BLOG: Jen tak se zastavit aneb den bez PFF
Čtvrtek, 13 Září 2007 00:00

BLOG: Jen tak se zastavit aneb den bez PFFPoslední dva týdny ve znamení očekávání, absolvování a reportování PFF mě stály víc energie a času, než bych si přál. Dnešním článkem se s celou věcí virtuálně obrazově i niterně duševně vypořádám. Probudím se, smočím nohy v ranní trávě, pokynu natvrdlé slepici, pozdravím letitého kocoura a na prosluněném zápraží se zakousnu do voňavé makové bábovky. Nechcete se přidat? Ještě kousek zbyl.

 

Obyčejně krásné

krasneDost Foie Gras, dost křehoučkých kachních prsou, dost modrohlavů a mořských vlků, dost lanýžů, kůzlátek i jehňátek. Zastavme se, zapomeňme na vyhlášený luxus a dokonalý servis. Ocenit krásné a výjimečné je možné pouze tehdy, pokud známe obyčejné a opravdové. Když získám pocit, že za špatnou pěnu na espressu mám chuť střílet a za servis na nenahřátém talíři sekat hlavy, je správný čas vytasit zelenou plácačku a vypravit vlak směr jižní Čechy. Tam, v malé vísce, kde slepice dávají dobrou noc, mám schovaný svůj „etalon vnitřní jednoty“.


Kalibruji, kalibruješ, kalibrujeme

kalibrujiPřijíždím večer a ulehám do monstrózních péřových duchen, abych po deseti hodinách spánku započal náročný proces „rekalibrace“. Je roky stejný. První ranní kroky vedou na dopoledním sluncem zalitou zahradu. Kvokajícím slepicím věnuji ironický úsměv, kocourovi pohlazení a vyrážím prozkoumat, co dobrého se na dnešek urodilo. Odstřihávám šťavnaté rajče, dvě zelené papriky a s pohledem upřeným na náves začínám snídat.

Vysedávání, popíjení čaje a rozmluva s prarodičstvem pomalu ukrajuje z časové dotace běžného dopoledne a já vyrážím s lopatkou za pasem a mísou na hlavě vstříc zeleninovému záhonu. Vlastnoručně vykopaný brambor chutná minimálně třikrát líp než vykopaný dědou. A desetkrát líp než koupený v Tescu :-)


Maková pro Ondřeje, brambor pro všechny

makova babovkaBrambory omývám, čtvrtím a sypu do pekáčku vymazaného sádlem. Trouba je připravená, proto přidávám cibuli, drcený česnek, papriky, solím, kořením a dávám péct. V kachlových kamnech to hučí jako v piliňácích a dřevo z vlastního lesa rozpaluje husí tuk. Tak ukrutně to voní! Ale nebyla by to správná babička, aby nevyužila rozehřáté trouby. Ondřej má rád makovou bábovku, mooc rád. A ona to ví. Bleskově předvažuje potřebné suroviny a v rytmu Velkopopovické Kozlovky vzniká makové těsto - ani tekuté, ani tuhé. Ještě vymazat a vysypat formu a šup s tou radostí do druhé trouby.

 

Dost bylo slov...

Image

Image

Image

Image

Image

 

O slepicích, včelách a nesmrtelných kocourech 

Image

Image

Image

 

O kýči a přemíře obrazových efektů 

Image

 

