Středa, 03 Květen 2006 00:00 |
Babiččiny koláče, to je pojem. Nic si s nimi nezadají máminy a manželčiny koláče. Jednoduše naši blízcí umí vytvořit vždy to nejlepší pečivo na celém světě. Velmi často pomáhá dochucovací a zdobicí pomůcka jménem - láska, letitá blízkost a zvyk. Co se ale stane, když někdo opravdu umí? Moje babička je bezmála osmdesátiletá dáma. Přes půl století kuchařské praxe dává jejím rukám jistotu i v tomto zasloužilém věku. Pravda.. pravidelné velkolepé vyvařování se časem redukovalo na týdenní pečení. I tak mohu říct: "Nikdy v životě jsem nejedl lepší svíčkovou, knedlíčkovou polévku a sladké pečivo, apod." Snažím se od ní naučit co možná nejvíce, protože právě navázání na "tradiční" českou kuchyni, s následnou drobnou úpravou vzhledem k dnešním trendům, je tou pravou cestou k zachování vlastní kuchařské identity.
Vařme moderně a tradičně. Používejme suroviny, které jsou typické pro naší zeměpisnou šířku. Potraviny čerstvé a kvalitní. Byl bych moc rád, kdyby se o naši gastronomii dalo říct víc, než že máme „dobré pivo“. Průběžně se vám budu snažit na těchto stránkách prezentovat ty nejlepší klasické české recepty. - A jak jste na tom vy? Snažíte se ve své kuchyni zachovávat tradice?
|