Babiččiny koláče
Středa, 03 Květen 2006 00:00

Babiččiny koláče, to je pojem. Nic si s nimi nezadají máminy a manželčiny koláče. Jednoduše naši blízcí umí vytvořit vždy to nejlepší pečivo na celém světě. Velmi často pomáhá dochucovací a zdobicí pomůcka jménem - láska, letitá blízkost a zvyk. Co se ale stane, když někdo opravdu umí?

Moje babička je bezmála osmdesátiletá dáma. Přes půl století kuchařské praxe dává jejím rukám jistotu i v tomto zasloužilém věku. Pravda.. pravidelné velkolepé vyvařování se časem redukovalo na týdenní pečení. I tak mohu říct: "Nikdy v životě jsem nejedl lepší svíčkovou, knedlíčkovou polévku a sladké pečivo, apod." Snažím se od ní naučit co možná nejvíce, protože právě navázání na "tradiční" českou  kuchyni, s následnou drobnou úpravou vzhledem k dnešním trendům, je tou pravou cestou k zachování vlastní kuchařské identity.

Babiččin koláč

Vařme moderně a tradičně. Používejme suroviny, které jsou typické pro naší zeměpisnou šířku. Potraviny čerstvé a kvalitní. Byl bych moc rád, kdyby se o naši gastronomii dalo říct víc, než že máme „dobré pivo“.

Průběžně se vám budu snažit na těchto stránkách prezentovat ty nejlepší klasické české recepty.

  • A jak jste na tom vy? Snažíte se ve své kuchyni zachovávat tradice?

 

 

Přidat komentář
  • Hydraulik  - Ano moderně a tradičně
    Naprosto s Vámi souhlasím.Moderně a tradičně.Bohužel „tradičně” je na úbytě,neboť schází kontinuita.„Moderně” je zase je jen zdravě a bio a podobně.Onen navrhovaný kompromis se zcela jistě zvrhne v odmítání tradic.Ostatně jako ve všem.(Mluvím jen veřejném stravování,ne o domácím vaření).Všichni šéfkuchaři chtějí být slavní a uznávaní a tudíž vaří co si doba žádá.A ještě jsou slavní a žádaní neboť to je přeci něco uvařit à la cosi na cosi.Jako kdyby bylo špatné uvařit obyčejný guláš nebo sekanou ve 3 c.sk.Když už se konečně odhodlají a cosi tak podřadného uvaří, stejně do toho přidají houby nebo kerblík.Nic proti houbám a kerblíku.Pak ovšem přichází na přetřes co je vlastně klasika?A co je vlastně moderní vaření? Jinak doufám,že vydržíte v záslužné činnosti a neznechuceni diskutujícími budete pokračovat ve své osvětové činnosti. P.S.Dobré pivo už nemáme.
  • GurmetKlub.cz  - Mluvite mi z duse
    NAPROSTO MI MLUVITE Z DUSE! nevim co vic napsat. Vasim prispevkem jste presne vystihl soucasnou... "smutnou" situaci.
Komentářů (2)