KÁVA: Od plic na přání (silně praženo a hrubě namleto)
Pondělí, 28 Leden 2008 05:00

Od plic na přání (silně praženo a hrubě namleto)Káva, stejně jako čaj, s sebou přináší určitou kulturu a životní postoj. Dělat z „přímky hyperbolu“, to je typický postup velkých řetězců a nadnárodních korporací. Podobně tomu je i u Starbucks, bez ohledu na to jak jsou velcí a mocní. Že skupují ty nejlepší zrna z úrody, že dělají nejlepší kávu? A mám si z toho jako sednou na svůj ctěný zadek? Nikoli. A můžou mi pod něj klidně vkládat anatomicky tvarované polštářky z kachního peří.

 

Nejlepší espresso?

nejlepsi espressoDle mého názoru je Starbucks největším producentem na kávě postavených nápojů. Studené i teplé mixy s čokoládou, ledem, šlehačkou a hodinkami s vodotryskem. V tomto segmentu ho rád „uznám“, ale k filozofické podstatně „espressa“ má daleko. Přesněji řečeno ho svlékl z gatí,  postříkal zelenou barvou a postavil do výlohy.

 

Profík vs. profík 

profikVytlemené, kamarádstvím omatlané mládí nenahradí zkušeného baristu s charizma., který místo snaživého afektu zapojuje vypracovanou sociální inteligenci a empatii. Takových lidí u nás moc není a to je velká tragédie. Schopných baristů, kteří zůstanou věrni své profesi (rozuměj – vaří kávu) a neutečou do zákulisí domlouvat lepší podmínky a kout velkolepé business pikle je minimum. Současný mistr kávy se ve své kavárně věnuje maximálně dojednávání schůzek a zásobením baru místo práce u kávovaru. O to větší aplaus si zaslouží Petra Veselá z kavárny U zlatého korálku (na fotce níže), která i jako velký profesionál zůstává „věrná kávě“ a i přes řadu ocenění v baristických soutěžích dál „normálně pracuje“.

Image

 

TeaBucks 

kavaDokážete si představit Starbucks prodávající čaj? Já ne. Už slyším: „Jeden středně louhovaný Pu-erh pro Jirku!“ nebo „Babiččinu zahrádku s extra vodou pro Marušku!“. Prostředí čajoven je specifické, stejně jako filozofie přípravy tohoto typu nápoje. Ale i espresso (jako nápoj energický a rychlý) by měl být servírován s určitou vznešeností a úctou. Tím nemyslím staršího pána v obleku á la Saturnin, ale ani nahotinu s ruským přízvukem, ale osobu se „zrnkem v srdci“ (to není nemoc:).

 

Masový "hrob" 

masovy hrobCokoli masově produkovaného a centrálně řízeného DEFINITIVNĚ ZTRÁCÍ jedinečnost a tvář. Honosí se převleky, drahým líčením, ale v pozadí zůstává nabubřelý maskot, středně pražený moloch s líbivými blendy. To si 100x radši dám kávu na stojáka v nejzaplivanějším pařížském / neapolském baru. K opravdovému zážitku holt potřebuji i „ty věci“ okolo. Pro mě, hvězdní pánové, místo držet nemusíte. Opravdu netoužím být účetní položkou v SAPu v kolonce:

Eastern europe – Czech Republic – Status: Testing on humans.


A ideální stav?

Například nepopsatelně „opravdová“ kavárnička v boční uličce Regensburgu.

Image

Image

Image

 

 A TO JE O SB OPRAVDU VŠE!

 

Myslete si co chcete, ale pijte VÝHRADNĚ dobrou kávu! Děkuji. 

 

