PIVO: Zámecký pivovar Chyše
Úterý, 16 Říjen 2007 00:00

PIVO: Zámecký pivovar ChyšeCestu z kvalifikace Mistra kávy 2007 jsem si zpestřil zastávkou v zámeckém pivovaru Chyše. Kdo ho ještě nezná, má možnost doplnit si své pivní vzdělání. Vyhlášená západočeská památka zrekonstruovaná rodinou Lažanských láká nejen k ochutnání zdejšího piva, ale i k návštěvě opravených zámeckých interiérů a krásné zahrady. Nepasterováno :-)

 

Pivovar Chyše

pivovar ChyseHistorie zámeckého pivovaru sahá až do konce 16. století. Tradice pravidelného vaření piva potom do roku 1932. Díky druhé světové válce a nástupu komunistické zvůle, přišlo dlouhých 74 let nedobrovolné „abstinence“. Nicméně znovuotevření zrekonstruovaných prostor, a instalované technologie, jasně ukázalo, že na „odkaz chmelové historie“ není problém navázat ani po takto dlouhé době.


Pivovar vs. zámek

pivovar zamekLíbí s mi myšlenka, se kterou Vladimír Lažanský pivovar otevíral. Nejednalo se o výstřelek resp. libůstku movitého podnikatele. Celý projekt je spojen s jedinou myšlenkou – pokrýt náklady na provoz zámku. Věřím, že se to podaří. Okolí je turisticky zajímavé a spojit prohlídku historické památky s konzumací něčeho tak aktuálního jako je pivo, přitahuje návštěvníky ze širokého okolí. Cyklisté si s tím moc hlavu nelámou, ale pánům řidičům doporučuji vyrážet ve dvou :-)


Chyšské pivo – Prokop

pivoRoční výstav pivovaru je okolo 2000 hl. Většina produkce je určena k vlastní spotřebě. Část ale putuje do sudů a následně do několika málo tuzemských hospod. Když mluvím o „vlastní spotřebě“, myslím tím umístění na čepu v místní restauraci i prodej s sebou v 1,5 litrových pet lahvích. Komu při spojení slov „pet“ a „pivo“ vyskakují pupínky (zcela zbytečně, pokud pivo nebudete nevhodně a dlouze skladovat), může si zakoupit půllitrové balení v lahvi s keramickým uzávěrem.


Nepasterované, nefiltrované, speciální

ochutnavkaDenním „pivním chlebem“ lze nazvat tři nefiltrovaná, nepasterovaná, spodně kvašená piva. Základ chyšské pivní nabídky doplňují pravidelně vařené speciály. Obykle na ně narazíte v období Vánoc a Velikonoc. Na konci září (doba mé návštěvy) se připravoval červený 15o ležák k příležitosti Dne česke státnosti. 

 

Prokop 11 - Světlé

Prokop 12 - Jantar

Prokop 12 - Tmavé

Cena na místě 24 Kč za 0,5 l. Take away řešení v podobě 1,5 litrové pet láhve stojí rovných 80 Kč.

 

Ochutnávka 

ochutnavkaOchutnal jsem obě dvanáctky. Teda ochutnal, obě láhve jsem dal k dobru v rámci blíže nespecikované oslavy, a doslova s nasazením všech sil si „ulil“ od každého z piv čtvrt litru pro potřeby degustace.

Zdejší sládek odvádí špičkovou práci. Jak Jantar, tak tmavý ležák nezapřou svůj spodně kvašený charakter. Obě piva, přestože z plastu, překvapí velmi lahodnou chutí i vůní. Svůj díl na výsledném dojmu má i absence pasterizace a filtrace. Dostáváte tak „živý mok“ vytvořený s maximální péčí z těch nejkvalitnějších ingrediencí. Zvláště posledně jmenované je v Chyši pravidlem, nikoliv reklamním sloganem. Osobně mi více vyhovovala tmavá dvanáctka – hutná, plná, komplexní. Ale i zbytek nabídky výrazně převyšuje „republikový standard“! Jsem rád, že to není jen můj dojem (viz. níže uvedené ocenění).

