nezklame. Ale jsou i jine chutove radove zajimavejsi ryby. Losos je z meho pohledu takove "morske kure". Hodne lidi ma zakodovane.. kdyz maso.. tak kureci.. kdyz ryba... tak losos:) dyzon: I v Holandsku vyslo kilo morskych pstruhu na 10 Euro. Jak to delaji v Makru.. to netusim. Uprimne ani se mi nechce verit, ze tam maji morske pstryhy.. cerstve za 170kc kilo:)) Ale budu Vam verit:) Clanek o holandske povaze se chysta.. "Cechy ceka zdrcujici kritika":(( bohuzel
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Rybi trhy II.
    ptiger: Reklamu na Libusinky dul uz nejaky patek pozoruji na kladenskych autobusech a uprimne receno.. zatim jsem tam nebyl. Ryby jsem kupoval parkrat na sadkach v Druzci. O Podkozi jsem slysel.. rovnez o zdejsi restauraci. Kazdopadne je to impulz k okamzite navsteve vsech trech zarizeni a sepsani reportu:) mn: Absence tuzemskych "beznych" ryb v adekvatni kvalite - cerstve je zarazenijici.. Holt jsme se dostali do stavu, kdyz vetsina naroda "ujizdi" na kurecich prsnich rizcich:((
  • Julie  - Ryby jsou skvělé téma!
    Magdo, zkuste někdy sáhnout také po amurovi, je to báječná sladkovodní ryba. Naprosto okouzlující je v kombinaci s rajčátky. A protože rajčata prožívají právě vrchol své sezony, směle do amura v rajčatovém hávu-vypadá to krásně...mimochodem - amur má fotogenické bílé masíčko (také se tak jmenuje) :-) Pokud neseženete amura nyní, na podzim při výlovech rybníků jistě. My jezdíme pravidelně do Pohořelic...
  • mn
    Julie: Jsem z Prahy, ale děkuji za snahu. Pamatuji si, když jsem byl malý, že v poměrně blízkém okolí byly minimálně tři rybárny. Dnes už takový obchod asi ani neexistuje. Tím nechci říct, že bych chtěl něco vracet, to zas NE :)
  • ptiger
    to ondřej: pokud vím, tak rybářská restaurace v Podkozí je již delší dobu zavřená, škoda, když jsem tam byl, tak při trampském stylu, který nesnáším, bylo jídlo vynikající. Jinak ta samá obsluha si pronajala něco, jako bufet ve stanici ARES na Čabárně, kde ovšem chodím se synem a děti tam nemají rádi, takže nevím... sádky v Druzci neznám, musím se kouknout, do linušína zajedu, dám vědět...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Rybi trhy IV.
    ptiger: Ja jsem nasel stranky www.arybaz.cz Ty provozuji "rybari" v Podkozi. Sobotni prodej ryb.. zitra to hodlam vyzkouset, tak uvidim. Mozna tam ale predem zavolam, abych nejel zbytecne.. Budu se tesit na info z Libusina:)
  • Bali  - Pojďte do ryb a potvůrek
    jelikož píšu Mořskou kuchařku, která bude koncem října na pultech, tak mne také moc zajímá kde a co se dá u nás koupit. Doma děláme ryby docela často. Nakupujem třeba v Makru, Seafoodu, ale dobrá nabídka bývá i v Tescu. Jasně, že když vidím, že je ryba už unavena, tak nekupuji! Což se zde opravdu stává :-( To radši koupím mraženou. Když je kvalitní, správně se rozmrazí a dobře uvaří, také si pochutnáme. Škoda, že jsme bůčkový národ a k rybám nemáme tak vřelý vztah. Kdyby byla poptávka, tak by v obchodech byla lepší nabídka. Měla jsem radost když začínal Carrefoure, vitríny plné ryb a potvor, nádhera! A časem? Ryb míň a míň, a nakonec zrušený nejen úsek ryb, ale i obchodní řetězec. Kdyby se investovalo do ochutnávek, ukázalo se lidem, jak připravit a uvařit např.mušle a dát ochutnat ať vidí, že je to i chutné a příprava snadná, možná by to pomohlo. Ale český člověk kouká na mušle, krevety nebo ústřici s nedůvěrou, nelíbí se mu to, tak to bude určitě nechutné, nezná, tak nekoupí. A argument, že ryby jsou drahé neuznávám. Před několika dny jsme koupili krásného, čerstvého celého lososa, 4 kg, 800 Kč, a najedlo se z něj 9 lidí a druhá půlka je v mrazáku. Tak myslím, že pro cca. 20 lidí za 800 to není žádná hrůza!To bylo jen na ukázku, ale jsou ještě levnější ryby. Vždyť nemusí každý jíst mořského ďasa, vždyť i treska je ryba ;-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Rybi trhy V.
    Bali: S rybami je u nas potiz. Jak spravne pisete, lide se jich svym zpusobem "boji". Vrcholem gastronomie casto byva kostka file z Plusu. Carrefore.. to je kapitola sama pro sebe. Z nejlepsiho marketu v zemi se stalo prumerne Tesco. V Makru a Seafoodu (pouze Praha) kazdy nakupovat nemuze a specialek s kvalitnimi cerstvymi produkty je minimum. Pritom by stacilo zacit s tuzemskymi sladkovodnimi rybami. Clanek na tema "cerstva ryba v okoli bydliste" se chysta:) PS: At se dari prace na nove kucharce!
  • Bali
    doufáme, že se aspoň trochu změní přístup k rybám za pomoci naší Mořské (nejen) kuchařky. Tam se lidé dozví mnohé, co a jak, plus mnoho chutných receptů. Snad se pak budou MÉNĚ "bát". ;-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kucharka
    Bali: Na knizku se tesim. Uvidime, co to udela s ctenari :-)
Komentářů (17)