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

Linkuj si ! pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • J.Č.
    A tak to má být, díky za pěkný článek :o) Stejně si myslím, že zvykat si na věci typu "čerstvá mořská ryba", různé specialitky draze dovezené kdo ví odkud... jen je pěkně konzumujme v zemi původu a ulehčeme dopravě a tím i přírodě.... ehm, kdo začne? :)
  • Igelit
    Jasně, že se chceme přidat....Na bábovku dycky. MMCH 16.9. Mezi Ploty a trojská zahrada nejdete se někdo podívat?
  • Julie
    Tohle je moc pěkné :-)) Je fajn, že jsme zase doma. Nastává čas domácích podzimních sklizní, biojarmarků, vinobraní, dožínek... Díky Ondro, je to příjemné čtení tahle po ránu :-)
  • Bali
    pohlazení po duši ;-) ale my si rádi dáme jak brambor pečený ve slupce, vajčko čerstvě sebrané v kurníku, tak i tu mořskou rybu nebo foie gras. A makovou bábovku bych si dala taky a nebo ořechovou od mé babičky. A čímpak to fotíš? Fotečky jsou nádherné.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Jen tak se zastavit
    J.C.: Moc hezky receno. I zeme v srdci Evropy.. bez more a olivovych haju, dokaze vyprodukovat kouzelne suroviny a je jen na nas, do jakeho "gastronomickeho" rozmeru je dokazeme rozvinout:) Igelit: :) asi by to chtelo zavest tradici "babovek o pate":) Julie: Biojarmarky.. ano. Jako napriklad v Toulcove dvore.. Snad se nam ten podzim vydari:) Hmm no ted uz je to prijemnejsi cteni nez v noci:) Bali: Ja taky rad morske ryby, ale nejlepe si je vychutnam mimo CR:) U nas radsi okouna, pstruha... i kapra... :-) Fotim obstaroznim Nikonem D50 (chudak uz toho ma za sebou..:) s nekolika objektivy:)
  • Otiik
    ...moc hezky řečeno....
  • Guest  - teda ta bábovka
    - nejsem šťoural, ale ta bábovka- ta se teda nepovedla- nemyslím vyfotit, ale upéct - příště pořádně vymazat formu máslem- nešetřit, zasypat strouhankou bez máku a nechat formu vychladnout v ledničce a potom nalít těsto a upéct-pokud je nahoře vždy trošičku připečená, tak stačí nahoru pořádně zadělat alobalem a je to :-) - jinak se mi všechny fotky moc líbí a jenom mi to nedalo tak snad mě tady nikdo neroznese na kopytech - sorry
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - BLOG: Jen tak se zastavit aneb den bez P
    Otiik: :-) Guest: Nikdo vas na kopytech neroznese:) Ta babovka je takhle spravne pecena. Verte nebo ne:)) Chtel jsem popsat krasne vypeceny a vonavy povrch pokracujici makovym testem ale..... to by bylo z me strany trapeni (babovka uz neni).
  • Kocour  - Úchvatné foodporno
    Ondřeji, za fotodokumentaci (hlavne fotografii kocoura ve dveřích) uděluji deset kocourů z deseti a jsem úplně paf. Jak to, že to focení někomu tak jde a mě, darmo mluvit ... :-)) A hlavně jsi mě potěšil dočasným návratem z lehce vyumělkovaného světa Haute Cuisine ke kořenům. Škoda že moje babička už nežije...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - BLOG: Jen tak se zastavit aneb den bez P
    Kocour: :)) diky... priste ocekavam rad kocici pracky:) Kocourovi na fotce je 14 let.. prezil nemozne a stale se tesi skvelemu zdravi.. mrska nesmrtelna:) Psat a mluvit o obycejne kuchyni je mnohdy slozitejsi... narocnejsi, nez ochutnavat a pojmenovavat "modni delikatesy".
  • DolceVita  - Luxus venkova :-)
    Pro to všechno jsem s velkou chutí vyměnila město za venkov :-) Pro ta krásná rána, kdy se rosa otírá o nohy, pro vrnění kocoura, praskání dřeva v krbových kamnech, pro plný sad ovoce (z kterého už šílím), pro tu otevřenou náruč přírody, která je všude kolem a stačí se nechat něžně obejmout. Všechna prostá jídla s láskou doma uvařená jsou tím největším luxusem, který můžeme na svém talíři mít! Miluji delikatesky a mám slabost pro všemožné exotické dobroty, ale i chleba s máslem a čerstvou pažitkou mě dokáže nadmíru nadchnout a uspokojit. Žití na venkově je šíleně zábavné (už jen to skákání z gumáků do lodiček :-) Tento článek se neskutečně povedl !!! Fotografie tu atmoféru klidu a pohody dokážou dokonale vykřičet světu :-) Ocenit krásné a výjimečné je možné pouze tehdy, pokud známe obyčejné a opravdové. S TOU VĚTOU NEJDE JINAK - NEŽ SOUHLASIT.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Luxus venkova II.
    DolceVita: Krasne napsano. Myslim, ze tohle nemusim nejako komentovat. Sdilime velmi podobny nazor:) Obecne vzato, kazdy z nas potrebuje nejaky "pevny bod".. a to nesouvisi jen s mezilidskymi vztahy... ale i s jidlem.. a gastronomii obecne:)
Komentářů (12)