Jarní cena českých sládků 2007

2. místo v kategorii "Tmavé ležáky" (Prokop 12%)

3. místo v kategorii "Polotmavé ležáky" (Prokop 12%)

2. místo v kategorii "Světlé speciály" (Chýše Velikonoční 14%)


Paní na fotografii se hezky usmívá, pozitivní atmosféra je cítit v každém koutku pivovaru. 

Image

Image

 

Výroba piva - varna, spilka, tanky 

Image

Image

Image

Image

 

Bonusová fotografie usínajícího zámeckého parku 

Image

 

TIP NA VÝLET:

Jak zámek, tak pivovar si zaslouží vaší pozornost v obodobí plánování víkendových výletů :-)

 

Články s podobnou tématikou

PIVO: Konec pivní kultury v Čechách

Je mi 27 let, piju pivo a nejmenuji se Barney Gumble

 

 

Přidat komentář
  • Franta Kos  - Jak příhodné
    Byli jsme tam na sklonku léta s kamarády na kole. Jen bych doplnil, že tamní sládek je valký sympaťák. Ve svých cca 24 letech ukazuje záda mnohem služebně starším kolegům.
  • Guest
    Pivo bylo fantastické (vezly jsme 3 Pet láhve domů a uzávěr jedné povolil, takže jsme o zábavu měli postaráno). Pivovar si zajisté zaslouží pozornost, zámek také, ale restaurace už méně. My jsme si dali jídlo a moc dobré to tedy nebylo - pivní gulášek ještě ušel (tedy kromě nakrájené uzeniny navrch), ale klasika brambor,knedlík, výpečky, špenát byl velkým zklamáním - řekla bych, že jim tam pěknou chvíli ležel protože byl chuti značně nevábné...Čekali jsme něco lepšího.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pivovar Chyse
    Franta Kos: Ano, cykliste patri k castym navstevnikum pivovaru:) I kdyz.. ani na kole by se nemelo uzivat alkoholickych napoju:)) Guest: Diky za osobni zkusenost. Jidlo jsem nezkousel a pozoruji, ze jsem udelal dobre:( Osobne mam problem s tim, jak se do Chyse dostat tak, abych mohl "pit". Dovoz PET lahvi je jen nouzove reseni...
  • Daniel  - pivo + kolo
    No my z Plzně tam rádi jezdíme :-) A kdo tu cestu drobet zná tak ví že po pár kopečkách už jedem opět střízliví ... Pivo super ....
  • Paprsek  - sládek Robert
    Nevím, jak chutná v chyši jídlo, ale tamního sládka znám ze školi velice dobře a vím, že co se týče vaření piva, ve svém věku nemá konkurenci
  • Makes  - Chyše
    Musíme říci že se nám v Chyši celkově velmi líbilo, příjemný dojem zkazila pouze návštěva restaurace zámeckého pivovaru kde je servis, čili obsluha na velmi nízké úrovni. Dlouho se mi nestaly takové zážitky jako zde, kdy jsme jen na objednání čekali 20minut a to jsme si ještě pro jídelní lístek museli dojít a brali jsme si jej s vědomím servírky. Jídlo nám poté přinesli po delším čekání avšak dříve než polévku, tudíž jsme je s ním poslali zpět, po delší době a připomínce jsme tedy konečně obdrželi polévku. Vrcholem však bylo po dojedění polévky to, že po nás vrchní v tričku chtěl zaplatit aniž bychom vůbec jedli. Celkově i přes dobré pivo a průměrné jídlo návštěvu této restaurace nedoporučujeme, obsluha i u jiných stolů vůbec nestíhala, nedokáží si zorganizovat práci, nemají rozdělené sektory, objednávky si většinou ani nepíší a pak jsou z toho jen nervozní a odnáší to host.
Komentářů (6)