Reportáž: Biojarmark Toulcův dvůr 2006 |
Pondělí, 18 Září 2006 00:00 |
Nejen, že jsem dohnal resty v podobě reportu z Biodožínek, ale dokonce se mi podařilo zpracovat i proběhnuvší BIOjarmark konaný v pražském Toulcově dvoře. Oproti Nenačovicím probíhaly zdejší slavnosti v řádově „uvolněnější“ atmosféře. Navštívil jsem řadu velmi zajímavých stánků a s několika „jarmarečníky“ si výtečně popovídal. V článku vás čeká informační nášup, račte ochutnat :-)
Toulcův dvůr Krásný a dokonale zrekonstruovaný statek se statutem Centra ekologické výchovy je situován v pražské části Hostivař, v těsné blízkosti panelákového sídliště. Přechod od parkoviště prodejny Plus do prostoru statku tak působí přinejmenším kontrastně. Podrobnosti o historii objektu a potažmo i celého projektu jsou k nalezení zde.
Co stánek, to příjemné překvapení Obvod dvora byl doslova lemován stánky. O pozornost návštěvníků se ucházela pestrá plejáda vystavovatelů (lepší název mě nenapadl). Kromě nákupu všudepřítomné zeleniny bylo možné ochutnat nejednu sladkost, zakoupit si biouherák (mimochodem chuťově velmi povedený!!) a třeba i biovíno.
Biovíno Do Toulcova dvora přijeli dva producenti biovína: Abrlovi z Pavlova a Peřinovi z Lednice. O vinařství pana Abrleho existuje na Gurmetovi rozsáhlá reportáž. Tentokrát jsem měl možnost si popovídat přímo s paní Abrlovou. Mohu s klidem konstatovat, že to byl nejpozitivnější zážitek z celého odpoledne. Paní Abrlová je nejen zdatná obchodnice, ale hlavně úžasná osobnost z které přímo vyzařuje „opravdovost“ a láska ke své práci. Ona i její pan manžel pro jsou jedinečným příkladem moravské „otevřenosti“, pracovitosti a kreativního myšlení. Dokonale jsem si u nich „vyčistil“ peněženku:)) Večer po návratu z jarmarku byl ve znamení zakoupeného Muškátu 2005 kabinet. Během popíjení tohoto velmi příjemného vína se mi doslova vracely vzpomínky na letní návštěvu Pavlova. A tom to celé je.... jestli mi rozumíte...:-)
Druhý vinný stánek patřil vinařství rodiny Peřinových. I zde jsem se setkal s velmi pozitivním přijetím. K ochutnání byly připraveny vína řekl bych přímo „novinkových odrůd“. Malverina 2005 PZ dokonce zvítězila v soutěži biovín (více info. zde), druhé třetí a čtvrté obsadila vína z vinařství Abrle. Na konci září se chystám na VínoTour 2 a ve vinařství rodiny Peřinových se určitě zastavím udělat reportáž.
Maštal plná dobrot Další část stánků se nacházela „pod střechou“. K vidění byly prezentace Bio Cafes, výrobce kozího sýra z farmy Žalmanov a několika dalších prodejců zdravé výživy. Doslova na dračku šly, ve voskové krustě balené, kozí sýry. Nebýt ochoty prodejce, který mi jeden „žlutý“ exemplář schoval, měl bych po degustaci:) Ověšen fotoaparátem jsem si totiž veškerý zakoupený „materiál“ musel nechávat na stáncích. Až těsně před odchodem jsem vše posbíral do krabice a odnesl do auta :-)
Malý snack ala Kelt.. Dát si něco dobrého, jak se říká „na zub“, nebylo nic složitého. To ale platilo pouze, pokud jste se byli schopní najíst ve stoje. Já si potřeboval odložit „techniku“ a útočiště tak nalezl až ve zdejší miniKeltské kantýně. Hustá mléčná polévka s vejci a sýrem krásně zasytila. U stolu jsem seděl společně s panem harmonikářem (který mi zcela nepokrytě mi koukal do talíře :-))
Slavnostní zakončení dožínek
Odpoledne gradovalo příjezdem zdobeného žebřiňáku s průvodem hudebníků v krojích. Uprostřed dvora se celé procesí zastavilo, sehrálo scénku s „pantátou a panímámou“ a následně zpívalo, hrálo a tančilo. Těžko takovou atmosféru popsat slovy, fotografie řeknou víc. Tím končím i reportáž z této velmi vydařené akce a těším se na další ročník!
Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-) |