Přidat komentář
  • Tessa
    Krasný fotky,nejraději bych se teleportovala...)Zdá se, že vystřízlivění z SB je opravdu veliké.Kouzelný den
  • pixy  - Tak moment...
    Z několika komentářů o SB mi dochází jedna věc. To vážně funguje tak, že člověk při objednávce MUSÍ říct své jméno a personál ho pak kdáká na celý lokál? No to by mě omyli. Vážně je SB natolik agresivní vůči nám plachým nesmělým samotářům? To jsem si myslel, že až půjdu kolem, SB někdy aspoň vyzkouším - ale takhle? Abych si připadal jak u výslechu? - Jedno espresso prosím. - Jak se jmenujete!? - Na shledanou.
  • Lukáš
    Ondřeji, máte pravdu s oněmi "zaplivanými" bistry. Zatím své nejlepší kafe jsem pil v Itálii v městě Chiogia v jedné malé pekárně. Domluva rukama nohama, abych si vůbec něco mohl koupit, ale námaha stála za to. Výborné capuccino za 1 "oiro" ve spojení s místními pekařskými skvosty, uaaaaaaaa, ještě teď se mi zježí srst blahem při vzpomínkách.
  • Sklenička  - pixy -
    [URL=http://vins.blog.cz]null[/URL]už jsem to psal k Matesolovi, ale hodí se to - chce to dát si jednoho až tři panáky, aby se plachý člověk správně extrovertně vyladil. Nestačí dát kilo, kafe si musíte zasloužit!
  • misha
    mam napad, az úujde nekdo do starbucksu, budeme na ten jejich pozadavek o jemnu dodpovidat treba : marfusa, madonna, divoka vila, popelka, tlusta berta nebo koza rohata, schvalne zda jim to dojde:-))
  • sendik  - ad jmeno
    Tohle zajima i me - co se stane kdyz jim jmeno proste odmitnu rict? Obslouzi me, nebo v takovem pripade proste nemam narok a s americkym usmevem me vyprovodi? Nezkousel to nekdo z mistnich SB (ex)nadsencu? ;-)
  • matesola  - Ondro
    Že ti SB vůbec stojí za to odplivnutí. Ber je tak jak jsme si to plánovali už předem, jako zpestření toho našeho f&b rybníku. Kdyť je přece fajn, tady mít tu nabídku co nejpestřejší. Pamatuj: Orel much nelapá :))
  • pixy
    Jméno? Quetzalcoyotlito da Valverde de Tegusigalpa y Santaelisabetha Paraqurdaniňa y Nezahuacoytl y Popocatepetl...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - SB - posledni slovo
    Tessa: Jj.. kavarnicka na fotkach... to bylo nenoNuno! Krasa, pohoda.. pani prijemna.. skoro jako soucast podniku (v dobrem smyslu slova:) pixy: Ja to taky nemam rad. Ok.. potrebuji nejak odlisit jednotliva kafe.. behem me navstevy jsem pouzil svuj "pseudonym" EVZA. Frappko.. pro EVZU.. malem jsem se pocural:)) Lukas: Jee to je presne ono! Za 14dni jedu opet na vikend do Parize, takze se moooc tesim. Na zaplivana bistra.. podlahy posazene papirky od cukru.... hmmm :-) Sklenicka: :)).... ale zkusil bych je malinko popichnout... jmeno: Kadival, Osorkyctin... no proste jako pixy:)) sendik: Zajimavy dotaz.. asi by se podivali do prirucky... a ... no prece nenechaji odejit potencialniho klienta ;-)) matesola: :) tak moc hezky jsem se rozcilil.. to je fajn. Navic.. kdyz uz jsem to tema nakousnul.. tak proc tim nezaplacnou cely tyden:) a mam klid. Mimo jine.. neni nad obsah s radou klicovych slov smerem k SB;)
  • Guest
    haha jeste me napadlo :-) jak s jmenujete ? hygiena, finančák, coffe heaven a podobné...
  • Sklenička  - Tak já se odhalím -
    [URL=http://vins.blog.cz]Page Title[/URL] jednou jsem kdesi v toskánském Pontegginori v Itálii běžel do "naší" kavárny pro zmrzlinu pro děti - znali nás tam, neb jsme tam denně chodili na kafe - a šel jsem tam pozdě, běžel jsem se zmrzlinou (gelatti) do auta a vybíral pravý úhal na chodníku a rozplácl se tam na břicho. Podklouzly mi sandály a hodil jsem tam placáka na chodníku před kavárnou. Na židličkách seděli dědkové neurčitého věku (přes 60) s barety, ani nemrkli. Zvedl jsem se, uklonil se jak na Národním a řekl česky, děkuju, dneska netleskejte, jděte domů, zejtra si to zvopakujem, a jel jsem domů jako král pitomců celého Ponteginori ... další den jsme v poledne přišli na kafe a servírka, která tam včera nebyla, na mě spustila, la una co ste to tam signor delala - nerozuměl jsem ani slovo, ale rozuměl jsem jí, tak jsem jí ukazöval, jak má sjetý podrážky a jak jsem se tam rozplácl - kdyby se mě na něco takovýho zeptala sousedka v Čechách, tak má v tu chvíli moncla - ale ta Italka se uměla zeptat tak, že jsem to nepovažoval za vlezlé, doufám, že mi rozumíte :-) až tohle budou umět u McD, StarBugs KFC a budou mít (skvělý!!) kafe za 1E, budu tam pečenej - vařenej... servírka pravila cosi italsky a já se tam cejtil jako doma, myslim, že jí dlužím asi 20 E tip ... na blbý kafe (skvělý!!!) sme tam chodili :-))))
  • Sim
    mrhas energiou. nechutilo Ti, uz nedojdes. nashle. napis nieco ine co Ti chutilo.
  • Fakstá Baks
    Moje jméno jest Fakstá Baks. Džjůnijor, if ned be.
  • Jana
    Lidičky..můžete mi prosím někdo napsat kde ho najdu??? Díkes
  • Sklenička  - To jsou ty pozdní noční komentáře
    psané pod vlivem a srozumitelné stěží autorovi... sorry.
  • Kaderas  - :-)
    Kafe piju u McDonalda, takže tohle je pro mě neapolská vesnice, ale to „Jeden středně louhovaný Pu-erh pro [URL=http://jirka.oukej.cz]Jirku![/URL]“ mě pobavilo :-))
  • Mme Verdurin  - To chce klid
    Ondřeji, při veškerých sympatiích k Vašemu svatému rozhořčení... možná, že teď už vidíte, že otevření SB byla tak trochu 'non-event', tj. z hlediska nás mlsných jazýčků víceméně irelevantní záležitost. Bohužel, kdyby si SB zaplatili sebelepší PR agenturu, nikdo jim neudělá tak skvělou reklamu, jako vy food bloggeři čeští. Nyní už tedy víme fakta - ne, ta káva není vynikající, ano, je předražená, ten koncept je veskrze masový a pohříchu americký a na americké kultuře fast foodu postavený a s evropskou kavárenskou kulturou nemá nic společného. Takže, můj skromný návrh jest: obraťme kolektivně list a zabývejme se něčím radostnějším... třeba tím, jak si udělat senzační stopičku espresa doma. Doporučuji ke studiu: http://www.coffeekid.com/espresso/nirvana
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Starbucks - THE END
    Sklenicka: Ja to pochopil:) Rekl bych... a o o o tom to je :-) Sim: Nekdy si clovek potrebuje zaradit:) Faksta Backs: Mersí.. Jana: Joo to Vam nereknu:)) Hledejte jinde.. Kaderas: Byla to nahoda.. ale mila ne? ;-)
  • woyen
    american style "dvojité espresso do pulitrového kelímku" mě také neláká. 3 měsíce jsem v coloradském Steamboat Springs chodil kolem SB, ale ani jedinkrát mě nezlákali. Další espresso point ve městě zavíral dřív, než jsem se stíhal vrátit z práce, což mě mrzelo o to víc, když jsem viděl jakou mašinu tam mají...vypadalo to, že výsledek by mohl být alespoň uspokojivý. Slušné presso jsem si dal až v Californii na pobřeží jižně pod Big Sur. Samota u Highway 1 - 2 baráky, z čehož jeden fungoval jako radnice pošta a obchod zároveň, 2 stojany na pohonné hmoty a malý stánek s nápisem Coffee. U něj stál týpek a la "kapitán Hook ve výslužbě", který nabízel italian style espresso. Na dotaz, z čeho vaří mi ukázal pytel a poznamenal, že je to ze San Francisca...na obalu byl nápis 100% arabica, tak už jsme Hooka dál netrápil a poručil jsem si jedno presso. Přítomnost tohoto stánku mě tak rozveselila, že jsem mu odpustil i typický papírový kelímek a byl jsem mile překvapen, že výsledek byl opravdu dobrý. Proto až budete ve státech, nenechte se přesvědčit širokou nabídkou kávových specialit u SB a raději v zapadlých uličkách a bohem zapomenutých samotách u dálnic hledejte malé stánky s italian style coffee.
  • RikiLuke  - Jen jsem se bavil
    Nebudu komentovat nepotřebnost SB, McD apod. pro mou existenci, jsem totiž jen jednoduchý závislák ne pressu. Jen docela obyčejně dějuji autorovi za skvělý článek, při kterém jsem se bavil, bavil a bavil ...
Komentářů (20)